Chris Cunningham

Chris Cunningham

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2005

Rubber Johnny

Film - Horor, Krátkometrážní, Animovaný


2003

The Work of Director Chris Cunningham

Film - Hudební


Režisér

2009

Madonna: Celebration: The Video Collection

Film - Hudební


2005

Rubber Johnny

Film - Horor, Krátkometrážní, Animovaný


2004

Warp Vision: The Videos 1989-2004

Film - Hudební


2003

The Work of Director Chris Cunningham

Film - Hudební


2000

Monkey Drummer

Film - Krátkometrážní

Flex

Film - Krátkometrážní


1999

Madonna: The Video Collection 93:99

Film - Hudební

Björk: Volumen

Film - Hudební

Clip Cult Vol. 1: Exploding Cinema

Film - Dokumentární, Hudební


Host

2001

Viva

Seriál - Dokumentární

Životopis

Chris Cunningham se narodil roku 1970 v anglickém Readingu. Již od raného mládí tíhnul k výtvarnému umění a filmu. V pouhých šestnácti letech pronikl na natáčení nového filmu Cliva Barkera „Nightbreed“, aby mu mohl ukázat své kresby. Přesto, že se jednalo hlavně o pornografii, Barkera skici natolik zaujaly, že mladému Chrisovi nabídl práci na speciálních efektech. Cunningham se následně vykašlal na školu a začal naplno pracovat ve filmových studiích jako sochař a designér.

Vytvářel efekty pro filmy jako SOUDCE DREDD nebo VETŘELEC³ (později pracoval např. na designu robotů pro plánovaný Kubrickův film A.I.). Po pár letech této práce se Chris rozhodl, že by chtěl filmy točit sám - a začal s hudebními videoklipy.

První klip natočil pro anglickou experimentální skupinu Autechre a jejich skladbu Second Bad Vilbel. Díky němu dostal Cunningham nabídku pracovat pro společnost Black Dog, kterou vlastní známý režisér Ridley Scott. To bylo v roce 1995. Od této chvíle neměl Chris o zakázky nouzi. U této společnosti začal točit reklamy a jeden zajímavý videoklip za druhým. Opravdový průlom do světa klipové tvorby přinesl rok 1997 s videem Come to Daddy pro Aphexe Twina. Po tomhle dílku si Chrise již nešlo nevšimnout – vzápětí ho o natočení videa k aktuálnímu singlu Frozen požádala samotná Madonna. Z dalších umělců můžeme jmenovat například Squarepushera, Björk, Leftfield, Placebo, Jesus Jones a další.

Společně s Richardem D. Jamesem (alias Aphexem Twinem) spolupracují dál a v roce 1999 natáčí parodický videoklip Windowlicker. Jamesova hudba pak doprovází Cunninghamovi krátkometrážní počiny jako „Monkey Drummer“, „Flex“ či nejnověji „Rubber Johnny“.

V současnosti Cunnigham stále točí videoklipy a reklamy. Již od konce minulého století se intenzivně mluví o tom, že Chris připravuje celovečerní film. V úvahu připadaly dva projekty – prvním z nich byl film pojednávající o teenagerech a jejich problémech s dospíváním a druhým nebylo nic menšího než adaptace cyberpunkového románu Neuromancer od Williama Gibsona. Oba projekty (i jakýkoli jiný celovečerní film) však zatím stále zůstávají jen na bázi teorie.

Josef "J.Connor" K

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.