Dean Stockwell


(Robert Dean Stockwell)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 5.3.1936

Miesto Narodenia: Hollywood, Kalifornie, USA

Herecká Filmografie:

  1. Entertainment (2015)
  2. Persecuted (2014)  
  3. C.O.G. (2013)  
  4. Dunwich Horror, The (2009)
  5. Battlestar Galactica: The Plan (2009)  
  6. Al's Beef (2008)
  7. Opatrovateľka v akcii (2008)  
  8. Sama proti mafii (2006)
  9. American Black Beauty (2005)
  10. Tony Danza Show, The (2004)
  11. Hviezdna loď Galactica (2004)  
  12. Mandžuský kandidát (2004)  
  13. What Katy Did (2004)
  14. Prvý pondelok (2002)
  15. Ukradni, čo môžeš! (2001)  
  16. Quickie, The (2001)
  17. Ohnivé inferno (2001)
  18. CQ (2001)  
  19. Enterprise (2001)  
  20. Face to Face (2001)

Režijná Filmografie:

  1. Human Highway (1982)
 

...více

Životopis

Talent zřejmě zdědil po otci, který byl hercem a zpěvákem na Broadwayi. Existují tři úspěšná období kariéry Deana Stockwella. Prvním bylo dětství. Jako klučina s velkýma zářícíma očima, kudrnatými vlasy a přirozeností se stal dětskou hvězdou. V sedmi letech začal na Broadwayi, v devíti měl podepsanou smlouvu s MGM. Do roku 1951 stihl natočit spoustu filmů, ale pak přichází první z jeho „přestávek“.

Opustil Hollywood a vydal se na druhou stranu Států, dělal kdejakou práci, ale raději se v roce 1956 v New Yorku vrátil k herectví a rok na to i zpět do Hollywoodu. Bylo mu tehdy něco přes dvacet a mladí ho vítali s nadšením, neboť hledali náhradu za tragicky zesnulého Jamese Deana. V této etapě dostal mimo jiné role ve filmech NÁTLAK (1959) a LONG DAY´S JOURNEY INTO NIGHT (1962), za něž obě získal Zlatou palmu v Cannes. Pak se opět na nějakou dobu s filmem rozloučil a také se po tři roky „věnoval“ hippies.

Ovšem jeho „comeback“ v 80. letech pak stál za to. Ještě v roce 1976 natočil s kamarádem Dennisem Hopperem film TRACKS. V roce 1986 začíná spolupráce s Davidem Lynchem na DUNĚ, následuje MODRÝ SAMET a s ním nezapomenutelná a geniálně ztvárněná postava Bena. V roce 1988 byl nominován na Oscara za roli ve snímku MANŽELSTVÍ S MAFIÍ. V 90. letech se objevil v úspěšném VYVOLÁVAČI DEŠTĚ a nebo AIR FORCE ONE s Harrisonem Fordem. Z televize bychom ho pak mohli znát z filmů ŽÍT A ZEMŘÍT V L.A., HRA S OHNĚM nebo ze seriálu JAG.

Je asi patrné, že Dean Stockwell se nejvíce objevuje (ač se to při pohledu na noblesního Bena nezdá), v akčních filmech. Ale ne v tom smyslu, že by pobíhal v tílku a se samopalem po hořícím mrakodrapu. Většinou ztvárňuje nemilosrdného bosse těch nejhorších kumpánů. Je ten, který sedí v kvádru, v teple svého dobře utajovaného doupěte. V případě kladné role je naopak tou jedinou záchranou a čelí hrozící katastrofě.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.