Brian Cox


(Brian Denis Cox)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 1.6.1946

Miesto Narodenia: Dundee, Skotsko, Velká Británie

Herecká Filmografie:

  1. The Autopsy of Jane Doe (2016)  
  2. Vivaldi (2015)
  3. Forsaken (2015)  
  4. Pixels (2015)  
  5. Jesuit, The (2014)
  6. Anomaly, The (2014)
  7. Mindscape (2013)
  8. Adventure in Space and Time, An (2013)  
  9. Ona (2013)  
  10. Red 2 (2013)    
  11. Home, The (2013)
  12. Straits, The (2012)
  13. Blood (2012)  
  14. Theatre of Dreams (2012)
  15. Pr(e)dvolebné sľuby (2012)
  16. La révélation des pyramides (2011)
  17. Exit Humanity (2011)  
  18. Veteran, The (2011)  
  19. Coriolanus (2011)  
  20. Key Man, The (2011)  
 

...více

Životopis

"Žiadne povolanie nie je slobodné. Vždy nesiete zodpovednosť za vykonanú prácu."

Nekompromisným dojmom pôsobiaci Škót prejavuje - od dôb Gibsonovho fenomenálneho druhého režijného počinu STATOČNÉ SRDCE - záľubu hrať v umení aj letných trhákoch, až sa naskytá otázka, kam ho zaradiť. Rešpektovaný divadelník? Neokukaný filmový gauner? Výborný profesor herectva každopádne. Učil ho nie len v anglicky hovoriacich štátoch, ale v roku 1988 prijal ponuku 6 mesiacov hosťovať v Moskovskej divadelnej akadémii. Cestuje rád, na začiatku 90. rokov hral pred prezidentom Havlom v Prahe v hre Kráľ Lear, v roku 2002 navštívil Karlove Vary.

Bol prvým hercom (1986) , ktorý stelesnil pôžitkárskeho psychiatra Hannibala Lectera. Film vznikol podľa knihy Thomasa Harrisa Červený drak, volal sa LOVEC ĽUDÍ a režíroval ho vtedy ešte nie slávny Michael Mann. Nevydarený film vyzerá inak, nič-menej upadol do zabudnutia skôr, než malo premiéru Demmeho úspešné MLČANIE JAHNIAT, kde ľudožrúta stelesnil už Anthony Hopkins, odmenou mu bol Oscar a rolu (cenu už nie) si zopakoval ešte niekoľko krát. Prečo zlatého pajáca nedostal aj Cox? Nechcel až tak tlačiť na pílu?

Skutočne sa zdá, že chuť hrať v blokbasteroch objavil až s pomocou Mela Gibsona, ktorý ho obsadil do úvodu svojho strhujúceho STATOČNÉ SRDCE, ako strýka Argylea Wallacea, ktorý sa ujal chlapca, z ktorého napokon vyrástol udatný škótsky hrdina. V tom istom roku si Cox zahral v ďalšom historickom dobrodružstve zo škótskej vysočiny - ROB ROYOVI.

Rok nato sa niesol v ére vysoko-rozpočtových akčniakov, z nich najoriginálnejším bol Harlinov DLHÝ BOZK NA DOBRÚ NOC, najpriemernejším GLIMMER MAN Stevena Seagala a najhorším našťastie okamžite zabudnutá ekologická agitka REŤAZOVÁ REAKCIA s absurdnou dvojkou Keanu Reeves/Morgan Freeman. V drsnejších filmoch mu to sedelo a tak nasledovali malé, nie veľmi výrazné úlohy v BOXEROVI, pre ktorého sa Daniel Day Lewis naučil boxovať, series killers ZBERATEĽOVI BOZKOV, HRANICIACH ZÚFALSTVA, VOJNE GANGOV s Chow Yun Fatom a mladým Wahlbergom.

Lepší režiséri a lepšie scenáre prišli až rokom 2002, keď stelesnil starého Morgana, ex-chovateľa koní na ostrove Moesko v kultovom hi-tech horore KRUH, kde už nevládal niesť ťarchu svedomia a skončil vo vani so zapnutým televízorom (vskutku originálna samovražda). Na zahodenie nebol ani vo vychvaľovanej 25. HODINE Spikea Leea, ktorý si pre tento krát odpustil veľké príbehy a vyrozprával nám „len“ posledný deň na slobode Edwarda Nortona, ktorý zajtra nastupuje na vražedný trest do basy a na poslednú chvíľu sa snaží vyrovnať sa s okolím, sám so sebou, svojim otcom. Cox dostáva priestor najmä v snovom finále, ktoré dáva nádej aj človeku, ktorý urobil chybu.

Cox nemusí hrať gaunerov, ale môže. Niečo medzi si vyskúšal v AGENTOVI BEZ MINULOSTI, kde ako Abbott usporiadal lov na ex-agenta Matta Damona a keďže z Limanovho „špinavého špiónskeho thrilleru“ bol nečakaný hit, nemala prečo z filmu nevzniknúť (na základe knižnej predlohy) trilógia. Cox je skúsený muž a starý harcovník čo sa filmov týka, takže je zaujímavé sledovať, ako hrá gaunerov. Alebo im dá určitý ľudský rozmer (ako generál Stryker z X-MEN 2, mstiaci sa za syna) alebo im nedá ani zrnko ľudského rozmeru – ako vojny chtivý, totálne zmagorený Agamemnón z očakávaného hitu ale nakoniec len akčnej bublinky za desiatky miliónov dolárov, TRÓJI Wolfganga Petersena, ktorá však, vzhľadom k tomu, že každý bol niečím otcom, manželom, synom a otcom, vyloženého gaunera potrebovala.

Rád spolupracuje s nezávislákmi ( = malý rozpočet), lebo tí si dokážu, vzhľadom k tomu, že od nich nikto nič nečaká, udržať slobodu, chuť, voľnosť, radosť z rozprávania príbehov. Necítia povinnosť voči veľkému hollywoodskemu štúdiu (AKO SOM BALIL UČITEĽKU nováčika Wesa Andersona, ADAPTÁCIA dua Jonze/Kaufman, komédia o tom, čo sa stane, ak na ulici zašliapnete CHROBÁKA). V 55. si založil druhú rodinu („Človek musí byť ucelený, keď vstupuje do manželstva“), nemá rád vo filmoch sentiment, myslí si, že veta „Milujem ťa“ už nemá zmysel, lebo je opotrebovaná a stala sa z nej hlúpa fráza, zato víta u postáv tajomstvo. Ako vidno, je mu fuk čo si kto myslí a nekompromisne si to razí naprieč žánrami, rozpočtami aj ambíciami.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.