Jake Lloyd

Jake Lloyd

Osobnostcsfd.cz

Herec

5. března, 1989, Fort Collins, Colorado, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2007

Heart of an Empire

Film - Dokumentární


2005

Vědecký výzkum z doby hvězdných válek

Seriál - Dokumentární


2001

Madison

Film - Drama


1999

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční

The Stars of Star Wars: Interviews From the Cast

Film - Dokumentární


1998

Virtuální posedlost

Film - Sci-Fi, Thriller


1996

Rolničky, kam se podíváš

Film - Dobrodružný, Komedie, Rodinný

Chameleon

Seriál - Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama

Apollo 11

Film - Drama

Hvězdy na zemi

Film - Drama, Romantický


1994

Pohotovost

Seriál - Drama


Host

1999

MTV Movie Awards 1999

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

2014

After They Were Famous

Seriál - Dokumentární, Životopisný


1996

Chameleon

Seriál - Mysteriózní, Sci-Fi, Thriller, Drama

Životopis

Jacob Christopher "Jake" Lloyd, americký herec, který se celosvětově proslavil díky tomu, že jej George Lucas obsadil do role mladého Anakina Skywalkera v prvním díle “před-trilogie” kultovní ságy “Hvězdných válek”. Očekávání s tím spojená však nenaplnil - od té doby se totiž na plátnech nebo v televizi prakticky neobjevuje. Narodil se ve Fort Collins, v Coloradu. Matka Lisa je divadelní agentka a otec William zdravotnickým záchranářem. Mladší sestra Madison je zase nadějnou baletkou a má široké sportovní nadání.

Jake debutoval v Cassavetesově romantickém dramatu HVĚZDY NA ZEMI (1996) s Marisou Tomeiovou a Genou Rowlandsovou, kde hrál Tomeiova syna, který žije na ulici hned naproti Rowlandsové. Lloydova postava - J.J., podle které také později Jake pojmenoval svého skutečného psa – přináší Rowlandsové, která trpí osobními problémy, radost ze života. „Byla to legrace, ty scény jsem měl rád,“ popisoval Lloyd. Jeho talent mu přinesl i periodickou roli v hitu televize NBC „E.R.“, ve kterém se ukázal i Ewan McGregor, pozdější představitel Obi Wan Kenobiho v „Hvězdných válkách“. Lloyd zde hraje chlapce Jimmyho, který opakovaně navštěvuje v nemocnici svojí matku trpící rakovinou. Lloyd také hostoval v sérii „The Pretender“ a objevil se i v dramatickém snímku APOLLO 11 (1996) pro Family Channel. V různých úlohách ho mohli vidět diváci řady amerických komerčních stanic.

Známější je možná díky úloze v rodinné dobrodružné komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem ROLNIČKY, KAM SE PODÍVÁŠ (1996). Když se poprvé setkal s Arnoldem, ztratil prý řeč. “Vypadá jako já!”, vykřikl prý Schwarzenegger. Lloyd odpověděl: "Aaaa...Ahoj." „Bylo to vůbec poprvé, kdy jsem ho viděla nervózního, “ vysvětlovala Lloydova matka. Do širokého povědomí však vstoupil především díky zmiňovanému prvnímu dílu dobrodružné akční sci-fi hexalogie HVĚZDNÉ VÁLKY: EPIZODA I – SKRYTÁ HROZBA (1999). Bylo mu deset let, na obsazovacích zkouškách k filmu „porazil“ herce Justina Berfielda a je také jediným americkým hercem, který ztvárnil postavu Anakina Skywalkera. Jeho předchůdce, Sebastian Shaw, byl totiž Brit a jeho následník, Hayden Christensen, zase Kanaďan.

Jakeův poslední film, drama o leteckém opraváři, který se rozhodne zůčastnit soutěže hydroplánů, MADISON, byl kasovním propadákem. Natočen byl sice již v roce 2001, ale uvedení se dočkal až v dubnu 2005. V tom roce také Jake poskytl svůj vůbec první rozhovor od “Hvězdných válek” (pro MTV), ve kterém uvedl, že se opět účastní zkoušek pro různé role. V roce 2007 Lloyd ukončil střední školu v Carmelu, v Indianě a v současné době (jaro 2008) studuje obor film na Columbia College v Chicagu.

Marek "džanik" Janík

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.