Josef Vošalík

Josef Vošalík

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1969

Směšný pán

Film - Drama


1968

Nejkrásnější věk

Film - Komedie


1965

Bílá paní

Film - Komedie


1964

Láska nebeská

Film - Povídkový, Rodinný


1963

Einstein kontra Babinský

Film - Komedie

Putování Simona Mac Keevera

Film - Drama


1962

Soudruzi

Film - Drama


1961

Rohovín Čtverrohý

Film - Komedie

Chvíle rozhodnutí

Film - Povídkový

Můj přítel Gaj

Film - Drama

Dlouhý podzimní den

Film - Drama

Poslední bohém

Film - Krátkometrážní, Drama


1960

Tříminutový rozhovor

Film - Hudební, Komedie


1959

Rodina Bláhova

Seriál - Komedie, Rodinný

Zápisky kriminalistovy

Film - Komedie, Povídkový


1958

Tři přání

Film - Komedie

Hry a sny

Film - Povídkový

Mezi nebem a zemí

Film - Komedie

Noční návštěva

Film - Krátkometrážní


1955

Vzorný kinematograf Haška Jaroslava

Film - Komedie, Povídkový

Kam s ním?

Film - Komedie


1952

Haškovy povídky ze starého mocnářství

Film - Komedie, Povídkový, Historický

Písnička za groš

Film - Hudební, Komedie


1951

Mikoláš Aleš

Film - Životopisný, Drama, Historický


1950

Veselý souboj

Film - Komedie, Sportovní


1949

Divá Bára

Film - Drama, Romantický

Výlet pana Broučka do zlatých časů

Film - Komedie


1948

Hostinec „U kamenného stolu“

Film - Komedie


1945

Řeka čaruje

Film - Komedie, Mysteriózní, Poetický


1942

Host do domu

Film - Komedie


1941

Modrý závoj

Film - Drama, Romantický


1940

Babička

Film - Drama, Romantický


1938

Zborov

Film - Válečný, Drama

Vzhůru nohama

Film - Komedie

Cestou křížovou

Film - Drama


1934

Hrdinný kapitán Korkorán

Film - Komedie

Polská krev

Film - Hudební, Komedie


1933

Revizor

Film - Komedie

Srdce za písničku

Film - Drama, Romantický


1931

Loupežník

Film - Komedie


1926

Román hloupého Honzy

Film - Drama


1925

Jedenácté přikázání

Film - Komedie


1921

Mračna, jež halí štěstí

Film - Drama, Romantický

Mnichovo srdce

Film - Drama, Romantický

Na vysoké stráni

Film - Drama


1919

Zloděj

Film - Komedie, Krátkometrážní

Boby nesmí kouřit

Film - Komedie


1918

Čaroděj

Film - Krimi, Drama


1917

Pražští adamité

Film - Komedie

Životopis

Josef Vošalík se narodil 11. července 1880 v Praze vinohradskému číšníkovi a restauratérovi. Divadlu se s nadšením začal věnovat už na gymnáziu v Žitné ulici. V šestnácti letech odešel z kvinty gymnázia jako profesionál ke kočovným společnostem J. Košnera, K. Kaňkovského, J. Jelínka, V. Choděry, J. Zeyferta a J. Blažka (1897 –1910).

Jako velmi oblíbený komik a charakterní herec se usadil v pražském Švandově divadle a v činohře, operetě a jako režisér v Aréně (1910 – 1918). Hereckou dekádu zakončil ve slavném Vinohradském divadle (1918 – 1959), z něhož odešel až na odpočinek.

Vošalík se svoji malinkou výškou byl specialista na malé i velké roličky bodrých panáčků, vykutálených tatíků, veselých strýčků a měšťáčků se satirou a jiskřivým humorem či naduté a zlé měšťany a životem pokřivené existence.

I když vynikal v Tylových, Stropežnických, Vrchlických, Jiráskových, Langerových a Klicperových, též ruských a shakespearovských hrách, sám si zakládal na molièrovských postavách, které hrál více jak třicet let. Představil se př. v inscenacích „Obrácený Ferdyše Pištory“ nebo „Periferie“.

Některými kolegy byl považován ve své době nejmenším českým hercem. To platilo i ve filmovém světě. Do něho vstoupil Josef Vošalík opravdu velkolepě. Zahrál si dvojroli pana Šťovíčka a plavčíka Vény Vodopicha ve Fenclově komedii PRAŽŠTÍ ADAMITÉ (1917).

Film je zajímavý z několika pohledů: jedná se o první film s dvojnickými triky a jenž byl prodán do zahraničí – Uhry, Ukrajina, Balkán aj. Na námětu a na scénáři se s režisérem Antonínem Fenclem podílel budoucí velký filmový podnikatel a zakladatel filmových ateliérů na Barrandově Miloš Havel.

V němém filmu si ještě zahrál ve filmech ČARODĚJ (1918) a BOBY NESMÍ KOUŘIT (1919) a v rolích obchodníka Kulajdy (ZLODĚJ), Janotova přítele (NEZNÁMÉ MATKY), bláznivého muzikanta Martínka (MNICHOVO SRDCE), nápadníka komorné (NA VYSOKÉ STRÁNI), velitele ostrostřelců Bartoloměje Pecky (JEDENÁCTÉ PŘIKÁZÁNÍ) a sklářského dělníka (ROMÁN HLOUPÉHO HONZY).

V letech 1931 – 1945 se Josef Vošalík zjevil ve snímcích LOUPEŽNÍK (malý velitel hasičů), SRDCE ZA PÍSNIČKU (detektiv Mádr), POLSKÁ KREV (exekutor), HRDINNÝ KAPITÁN KORKORÁN (drahý krejčí), VZHŮRU NOHAMA (žebrák Vojtíšek), ZBOROV (divadelní garderobiér Hruška), CESTOU KŘÍŽOVOU (pokrývač Nechyba), BABIČKA (pan správce), MODRÝ ZÁVOJ (divadelní zřízenec Hnátek), HOST DO DOMU (domovník Houžvička) a ŘEKA ČARUJE (zahradník Šusta) v menších rolích.

Ve 30. letech stvořil svůj největší a pro diváky nejlépe zapamatovatelný filmový part: v kouzelném duu s Aloisem Dvorským statkáře Petra Ivanoviče Bobčinského v Burianově a Fričově komedii REVIZOR (1933). Ani zestátněný film mu více hereckých příležitostí neposkytl. I v těch nejmenších epizodkách dokázal postavu co nejlépe charakterizovat.

Byl roztomile senilním otcem v Grussově komedii HOSTINEC „U KAMENNÉHO STOLU“ (1948), úředníkem v nikdy nedokončeném Pleskotově snímku VÝLET PANA BROUČKA DO ZLATÝCH ČASŮ (1949), zlým vesničanem Vlčkem v dramatu DIVÁ BÁRA (1949) Vladimíra Čecha, fotbalovým fanouškem Škardou v Makovcově komedii VESELÝ SOUBOJ (1950), Kubcem v Krškově životopisném MIKOLÁŠ ALEŠ (1951), Josefem Šestákem v PÍSNIČCE ZA GROŠ (1952) Rudolfa Myzeta, stavitelem Mrázkem v Hubáčkově komedii HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ (1952), ředitelem gymnázia ve VZORNÉM KINEMATOGRAFU HAŠKA JAROSLAVA (1955) Oldřicha Lipského, dědou s fajfkou ve fejetonu KAM S NÍM? (1955), Hurdálkem v komedii TŘI PŘÁNÍ (1958) režisérů Kadára a Klose či dědečkem v komedii EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (1963).

V poslední dekádě svého života si ještě stihl zahrát převozníka Rejska v Podskalského „trezorovém“ snímku BÍLÁ PANÍ (1965), modela s páskou na oku v Papouškově komedii NEJKRÁSNĚJŠÍ VĚK (1968) a stařečka Rudolfa v Kachyňově dramatu SMĚŠNÝ PÁN (1969), který měl premiéru až po jeho smrti.

Spolupracoval s rozhlasem („Lucerna“, „Šli před námi“ či „Mnoho povyku pro nic“) a i s televizí (CHVÍLE ROZHODNUTÍ) a byl jmenován Zasloužilým umělcem (1957). Josef Vošalík zemřel až 30. července 1969 v Praze jedenáct dní po svých vysokých osmdesátých devátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.