Coluche

Coluche

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

28. října, 1944, Paříž, Île de France, Francie

19. června, 1986, Opio, Alpes-Maritimes, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1998

Enfants de Coluche!

Film


1985

Mistři gagu

Film - Komedie

Sac de noeuds

Film - Komedie

Scemo di guerra

Film - Komedie


1984

Pomsta opeřeného hada

Film - Dobrodružný, Komedie

Dobrý král Dagobert

Film - Komedie, Historický


1983

Operace Banzaj

Film - Dobrodružný, Komedie, Rodinný

Holka mýho kámoše

Film - Komedie, Romantický

Ahoj, tajtrlíku!

Film - Drama


1982

Ve tři čtvrtě na dvě před Kristem

Film - Komedie

Elle voit des nains partout!

Film - Komedie


1981

Každý začátek je těžký

Film - Komedie

Signé Furax

Film - Komedie, Mysteriózní

Reporters

Film - Dokumentární


1980

Inspektor Popleta

Film - Komedie


1977

Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine

Film - Komedie

Drôles de zèbres

Film


1976

Křidýlko nebo stehýnko

Film - Komedie

Vécés étaient fermés de l'interieur, Les

Film


1975

Salavin

Film


1974

La Cloche tibétaine

Seriál - Dobrodružný, Drama


1973

Velký bazar

Film - Komedie

Themroc

Film - Komedie

Běží, běží po předměstí

Film - Komedie

L'An 01

Film - Komedie, Drama

La ligne de démarcation

Seriál - Drama


1971

V rytmu valčíku

Film - Komedie, Krimi, Akční

Madame êtes-vous libre?

Seriál - Komedie


1970

Le Pistonné

Film - Komedie


1964

Top à...

Seriál - Hudební


1959

Gala de l'union

Seriál


Režisér

1977

Vous n'aurez pas l'Alsace et la Lorraine

Film - Komedie


Host

1980

Stars

Seriál - Hudební

Jeudi cinéma

Seriál


1976

La nuit des Césars

Seriál - Dokumentární


1975

Les rendez-vous du dimanche

Seriál - Hudební, Talk-show


1966

Gala de l'Unicef

Seriál - Hudební, Rodinný, Talk-show

Životopis

Vlastním jménem Michel Colucci se narodil 28.října ve válečném roce 1944 v Paříži. Byl jedním z nejnadanějších komiků-komediantů v tehdejší umělecky náročné Francii. Srdečný, vděčný, od pohledu sympatický Michel přijal umělecký pseudonym Coluche až ve svých šestadvaceti letech, tehdy začíná jeho dráha celospolečenského baviče, ironizátora, popichovače, herce, klauna, prezidentského kandidáta a milovníka všech bláznivin.

V roce 1969 dostává šanci poprvé si zahrát ve filmu, kdy si ho náhodou všimne slavný režisér Claude Berri a nabídne mu roli v komediálním snímku LE PISTONNÉ po boku tehdy již velmi populárních herců Yvese Roberta a J.-P. Mariellea, Coluche přijímá. O necelý rok později sehrává vedlejší úlohu v kriminálním snímku V RYTMU VALČÍKU populárního Gorgese Lautnera po boku velikánů francouzského filmového nebe.

Jeho přání a chuť však stále nedostávají naplnění. Přál by si lidi bavit, rozesmávat, přál by si projevit se jako společenský kritik, satirik. Po několika málo dalších filmových příležitostech, z nichž uveďme krásnou komedii VELKÝ BAZAR, kde spolupracuje s hudebně-komediální skupinou Les Charlots a pod taktovkou geniálního režiséra Zidiho, nastupuje rok 1973 a jeho tzv. One-man-show. "Mes adieux au music-hall" s níž před kamerami televize vstupuje do širšího povědomí diváků coby komik a klaun, před kterým není žádné téma v klidu, i to nejpalčivější politické. Svou vizuální stránkou nahrává celkovému dojmu, máme ho navždy zapsaného ve své paměti coby decentně korpulentního nahrbeného mužíka s věčně unaveným ba přímo natupělým a nevinným výrazem ve tváři. Jeho "klaunství" je geniální a brzy se stává ve své rodné zemi velice populárním. Vrcholem herecké kariéry je jistě hlavní role po boku fenomenálního de Funese v krásném snímku KŘIDÝLKO NEBO STEHÝNKO, kde sehrává syna slavného a uznávaného degustátora a obhájce francouzské gastronomie Charlese Duchemina. Roli dostává coby nabídku od Zidiho, který si jej pamatuje ještě z dob začátků. Některými spekulacemi, avšak stále nepotvrzené zůstává, že na osobní přímluvu velkého idolu de Funese dostal Coluche onu příležitost.

Skvělé osobnostní vyprofilování před jásajícím a smějícím se publikem startuje slavnou, však příliš krátkou kariéru jednoho talentovaného srdečného lidského baviče. Uveďme krásné milé role INSPEKTORA POPLETY, či pojišťovacího agenta z OPERACE BANZAI, kde se opravdu tento velký malý muž dokonale vyhrál. Jeho vystoupení neztrácejí díváckou pozornost, daří se mu mnohé před kamerou i za ní. Miluje blázniviny a dokonce se oficiálně uvede jakožto prezidentský kandidát ve volbách na nejvýznamnější politický post v zemi v roce 1981. Tím však "eskapády bláznovství" nekončí, stává se držitelem nejrychlejšího ujetého závodního okruhu na motorce, miluje malá lehká motorová vozidla, tento způsob záliby se mu však dne 19.června 1986 stává tragicky osudným. Na silnici u malého francouzského města Opio v jihovýchodním departmantu Alpes-Maritimes se jeho motocykl střetává ve velké rychlosti s protijedoucím kamionem. Tak končí talentovaná osobnost v dějinách filmu a společenské zábavy, v nedožitých dvaačtyřiceti létech, smutný radikální konec krásného člověka, který byl celý život velkým klaunem. Za svůj život dostal Coluche dvě hodnotná ocenění, cenu sportovní a cenu uměleckou, Césara za nejlepšího herce v nepříliš u nás známém dramatickém snímku Tchao pantin z roku 1983. Claude Zidi o něm jednou řekl: "Coluche je vlastně jen velké dítě, které prostřednictvím televize klade základní otázky a s nadhledem sobě vlastním z nich dělá krásnou komedii pro lidi." Děkujeme Coluche.

D. "LiVentura" Ch.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.