Vera-Ellen

Vera-Ellen

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1957

Let's Be Happy

Film - Muzikál


1954

Bílé Vánoce

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1953

Call Me Madam

Film - Muzikál

Big Leaguer

Film - Drama


1952

Kráska z New Yorku

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1951

Happy Go Lovely

Film - Komedie, Muzikál, Romantický


1950

Tři slovíčka

Film - Komedie, Muzikál


1949

Ve městě

Film - Komedie, Muzikál, Romantický

Šťastni v lásce

Film - Komedie, Loutkový, Muzikál


1948

Some of the Best

Film - Dokumentární

Words and Music

Film - Komedie, Muzikál, Životopisný


1947

Carnival in Costa Rica

Film - Muzikál


1946

Chlapec z Brooklynu

Film - Komedie, Muzikál

Three Little Girls in Blue

Film - Muzikál


1945

Zázračný muž

Film - Komedie, Muzikál, Fantasy


Hostka

1981

American Film Institute Salute to Fred Astaire, The

Seriál - Dokumentární


1956

The 28th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1954

A Star Is Born World Premiere

Seriál - Publicistický


1952

24th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


Archivní záběry

1997

Christmas Unwrapped: The History of Christmas

Film - Dokumentární, Historický

Životopis

Vera-Ellen Rohe byla americká tanečnice a herečka. Jejím otcem byla Martin F. Rohe, opravář a prodejce klavírů, a matkou byla Alma C. Westmeier. V mládí měla zdravotní potíže, a proto začala v 10 letech tančit. Navštěvovala Hessler Studio of Dancing. Ve 13 letech zvítězila v soutěži Major Bowes Amateur Hour a vydala se na profesionální dráhu.

Nejprve působila v estrádním zájezdovém představení „Major Bowes“ a také se stala jednou z nejmladších členek The Rockettes v Radio City Music Hall. Poté se postupně propracovala až na Broadway, kde debutovala v roce 1939 v muzikálu „Very Warm for May“. Vystupovala i v muzikálech „Higher and Higher“, „Panama Hattie“, „By Jupiter“, „A Connecticut Yankee“. V posledním jmenovaném muzikálu si jí všiml Samuel Goldwyn a obsadil jí do muzikálu Zázračný muž z roku 1945. Tímto začala její úspěšná filmová kariéra.

Ve filmu často účinkovala s Dannym Kayem (Zázračný muž, Chlapec z Brooklynu, Bílé Vánoce), ale hrála i s Fredem Astairem, Genem Kellym, Bingem Crosbym, Cesarem Romerem, Mickeyem Rooneyem, Harpem, Chicem a Grouchem Marxovými, Davidem Nivenem či Tony Martinem. Její filmová kariéra trvala 12 let a skončila v roce 1957 filmem Let's Be Happy.

Od poloviny 50. let často vystupovala i v různých televizních programech a varietních show (The Colgate Comedy Hour, Kraft Music Hall, The Dinah Shore Chevy Show, The Dinah Shore Show). Její poslední televizní vystoupení jako tanečnice a zpěvačky bylo 14. 2. 1959 v The Dinah Shore Show. S úspěchem účinkovala v roce 1955 také v taneční show v Las Vegas. Konec její filmové, televizní i taneční kariéry byl spojen nejen s ústupem muzikálů, ale také s jejími zdravotními obtížemi (artritida).

Vera-Ellen byla dvakrát vdaná. Poprvé se vdala v roce 1941 za Roberta Hightowera. S tím se seznámila při společné práci na Broadwayi. Rozvedli se v roce 1946. Podruhé se vdala v roce 1954 za Victora Rothschilda. I toto manželství skončilo v roce 1963 rozvodem. Z tohoto manželsví se v roce 1963 narodilo její jediné dítě, a to dcera Victorie Ellen. Ta ale bohužel zemřela ve třech měsících na syndrom náhlého úmrtí kojenců. Po této tragické události se úplně stáhla z veřejného života.

Vera-Ellen zemřela v Los Angeles County General Hospital 30. srpna 1981 na rakovinu vaječníků. Dožila se 60 let. Po celou její kariéru se díky její hubenosti spekulovalo o tom, že trpěla poruchou příjmu potravy. To ona nikdy nepotvrdila a její dlouholetý přítel Bill Dennington i její neteř Ileana Rothschild to přímo vyvraceli.

Verra-Ellen byla také známá svou profesionalitou a tvrdým tréninkem. Nestále zdokonalovala svoje taneční techniky a byla schopna na jevišti i ve filmu předvádět skvělé výkony v různých druzích tance (stepu, toe, adagio, akrobatice, jazzu, moderním taneci, atd.). Hessler Studio of Dancing navštěvovala společně s budoucí slavnou herečkou a zpěvačkou Doris Day. Toto taneční studio již před nimi navštěvoval i další slavný herec Tyrone Power.

Měla přezdivku „Bunny“ (Králíček). Tradovalo se, že měla nejužší pas v Hollywoodu od poloviny 40. do 60. let.

p.a.douch

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.