Marisa Allasio

Marisa Allasio

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1958

Benátky, měsíc a ty

Film - Komedie

Nackt, wie Gott sie schuf

Film - Drama

Mamma, perché mi hai fatto cosi bello?

Film - Komedie


1957

Chudí fešáci

Film - Komedie

Chudinky krasavice

Film - Komedie

Marisa la civetta

Film - Komedie

Susanna tutta panna

Film - Komedie

Seven Hills of Rome

Film - Muzikál, Drama, Romantický

Camping

Film - Komedie

Le schiave di Cartagine

Film - Drama


1956

Vojna a mír

Film - Válečný, Drama, Romantický

Maruzzella

Film - Komedie, Muzikál


1955

Ragazze d'oggi

Film - Komedie

Le diciottenni

Film - Komedie


1954

Ballata tragica

Film

Cuore di mamma

Film - Krimi, Drama, Romantický


1953

Hrdinové neděle

Film - Komedie, Sportovní

Perdonami!

Film - Drama


Archivní záběry

1975

Un sorriso, uno schiaffo, un bacio in bocca

Film - Komedie, Životopisný, Historický

Životopis

Italská kráska Marisa Allasio, vlastním jménem Maria Lucia Allasio, prodělala krátkou hvězdnou kariéru v padesátých letech, po uzavření manželství a narození dětí však na další angažmá před kamerami rezignovala. Narodila se v Turíně, jejím otcem byl slavný italský fotbalista a později trenér Federio Allasio (1914-1987). Vyrůstala v Janově, kde otec působil jako fotbalový trenér, a ve čtrnácti letech tady vyhrála soutěž Miss pláž. Když pak rodina přesídlila do Říma, její fotografie se objevily na stránkách časopisů a jejímu vstupu do uměleckého světa nic nestálo v cestě.

Její jméno zaznamenaly filmové anály poprvé u dramatu ODPUSŤ MI (Perdonami!, 1952) režiséra Maria Costy, kde ovšem hrála jen velmi malou roli. Následně začala studovat na Akademii dramatických umění, další příležitosti před kamerou jí poskytl významný producent Carlo Ponti, hrála například ve filmu MATČINO SRDCE (Cuore di mamma, 1954). Celonárodní popularitu jí přinesly komedie Dina Risiho CHUDÍ, ALE KRÁSNÍ (Poveri ma belli, 1956) a KRÁSNÁ, ALE CHUDÁ (Belle ma povere, 1957), kde hrála jednu z hlavních rolí. Objevila se také ve velkofilmu VOJNA A MÍR (The War and the Peace, 1956).

Její jméno se začalo objevovat také v bulvárních médiích, cesty do Ameriky byly příslibem angažmá v Hollywoodu, což ovšem skončilo u natočení muzikálu ARRIVEDERCI ROMA (1957), které v Itálii realizoval Roy Rowland se slavným zpěvákem Mariem Lanzou v hlavní roli. Poslední dva filmy natočila Marisa Allisio v roce 1958, jeden v Německu, jeden v Itálii, po boku Alberta Sordiho hrála v komedii BENÁTKY, LUNA A TY (Venezia, luna e tu, 1958), opět v režii Dina Risiho, pak ve dvaadvaceti letech skoncovala s další kariérou a od té doby se již před filmovou kameru nikdy nepostavila.

Razantní ukončení hereččiny kariéry souvisí s jejím sňatkem. V roce 1957 se na filmovém festivalu v Benátkách setkala s hrabětem Pierem Calvim di Bergolo (*1933) a v listopadu 1958 se za něj provdala. Hrabě Piero Calvi di Bergolo byl synem důstojníka z nepříliš významné šlechtické rodiny, po matce byl ale vnukem italského krále Viktora Emanuela III. Nově získaná příslušnost ke společenské smetánce změnila i Marisin názor na její prezentaci v médiích a již jako hraběnka Marisa Calvi di Bergolo zažalovala v roce 1959 časopis Il Borghese za zveřejnění jejích údajně obscénních fotografií. Na její popud policie zabavila kompletní vydání časopisu, soud v Miláně ale pak došel k závěru, že fotografie použité z filmu CHUDÍ, ALE KRÁSNÍ nejsou žalovatelné, jestliže celý film prošel státní cenzurou.

Z manželství s Pierem Calvim di Bergolo má Marisa dvě děti, syna Carla (*1959) a dceru Andu (*1962).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.