John Frusciante

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2016

Red Hot Chili Peppers: bei Rock am Ring

Film - Dokumentární, Hudební


2011

Red Hot Chili Peppers ‎– Live In Milan, Italy 2006

Film - Dokumentární, Hudební


2007

Live Earth

Film - Hudební

Red Hot Chili Peppers: A Dutch Connection

Film - Dokumentární, Hudební

Red Hot Chili Peppers: Stadium Arcadium

Film - Dokumentární, Hudební


2006

Coachella

Film - Dokumentární, Hudební


2005

The Work of Director Mark Romanek

Film - Hudební

The Work of Director Stéphane Sednaoui

Film - Dokumentární, Hudební


2004

Musikprogrammet - programmet om musik

Seriál - Dokumentární, Hudební


2003

Red Hot Chili Peppers živě v Slane Castle

Film - Hudební

Red Hot Chili Peppers: Greatest Videos

Film - Dokumentární, Hudební

End of the Century

Film - Dokumentární, Hudební


2001

Off the Map

Film - Hudební


2000

Rolling Rock Town Fair Featuring Red Hot Chili Peppers

Film - Dokumentární, Hudební


1999

Woodstock '99

Film - Hudební


1998

Free Tibet

Film - Dokumentární


1992

Red Hot Chili Peppers: What Hits?!

Film - Hudební

Stuff

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1991

Red Hot Chili Peppers: Funky Monks

Film - Dokumentární, Hudební


Host

2007

The BRIT Awards 2007

Seriál - Hudební


2006

Abbey Road: Live

Seriál - Hudební


2001

Hudobný dokument: Red Hot Chili Peppers

Seriál - Dokumentární, Hudební

The Saturday Show

Seriál - Hudební, Rodinný

MTV 20: Live & Almost Legal

Seriál - Dokumentární, Hudební


1992

MTV Video Music Awards 1992

Seriál - Hudební


1985

Rock in Rio

Seriál - Hudební


Archivní záběry

2021

Woodstock 99: Mír, láska a běsnění

Film - Dokumentární, Hudební


2018

The Top Ten Revealed

Seriál - Dokumentární, Hudební, Talk-show, Historický


2005

Video on Trial

Seriál - Hudební, Komedie

Životopis

John Anthony Frusciante (Froo-shon-tey) se narodil 5. 3. 1970 v New Yorku. Jeho otec byl pianista a právník a matka zpěvačka (nazpívala doprovodné vokály k písni Under The Bridge). John si zamiloval skupiny Clash a Joy Division a když mu bylo 9, dostal svojí první akustickou kytaru, kterou pak nahradila elektrická. Dokázal na ní cvičit klidně 15 hodin denně. Když mu bylo 15, viděl koncert kapely Red Hot Chili Peppers, které si zamiloval. V 16ti letech proto opustil domov a jezdil na turné s Papričkami. John si obzvláště zamiloval Hillela Slovaka a bral ho jako idola. Dá se říct, že se stal dokonalým Hillelovým klonem.

Když v roce 1988 Hillel zemřel na předávkování heroinem, ostatní členové kapely Johna požádali, jestli by nechtěl vzít místo kytaristy. Johnovi se splnil sen, ale bral to jako velkou výzvu. John dostal přezdívku Greenie (zelenáč). Společně vytvořili album Mother's Milk (1989), které mělo mnohem větší úspěch než předchozí alba. 19ti letý John ale začal pomalu propadat drogám. Roku 1991 si Peppers pronajali na tři měsíce dům v Los Angeles a začali pracovat na albu Blood Sugar Sex Magik, který měl obrovský úspěch jak komerční, tak u kritiků. Při nahrávání alba byl natočený dokument FUNKY MONKS a vyšlo i Best Of s názvem WHAT HITS?!. John po vydání Blood Sugar Sex Magik nezvládl velký úspěch dobře a přestal vycházet s ostatními členy a začala se prohlubovat jeho závislost. Uprostřed japonského turné roku 1992 oznámil konec a odjel zpátky do Kalifornie. Kvůli tomu prošvihl účast v seriálu The Simpsons, která byla Papričkám nabídnuta a tak ho nahradil Arik Marshall.

Po odchodu z kapely začal brát heroin a život se mu začal hroutit. Jeho solové projekty většinou končili fiaskem. Jeho první dvě solová alba byly Niandra Lades And Usually Just A T-Shirt a Smile From The Streets You Hold. Alba vytvářil proto, aby si vydělal peníze na heroin. Roku 1994 o něm natočila holandská televize VPRO dokument, který ho ukazoval jako feťáka, co nedá dohromady celou větu. Na dokumentu se podíleli kamarádi Johnny Depp a Flea, který se mu snažil pomoct, protože si myslel, že zemře stejně jako Hillel Slovak. Kvůli infekci přišel o zuby a dodnes má ruce plné jizev. Roku 1997 ho přátelé přemluvili, aby šel na protidrogové léčení. Naštěstí je poslechl a následně si za 20 tisíc dolarů nechal vyrobit keramické zuby.

Když se ho Flea s Anthonym zeptali, jestli se nechce vrátit ke kapele, John odpověděl pozitivně a tak roku 1999 vyšlo album Californication a DVD OFF THE MAP. John pak vydal ještě několik solových alb včetně šestiměsíčního projektu, kdy mu vyšlo každý měsíc jedno album. V roce 2002 vyšlo Papričkám album By The Way, kde je výrazně slyšet Johnův vliv, kvůli kterému chtěl z kapely odejít baskytarista Flea. John se mu ale jednou na letišti omluvil a krize byla zažehnána. Během turné alba By The Way vyšlo DVD se záznamem koncertu z Irska LIVE AT SLANE CASTLE, které bylo natáčeno před 80 000 fanoušky. Roku 2006 vyšlo album Stadium Arcadium, které bylo taky velmi úspěšné. John stále pracuje na solových projektech a pomáhá mu jeho přítelkyně Emily Kokal.

Klára "KlárkaS" Skřenková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.