Kirk Morris

Kirk Morris

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1970

Invaze do Afriky

Film - Válečný


1969

Sedm červených baretů

Film - Válečný, Drama


1968

Sapevano solo uccidere

Film - Western


1967

Malá Rita

Film - Muzikál, Western


1966

Magnifica sfida, La

Film - Western


1965

Směr planeta Hydra

Film - Sci-Fi

Conquistatore di Atlantide, Il

Film - Dobrodružný, Drama, Fantasy, Akční

Maciste il vendicatore dei Mayas

Film


1964

Stepní lupiči

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Anthar l'invincibile

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční

Dominatore del deserto, Il

Film - Drama, Akční

Maciste na carském dvoře

Film - Dobrodružný, Historický

La valle dell'eco tonante

Film - Dobrodružný


1963

Héraklés a Samson

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Maciste contro i cacciatori di teste

Film - Dobrodružný

Sansone contro i pirati

Film - Dobrodružný


1962

Rytíř Pardaillan

Film - Dobrodružný, Drama

Maciste all'inferno

Film - Dobrodružný, Horor, Fantasy


1961

Maciste contro Ercole nella valle dei guai

Film - Komedie, Sci-Fi, Fantasy

Trionfo di Maciste

Film - Dobrodružný, Drama, Akční

Životopis

I když má na svém kontě dvacet filmů, nebyl Kirk Morris v podstatě hercem, ale jen pohledným kutluristou, jaké potřebovali v hojné míře počátkem šedesátých let italští producenti pro tehdy oblíbený žánr tzv. sandálu a meče. Narodil se v Benátkách jako Adriano Bellini a od dětství se aktivně věnoval různým sportům, v rodném městě původně pracoval jako gondoliér. Benátky mu ale začaly být malé a s touhou prorazit odešel v roce 1960 do Říma, aby své vypracované tělo nabídl ve filmových ateliérech Cinecitta.

Jeho nabídka nezůstala bez odezvy, pohledných hrdinů s atletickou postavou nebylo v té době nikdy dost a Adriano Bellini začal brzy točit filmy. Jako jiní kulturisté před kamerou, tak i on přijal anglický pseudonym a stal se z něj Kirk Morris. Ve svých prvních filmech ztvárnil bájného hrdinu Macista (MACISTŮV TRIUMF – Trionfo di Maciste, 1961; MACISTE PROTI HERKULOVI V ÚDOLÍ BÍDY – Maciste contro Ercole nella valle dei quai, 1961), později hrál několikrát reka Samsona (SAMSON PROTI PIRÁTŮM – Sansone contro i pirati, 1962), objevil se ale také ve známém francouzském dobrodružném filmu RYTÍŘ PARDAILLAN (Le chevalier de Pardaillan, 1962).

Filmy žánru sandálu a meče původně vycházely z antické mytologie, v pozdějších letech ale italští filmaři při hledání nových témat zahrnovali do příběhů bájné hrdiny i skutečné historické postavy, antičtí hrdinové zasahovali do dějinných událostí i ve středověku, objevovali se v málo uvěřitelných lokalitách atd. Právě tyto excesy způsobily úpadek žánru sandálu a meče v polovině 60. let a dnes jsou tyto filmy vnímány s úsměvným nadhledem jako nepříliš slavná kapitola italské kinematografie. Atletům v hlavních rolích však tehdy přinášely slávu, jejich kariéra však často skončila s uzavřením filmové éry sandálu a meče.

Týká se to i Kirka Morrise, který poslední filmy (tentokrát jako Herkules) natočil v roce 1965 (DOBYVATELÉ ATLANTIDY – Il conquistatore di Atlantide, 1965). V následujících letech se ještě objevil v několika westernech, po boku Terence Hilla stál například ve filmu MALÁ RITA (Rita nel West, 1967). Jeho filmografii na počtu dvaceti natočených snímků uzavírá nepříliš podařený válečný film INVAZE DO AFRIKY (I sette di Marsha Matruh, 1970). V sedmdesátých letech odešel Kirk Morris do Spojených států, kde působil v reklamě, později se vrátil do Itálie a snažil se prosadit jako filmový producent.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.