Amanda Bearse

Amanda Bearse

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka

9. srpna, 1958, Winter Park, Florida, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2023

Tapawingo

Film - Komedie


2022

Bros

Film - Komedie, Romantický


2020

Sky Sharks

Film - Horor, Komedie


2016

You're So Cool, Brewster! The Story of Fright Night

Film - Dokumentární


2012

Kurz sebeovládání

Seriál - Komedie

The Cast of Married with Children: Where Are They Now

Film - Dokumentární


2003

Ženatý se závazky - Setkání po letech

Film - Dokumentární, Komedie

Give or Take an Inch

Film - Krátkometrážní, Drama


2001

Married... with Children: The E! True Hollywood Story

Film - Dokumentární


2000

Nikki

Seriál - Komedie


1998

Bundymania

Film - Dokumentární


1995

Zkurvená generace

Film - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Příšerná rodinka

Film - Horor, Komedie, Sci-Fi


1988

Bohyně lásky

Film - Komedie, Fantasy


1987

Ženatý se závazky

Seriál - Komedie


1985

Hrůzná noc

Film - Horor, Komedie, Fantasy

Americká zmrzlina

Film - Komedie, Romantický


1984

Protokol

Film - Komedie


1983

First Affair

Film - Drama, Romantický


1970

All My Children

Seriál - Mysteriózní, Drama, Romantický


Režisérka

2011

Jessie

Seriál - Komedie


2001

Deník zasloužilé matky

Seriál - Komedie


1999

Ladies Man

Seriál - Komedie


1998

Jesse

Seriál - Komedie, Romantický

Two Guys and a Girl

Seriál - Komedie

Ask Harriet

Seriál - Komedie

Příšerná kocovina

Seriál - Komedie

Reunited

Seriál - Komedie


1997

Dharma & Greg

Seriál - Komedie, Romantický

Veroničiny svůdnosti

Seriál - Komedie

Alright Already

Seriál - Komedie

Pauly

Seriál - Komedie

Tom Show, The

Seriál - Komedie


1996

Sabrina - mladá čarodějnice

Seriál - Komedie, Rodinný, Fantasy

Malcolm & Eddie

Seriál - Komedie

Nick Freno: Licensed Teacher

Seriál - Komedie


1995

MADtv

Seriál - Komedie

The Crew

Seriál - Komedie


1987

Ženatý se závazky

Seriál - Komedie


Hostka

1995

Married With Children - My Favorite Married

Seriál - Dokumentární


1992

Backstage with the Bundys

Seriál - Dokumentární

Životopis

Amanda Bearsová se narodila 9.srpna 1958 ve Winter Parku na Floridě. Na střední škole v Atlantě se dostala k herectví, které studovala v New Yorku na Neighborhood Playhouse pod vedením pedagoga SAnforda Meisnera. Později studovala také režii na American Film Institute a USC School of Cinematic Arts v Los Angeles. První příležitost vystoupit před kamerou dostala mladá herečka v roce 1982 v seriálu ALL MY CHILDREN, kde si Amanda Bearse zahrála...Amandu. V roce 1983 učinkovala v televizním dramatu Guse Trikonise FORST AFFAIR a o rok později se objevila v celometrážním filmu Herberta Rosse PROTOKOLl s Goldie Hawnovou v hlavní roli. V roce 1985 dostala Bearsová dvě výraznější role ve dvou filmech - studentské komedii Jamese Frawleyho FRATERNIT VACATION a upírském hororu Toma Hollanda NOC HRŮZY.

Koncem 80 let a počátkem 90 let učinkovala hlavně v televizních projektech - fantasy Jima Drakea GODDES OF LOVE nebo hororové komedii Roberta Gintyho PŘÍŠERNÁ RODINKA. Ovšem mezitím již nastal přelom v její kariéře. ŽENATÝ SE ZÁVAZKY. Herečka vyhrála konkurs na roli sousedky Mercy. Posléze začala také režírovat některé díly seriálu. O jejím smyslu pro humor a sebereflexi svědčí i to, že nejedna zakomplexovaná herečka by byla v pokušení vyškrtnout ze scénáře některé jízlivosti ohledně svého vzhledu. Vždyt Alovy poznámky o jejich slepičích nohou a malém poprsí se proplétají mnoha dialogy. V jednom dílu Bunda dokonce naznačuje, že Marcy je kluk a její muž Jefferson homosexuál. Je to celkem ironie, protože je známo, že Amanda Bearsová je lesbička a jako jedna z prvních hereček svou sexuální orientaci v roce 1993 veřejně přiznala.

Podobně jako ostatní herci seriálu se ani Amanda nemohla dlouho zbavit "klatby Bundových". Role Marcy, která ji přinesla slávu a nemalé honoráře, ji bohužel také nadlouho zaškatulkovala. V době stagnace herecké kariéry se Amanda rozhodla postavit za kameru, měla jisté zkušenosti s režírováním některých dílů Ženatý se závazky i seriálu THE CREW. "Rozhodla jsem se přestat hrát, protože jsem se chtěla věnovat režii a musela jsem lidem ukázat i svou vážnější stránku. Jistě bych se za nějaký čas chtěla vrátit před kameru, ale jen pokud budu moci hrát i někoho jiného" uvedla tehdy. Nejdříve dostávala jako režisérka po jednom či dvou dílech různých seriálů, postupně práce přibývalo. Podílela se mj. na seriálových projektech VERONIČINY SVŮDNOSTI, JESSE, DHARMA & GREG, SABRINA, MLADÁ ČARODĚJNICE či DENÍK ZASLOUŽILÉ MATKY. Ukázalo se, že tato drobná blondýnka (163cm) doslova překypuje energií.

Vedle svých stěžejních režijních aktivit Amanda neodmítne objevit se čas od času jako host v některém filmu nebo seriálu. Naposledy si v roce 2003 v krátkometrážním snímku Leela Friedlandera GIVE OR TAKE AND INCH zahrála lesbičku Charlottu, která chce jít na operací změny pohlaví. O dva roky dříve se režírovala jeden díl seriálu NIKKI a v dalším učinkovala jako učtěpačná Marcy Rhodesová. V současnosti se chystá natáčet seriál BUTCH AND FAY o dvou hercích, kteří uzavřou fiktivní sňatek, aby zachránili svou kariéru. Autorkou scénáře je australská herečka Portia de Rossi, která je stejně jako Bearsová lesbička a aktivistka hnutí za práva homosexuálů. Amanda žije v Atlantě ve státě Georgia, vychovává dospívající adoptovanou dceru Zoe a se svou partnerkou Dell Pierceovou provozuje kavárnu. Také ona se angažuje v emancipačním hnutí osob homosexuálů a natáčí filmy na toto téma.

Krematorminator

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.