Jeremy Irons


(Jeremy John Irons)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

9.0/10 (1 hlas)

Herec, Režisér,  

Narodený: 19.9.1948

Miesto Narodenia: Cowes, ostrov Wight, Anglie, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. The Batman (2018)
  2. Červená volavka (2018)
  3. Magnificent Death from a Shattered Hand, A (2017)
  4. Justice League (2017)  
  5. La Corrispondenza (2016)  
  6. Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (2016)  
  7. Race (2016)
  8. Assassin's Creed (2016)  
  9. Their Finest (2016)
  10. High-Rise (2015)  
  11. The Man Who Knew Infinity (2015)    
  12. 70th Annual Golden Globe Awards, The (2013)  
  13. Nádherné bytosti (2013)  
  14. Night Train to Lisbon (2013)
  15. The Words (2012)  
  16. Henry IV, Part 2 (2012)
  17. Henry IV, Part 1 (2012)
  18. Trashed (2012)
  19. Eco-Hollywood (2011)
  20. 68th Annual Golden Globe Awards, The (2011)

Režijná Filmografie:

  1. L'industriale (2011)
  2. A Night at The Movies - Horrors of Stephen King (2011)
  3. Nevyhnutné zabíjanie (2010)  
  4. Nénette (2010)
  5. La danse - Le ballet de l'Opéra de Paris (2009)
  6. Glorious 39 (2009)  
  7. Revolution! The Making of 'Bonnie and Clyde' (2008)
  8. Production Diary: Making of 'The Kingdom of the Crystal Skull' (2008)
  9. Distancia, La (2006)
  10. Gideon's Daughter (2005)
  11. Steven Spielberg and the Original 'War of the Worlds' (2005)
  12. 'Tess': The Experience (2004)
  13. 'Tess': From Novel to Screen (2004)
  14. Richard Matheson: The Writing of 'Duel' (2004)
  15. Making 'Murder on the Orient Express' (2004)
  16. Hitchcock's Confession: A Look at 'I Confess' (2004)
  17. Hitchcock and 'Stage Fright' (2004)
  18. Guilt Trip: Hitchcock and 'The Wrong Man' (2004)
  19. Filming 'Tess' (2004)
  20. 'Duel': A Conversation with Director Steven Spielberg (2004)
 

...více

Životopis

Oblíbený britský herec Jeremy Irons je znám rolemi starších milenců, záporáků nebo i velikých románových hrdinů. Nikdy se ho nepodařilo zaškatulkovat a sám velice rád přeskakuje z plně komerčních filmů, do absolutně nezávilsých.

Nenarodil se nikde jinde, než na malém deštivém ostrůvku Isle of Wight, který leží kousíček od pobřeží Anglie. Bylo to na počátku ještě deštivějšího podzimu, tři roky po válce. Bristol Old Vic, kde si mladý Jeremy vyzkoušel (jak jinak) shakespearovská dramata, mu dala dobrý základ. V roce 1972 se přestěhoval do Londýna, hledal jednu práci za druhou, aby se dostal k vysněným divadelním prknům, která poctil postavou Jana Baptisty v muzikálu Godspell.

Na plátně debutoval filmem o ruském baletním umělci NIJINSKY, pokračoval úspěšným dramatem FRANCOUZOVA MILENKA, SWANNOVOU LÁSKOU či rolí ve známém historickém filmu s Robertem DeNirem MISE, která mu vynesla první nominaci na Zlatý Globus. V budoucnu velice rád spolupracoval s podivínem Davidem Cronenbergem, s nímž natočil PŘÍLIŠ DOKONALOU PODOBU (dvojrole) a M. BUTTERFLY. V roce 1990 si vysloužil a zasloužil Oscara za roli slizského Clause von Bülowa ve filmu ZVRAT ŠTĚSTĚNY.

A tak se 1,89m vysoký Jeremy Irons dostal přes DŮM DUCHŮ, SMRTONOSNOU PAST 3, LOLITU, BOŽSKOU JULII či KUPCE BENÁTSKÉHO až ke Scottově KRÁLOVSTVÍ NEBESKÉMU, občas zaškobrtnul o nepříliš vydařené DRAČÍ DOUPĚ a MUŽE SE ŽELEZNOU MASKOU a jde dál. Pokračuje v oslňování diváku se stále novými hereckými polohami a zůstává u lidí oblíbeným.

Mezi jeho nejnovější projekty patří vedlejší role Pucciho v Hallströmově snímku CASANOVA či INLAND EMPIRE od filmového klasika Davida Lynche. Snad se bude Irons častěji objevovat na kinoplátně, než na TV obrazovkách, jak tomu často bývá, a oslní nás novým šarmantním charakterním výkonem, kterých má ještě ve své zatemnělé skříňce schovaných mnoho.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.