Josef Pehr

Josef Pehr

Osobnostcsfd.cz

Herec, Moderátor, Scenárista

14. srpna, 1919, Praha, Československo

17. srpna, 1986, Praha, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1977

O líném Honzovi

Film - Komedie, Pohádka


1976

Milenci z kiosku

Film - Komedie, Poetický


1975

Jak se ševcem šili čerti

Film - Pohádka

Doktor Bolíto

Seriál - Loutkový, Pohádka, Animovaný


1973

Německé pohádky

Seriál - Pohádka


1972

Epizoda z velké války

Film - Drama


1971

Naši furianti

Film - Komedie

Včera a dnes

Film - Psychologický, Drama

Prameny

Film - Historický


1968

České pohádky

Seriál - Krátkometrážní, Pohádka

Jak se Mette chtěla stát královnou

Film - Pohádka


1966

Poprask na laguně

Film - Komedie


1964

Táto, sežeň štěně!

Film - Komedie, Rodinný


1962

Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec

Film - Komedie, Pohádka

Jejich den

Film - Poetický, Drama


1961

Skapinova šibalství

Film - Komedie


1959

První a poslední

Film - Psychologický, Drama

Rodina Bláhova

Seriál - Komedie, Rodinný

Smrt obchodního cestujícího

Film - Psychologický, Drama

Potyčky s paragrafem

Seriál - Krimi, Povídkový


1957

Starý protiva

Film - Komedie


1956

Než loutky oživnou

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1955

Hudba z Marsu

Film - Hudební, Komedie

Kuťásek a Kutilka na pouti

Film - Krátkometrážní, Loutkový, Rodinný, Animovaný


1954

Byl jednou jeden král...

Film - Komedie, Pohádka

Kuťásek a Kutilka

Film - Krátkometrážní, Rodinný, Animovaný


1953

Expres z Norimberka

Film - Dobrodružný, Drama

Krejčovská povídka

Film - Drama


1952

Dovolená s Andělem

Film - Komedie


1951

Štika v rybníce

Film - Komedie


1949

Pan Novák

Film - Komedie


1948

Návrat domů

Film - Válečný, Drama

O ševci Matoušovi

Film - Drama, Historický


1947

Nikdo nic neví

Film - Komedie, Válečný

Alena

Film - Komedie, Historický

Nevíte o bytě?

Film - Komedie

Kam s ním?

Film - Komedie, Krátkometrážní


1946

Pancho se žení

Film - Komedie, Western, Romantický

Lavina

Film - Krimi, Psychologický, Drama

Svátek matek 1945

Film - Krátkometrážní, Drama


1945

Rozina sebranec

Film - Drama, Historický

Prosťáček

Film - Krátkometrážní, Povídkový


1944

Paklíč

Film - Komedie, Krimi


Moderátor

1979

Hádanky s písničkou

Seriál - Hudební


Scenárista

1972

Pohádky pro psa

Seriál - Loutkový, Rodinný


1957

Kuťásek a Kutilka na horách

Film - Krátkometrážní, Loutkový


1955

Kuťásek a Kutilka na pouti

Film - Krátkometrážní, Loutkový, Rodinný, Animovaný


Host

1972

Pohádky pro psa

Seriál - Loutkový, Rodinný

Životopis

Josef Pehr se narodil 14. srpna 1919 v Praze. Vystudoval u profesora Aleše Podhorského dramatické oddělení pražské Státní konzervatoře (1938 – 1942). Už během studií hrál v Nezávislém divadle (1939 až 1943) a poté Vinohradském divadle (1943 – 1945). Nakonec se stal členem Studia Národního divadla (1945 – 1948) a zároveň i činohry Národního divadla v Praze (1945 – 1. srpna 1985), kde setrval až do svého penzionování. Na scéně Národního divadla pracoval nejen jako herec, ale také i jako režisér, asistent režie („Revizor“, „Ženský boj“ apod.), dramatik a autor úprav (př. „Chudý kejklíř“).

Více než herec, se Josef Pehr proslavil jako loutkoherec. Po uzavření divadel v roce 1944 stvořil spolu s Lubou Skořepovou a Milošem Nesvadbou maňáskovou scénu, s níž pořádali zájezdy i po venkově. V pozdějších létech se loutkoherectví stalo Pehrovou hlavní profesí a normální herectví se stalo až tou druhou. Jako břichomluvec s maňásky Pepíčkem, Kuťáskem, Kutilkou, psíkem Mopslíkem a dalšími vystupoval na zájezdech, estrádách, divadelních vystoupení, v televizi a v krátkém filmu (např. KUŤÁSEK A KUTILKA, KUŤÁSEK A KUTILKA NA POUTI či NEŽ LOUTKY OŽIVNOU). Jeho loutky a divadelní hry se staly miláčkem dětí doma i ve světě. Od konce 60. let preferoval čím dál více loutky před činohrou.

Zpočátku vytvářel mladé lyrické milovníky, v dalších létech využíval svůj smysl pro humor v komických menších úlohách klasického repertoáru, jež Pehr obdarovával vrozenou laskavostí a teplým hřejivým humorem. Občas zabrousil i do moderního repertoáru, kde se snažil o ostře typizované charaktery. Hrál v inscenacích „Matka“ (Toni), „Kupec benátský“ (Lancelot Gobbo), „Don Juan“ (Petřík), „Revizor“ (statkář Bobčinský), „Cokoli chcete“ (Rytíř Ondřej Třasořitka), „Po pádu“ (Dan), „Strakonický dudák“ (Kalafuna), „Zmoudření dona Quijota“ (Magister Samson Carrasco). V počátcích se pokoušel ve Studiu Národního divadla Jindřicha Honzla i o divadelní režii („Chudý kejklíř“, „Hadrián z Římsů“, „Mášenka“, „Lucerna“ aj.).

Pro film spolupracoval dvacet let těsně po válce (a s velkými přestávkami) v malých, středních a dokonce i velkých hereckých kreacích. Sehrál například taxikáře (PAKLÍČ), tovaryše (ROZINA SEBRANEC), slaměnou maškaru (krátký PROSŤÁČEK), muže (krátký SVÁTEK MATEK 1945), zloděje (PANCHO SE ŽENÍ), hosta (LAVINA), recepčního (NIKDO NIC NEVÍ), autora (krátký KAM S NÍM?), čerta (ALENA), přadláka (O ŠEVCI MATOUŠOVI), desátníka (NÁVRAT DOMŮ), průvodčího Karla (PAN NOVÁK), syna Frantu (ŠTIKA V RIBNÍCE), krejčího Mastníka (KREJČOVSKÁ POVÍDKA), syna Láďu Čapka (EXPRES Z NORIMBERKA), člena souboru (HUDBA Z MARSU), malíře (PRVNÍ A POSLEDNÍ) i průvodčího busu Vaňhu (TÁTO, SEŽEŇ ŠTĚNĚ!).

Do filmových análů stvořil tři velké a u diváků vděčné úlohy u režiséra Bořivoje Zemana: loutkoherce Josefa Novotného v komedii NEVÍTE O BYTĚ? (1947), údržbáře Václava Maška v komedii DOVOLENÁ S ANDĚLEM (1952) a dudáka v pohádce BYL JEDNOU JEDEN KRÁL… (1954). V pozdějších letech (dlouhých dvaadvacet roků do své smrti) už do filmových ateliérů nezavítal.

Spolupracoval s rozhlasem („Šibalství Scapinova“, „Šprýmař a bojovník“, „Zkrocení zlé ženy“, „Škola pro tři muže“, „Jejich den“ nebo „Don Juan“) a ojediněle i s televizí (inscenace a pohádky JEJICH DEN, O HLOUPÉ ŽENĚ, JAK SE ŠEVCEM ŠILI ČERTI, MILENCI Z KIOSKU či O LÍNÉM HONZOVI a seriál RODINA BLÁHOVA). Jako pedagog působil též na katedře loutkářství pražské DAMU, od roku 1953 jako externí pedagog, 1965 docent a od 1978 profesor. Byl autorem též několika maňáskových divadelních her „Krásná Dišperanda“ (1945), „Principálská pohádka“ (1946), „Nové jesličky aneb Pokoj lidem dobré vůle“ (1947), „Guliver v Maňáskově“ (1948 s Leo Spáčilem) nebo „Jurkova dobrodružství“.

Za svoji práci získal titul Zasloužilého člena Národního divadla (1963), Vyznamenání Za vynikající práci (1979) a titul Zasloužilého umělce (1985). Jeho první manželkou byla herečka a kolegyně z Národního divadla Luba Skořepová (*1923) a druhou herečka Jiřina Genzerová (*1928). V herecké tradici pokračuje i dcera Jana Pehrová – Krausová (*1954), bývalý zeť Jan Kraus (*1953) a vnuk, hudebník David Kraus (*1980). Josef Pehr, herec, loutkoherec, režisér, pedagog a dramatik, ukončil svůj život dobrovolně 17. srpna 1986 v Praze, tři dny po svých šedesátých sedmých narozeninách…

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.