Sabu

Sabu

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1964

Zachraňte tygra

Film - Rodinný, Drama


1963

Rampage

Film - Dobrodružný, Romantický


1960

Mystères d'Angkor - 1ère partie, Les

Film - Dobrodružný


1957

Sabu and the Magic Ring

Film - Dobrodružný, Fantasy


1956

Jaguar

Film - Mysteriózní

Black Panther, The

Film - Dobrodružný, Krátkometrážní

Jungle Hell

Film - Dobrodružný, Sci-Fi


1953

Bengálský poklad

Film - Dobrodružný


1952

Baghdad

Film

Dobrý den, slone!

Film - Komedie, Fantasy


1951

Savage Drums

Film - Dobrodružný


1949

Song of India

Film - Dobrodružný


1948

Man-Eater of Kumaon

Film - Dobrodružný


1947

Černý narcis

Film - Drama

The End of the River

Film - Drama


1946

Screen Snapshots Series 25, No. 7: Hollywood Victory Show

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Tangier

Film - Dobrodružný, Drama


1944

Cobra Woman

Film - Dobrodružný, Drama


1943

White Savage

Film - Dobrodružný


1942

Kniha džunglí

Film - Dobrodružný, Rodinný, Akční

Arabské noci

Film - Dobrodružný, Akční


1940

Zloděj z Bagdadu

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy


1938

Povstalci z hor

Film - Dobrodružný, Válečný


1937

Miláček slonů

Film - Drama


Archivní záběry

2018

Around India with a Movie Camera

Film - Dokumentární

Životopis

Sabu se narodil 27 ledna 1924 v Karapur, Mysore, India, měřil 1,68 m. Už od dětství byl vystaven poměrně těžké práci on i jeho starší bratr. Otec byl mahout – pracoval se slony, a po otcově náhlé smrti, kdy mu bylo 9 let, se mu poštěstilo dostat se do maháradžových stájí a starat se o slony, protože to s nimi už od dětství velmi dobře uměl. Pro film byl vybrán Alexandrem Kordou, který byl režiserem i producentem mnoha filmů. Ten nejprve přijel do Indie zjistit situaci, a současně se záměrem najít schopné lidi, kteří to umí se zvířaty, ale dokázali by hrát davové role. Přesně tak, jako se odvíjely mnohé hollywoodské úspěchy, které se zdály pohádkové a neskutečné a současně i dobré načasování pro toho, kdo měl těžké dětství, Sabu rázem získává možnost a šanci na lepší život. Je vybrán Kordou pro svou přirozenou hravost, mrštnost a správnou komunikaci se zvířaty, připravuje se na roli, pilně se učí anglicky a také vše co je potřeba, aby se z tohoto milého usměvavého chlapce stala nová a zářivá hvězda ve filmech plných dobrodružství a exotiky.

Prvním filmem byl MILÁČEK SLONŮ, který se natáčel v roce 1937, kdy bylo Sabu Dastagirovi 12 let. Úspěch byl očekávaný a dostavil se v plné míře. Sabu podepisuje exkluzivní smlouvu na další film, roli prince Azima ve snímku THE DRUM, rok 1938, opět úspěch, a přichází film z řady pohádkových příběhů z Orientu – ZLODĚJ Z BAGDÁDU – 1940, Sabu hraje zlodějíčka Abu, a je obklopen vynikajícími herci - především June Duprez-princezna, John Justin - Ahmad, Rex Ingram jako džin a perfektní padouch - Conrad Veidt jako zlý Velkovezír a čaroděj Jaffar. Mezitím příjíždí také do USA, aby byl součástí předpremiérové kampaně nového filmu, a Amerika je nadšena, rodiče i děti šílí. Sabu neměl být hlavní hvězdou, ale stal se jí, a vedle skutečně i dodnes zajímavě provedených pohádkově kouzelných triků má film stále své až neskutečné kouzlo a půvab.

Sabu je mezinárodní hvězdou a natáčí další film – podle Rudyarda Kiplinga - KNIHA DŽUNGLÍ, chlapce Mauglího – 1942, tentokrát se režie ujímá Zoltán Korda – bratr Alexandera. Po tomto triumfu se Sabu stává oficiálně předním členem exotické komodity, a je smluvně vázán u společnosti Universal Picture. Zůstává v USA. I když si zprvu myslel, že udělal dobrý krok, později se ukázalo, že měl poslechnout režiséra Kordu, který mu radil jinak. Je úspěšný a přicházejí další filmy, ale chybí jim pravdivost a čistota Kordova pojetí. Dalším úspěšným filmem je ještě po boku Marie Montez a Jona Halla dobrodružný příběh ARABSKÉ NOCI – 1942, WHITE SAVAGE (Orano) – 1943 a COBRA WOMAN (Kado) znovu s Mariou Montez – 1944.

V necelých 20-ti letech se stal občanem USA a narukoval v roce 1944 v době druhé světové války do Air Force, a získal za účast na úspěšných bojových misích jako ostřelovač v letadle několik čestných medailí. V době, kdy se vrátil nebylo možné přejít na jiný styl a od Sabu se očekávalo že bude hrát dále podobný typ rolí. Neměl jinou možnost než pokračovat a snažit se zachytit unikající popularitu a slávu. Natáčí TANGIER v roce 1946, znovu s oblíbenou Mariou Montez nebo snímek SONG OF INDIA (Ramdar) 1949. Je srdečně zván přáteli do Anglie, čekala zde na něj hlavní role v dramatu KONEC ŘEKY (Manoel) a ve stejném roce 1947 ještě jeden film BLACK NARCISSUS – Černý narcis (mladý generál) s Deborah Kerr a Jean Simmonds, jehož děj se odehrává vysoko v Himalájích. V té době potkává při filmování herečku Marilyn Cooper a v roce 1949 se s ní oženil. Do poloviny 50-tých let začala jeho kariéra stagnovat, hledal i jinou práci a tak jezdí po Evropě a vystupuje v různých veřejných vystoupeních. Pokus oživit předešlou slávu v TV selhal. Přes to všechno se snaží hrát a hraje znovu ve filmu - 1963 v RAMPAGE (Talib) s Robertem Mitchumem a TIGER WALKS (Ram Singh) 1964 pro studio Walta Disneye. Byl to jeho poslední film, který byl promítán s velkou slávou po jeho smrti.

Sabu zemřel ve věku 39 let náhle 2.prosince 1963 na infarkt. Je pohřben v lesním hřbitově hollywoodských hvězd na Hollywood Hills. Sabu je otcem dvou dětí Syna Paula Sabu, který se stal zpěvákem a hudebníkem, jehož rocková kapela se jmenuje SABU, a dcery Jasmíny, která se stala trenérkou koní a velmi často spolupracovala s filmem. Jasmína zemřela v roce 2001. Přesto v paměti lidí, kteří si zamilovali jeho filmy a i přes velký časový odstup dovede překvapit i okouzlit mladší generace, díky své atletické dovednosti, nebo magickému kouzlu, které stále spočívá v těchto raných dobrodružstvích a fantazii z velmi dávných časů.

marťan

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.