Zinaida Brumberg

Osobnostcsfd.cz

Režisérka, Scenáristka

Filmografie

Režisérka

1970

Kentervilskoje prividenije

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný


1968

Kot v sapogach

Film - Krátkometrážní, Pohádka, Rodinný, Animovaný


1963

Tři tlouštíci

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný


1962

Bolšije něprijatnosti

Film - Komedie, Krátkometrážní, Animovaný


1960

Čelovečka narisoval ja

Film - Animovaný


1955

Ostrov ošibok

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný


1953

Let na Měsíc

Film - Rodinný, Animovaný


1951

Štědrovečerní noc

Film - Pohádka, Animovaný


1950

Děvčátko v cirku

Film - Krátkometrážní, Pohádka, Animovaný


1949

Čuděsnyj kolokolčik

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Fantasy, Animovaný


1948

Feďa Zajcev

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný


1945

Propavšaja gramota

Film - Krátkometrážní, Fantasy, Animovaný


1943

Skazka o care Saltaně

Film - Krátkometrážní, Pohádka, Animovaný


1941

Žurnal politsatiry No. 2

Film - Krátkometrážní, Animovaný


1938

Ivaško i Baba Jaga

Film - Krátkometrážní, Pohádka, Animovaný

Kot v Sapogakh

Film - Krátkometrážní, Animovaný


Scenáristka

1938

Ivaško i Baba Jaga

Film - Krátkometrážní, Pohádka, Animovaný

Životopis

Rusko dalo světu umění několik významných sourozeneckých dvojic; ve světě literatury to byli bratři Strugačtí, ve světě animovaného filmu sestry Brumbergovy.

Mladší ze sester Brumbergových, Zinaida Semenovna, se narodila 2. 8. 1900 v Moskvě. V roce 1924 ukončila studium Vyšší umělecko-technické školy. Společně s dalšími mladými perspektivními umělci, včetně své starší sestry Valentiny, začala pracovat v prvním experimentálním studiu kresleného filmu při Státní vysoké filmové škole. Společně se sestrou a dalšími animátory, stála u zrodu animovaného filmu jako samostatného odvětví filmového průmyslu. Do roku 1935 pracovaly sestry Brumbergovy se sourozenci Olgou a Nikolajem Chodatajevovými a Ivanem Ivanovem-Vano, od roku 1937 se potom datuje jejich samostatná tvůrčí činnost ve studiu Sojuzmutfilm. Mnoho filmů z počátku její tvůrčí činnosti se nedochovalo; jedním z prvních zachovaných filmů z tohoto období její režijní činnosti je SAMOJEDSKIJ MALČIK (1928) o malém eskymáckém chlapci, který se nejprve učil u šamana a poté, co proti sobě šamana popudil, doputoval až do Leningradu, kde získal vzdělání. S ohledem na dobu, ve které žila, nemohla ve své tvorbě zcela pominout poptávku režimu, a tak se mezi filmy, které režírovala, dají najít různé agitky nabádající občany k řádnému životu, případně je přesvědčující o skvělých perspektivách jejich zářivé budoucnosti. Společně s dalšími umělci se podílela na filmu ŽURNAL POLITSATIRY NO. 2 (1941), což je soubor krátkých filmů motivujících k boji s nepřítelem.

Společně se svou sestrou vytvořila nesmrtelné filmy jako ČERVENÁ KARKULKA (1937), KOCOUR V BOTÁCH (1938) nebo v době války POHÁDKU O CARU SALTÁNOVI (1943) na motivy A. S. Puškina.

První období její tvorby se vyznačovalo realistickou animací, od šedesátých let pomohla narušit kánon, který společně se sestrou spoluvytvářela. K prvnímu odchýlení od dosavadního způsobu animace došlo ve filmu NAKRESLIL JSEM ČLOVÍČKA (1960), což byl remake dřívějšího filmu sester Brumbergových FEĎA ZAJCEV (1948). Jedná se o příběh chlapce Fedi, který ve škole namaluje na zeď panáčka, ale vinu ze strachu před trestem, svalí na kamaráda.

Ať vytvářela filmy v klasické půvabné animaci nebo v experimentální stylizaci do dětské kresby, vždy bylo patrné, že se jedná o dílo člověka znalého oboru. Zinaida zemřela 9. 2. 1983. Od roku 1968 je zasloužilým umělcem RSFSR.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.