Věra Ralston-Hrubá

Věra Ralston-Hrubá

Osobnostcsfd.cz

Herečka

12. června, 1921, Praha, Československo

9. února, 2003, Santa Barbara, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1958

The Man Who Died Twice

Film - Krimi, Drama

The Notorious Mr. Monks

Film - Drama


1957

Gunfire at Indian Gap

Film - Western, Romantický

Spoilers of the Forest

Film - Drama


1956

Accused of Murder

Film - Mysteriózní


1955

Timberjack

Film - Western


1954

Jubilee Trail

Film - Western


1953

A Perilous Journey

Film - Dobrodružný, Hudební, Western, Romantický

Fair Wind to Java

Film - Akční


1952

Hoodlum Empire

Film - Film-Noir, Krimi, Drama


1951

Belle Le Grand

Film - Western

The Wild Blue Yonder

Film - Válečný, Drama


1950

Surrender

Film - Western, Drama, Romantický


1949

Bojovný muž z Kentucky

Film - Western


1948

Angel on the Amazon

Film - Dobrodružný

I, Jane Doe

Film - Drama


1947

Týden v tichém domě

Film - Komedie, Povídkový

The Flame

Film - Krimi

Wyoming

Film - Dobrodružný, Western, Romantický, Historický


1946

Plainsman and the Lady

Film - Western

Murder in the Music Hall

Film - Mysteriózní


1945

Dakota

Film - Western, Romantický


1944

Storm Over Lisbon

Film - Mysteriózní, Thriller

The Lady and the Monster

Film - Horor, Sci-Fi, Thriller

Lední serenáda

Film - Muzikál, Romantický


1942

Ice-Capades Revue

Film - Komedie, Muzikál


1941

Ice-Capades

Film - Hudební, Komedie, Romantický


Hostka

1985

The 2th Annual American Cinema Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Věra Hrubá – Ralston se narodila jako Věra Helena Hrubá 12. července 1919, 1920, 1921, 1922 nebo 1923 v Praze do rodiny klenotníka Rudolfa Hrubého. Dětství prožila na Berounce a začala se učit baletu. Vzdělání získala v německém klášteře v Doksech a od začátku 30. let se začala učit bruslení.

Záhy se ve bruslení stala výbornou a jako krasobruslařka se stala reprezentantkou Československa. Postupně se umístila na 15. a 7. místě na Mistrovství Evropy v krasobruslení (1936 a 1937) a dokonce na Zimních olympijských hrách z německého Garmisch – Partenkirchenu v roce 1936 na 17. místě. Ještě v březnu 1939 emigrovala před nacistickým nebezpečím do USA.

Po dvou filmových muzikálech na ledě získala Věra Hrubá v roce 1943 smlouvu s Republic Pictures, jež jí zaručovala filmové role. Upravila si umělecké jméno na Věra Hrubá – Ralston či Věra Ralston (jméno si prý vybrala podle cereálií k snídani). Po roce 1945 ještě několikrát navštívila Československo a svojí rodinu (rok 1948 jí další návštěvy překazil).

4. června 1946 získala herečka Věra Ralston americké státní občanství a v březnu 1952 se provdala za producenta a prezidenta Republic Pictures Herberta J. Yatese (1880 – 1966), čímž měla opět zaručeny filmové příležitosti. Ovšem již od začátku se musela potýkat se špatnou angličtinou, cizím přízvukem a nedostatkem hereckých zkušeností.

Ve 40. letech se na amerických plátnech Ralston objevila například jako bruslařka (ICE – CAPADES a ICE CAPADES REVUE), Janice Farrell (THE LADY AND THE MONSTER), Maria Mazarek (STORM OVER LISBON), Vera Hachek (LAKE PLACID SERENADE / česky LEDNÍ SERENÁDA), Sandy Poli (DAKOTA), Lila Laughton (MURDER IN THE MUSIC HALL), Ann Arnesen (PLAINSMAN AND THE LADY), Karen Alderson (WYOMING), Carlotta Duval (THE FLAME), dvojrole Annette Dubois a Jane Doe (I, JANE DOE), Christine Ridgeway (ANGEL ON THE AMAZON) a nebo Fleurette De Marchand (THE FIGHTING KENTUCKIAN).

A během 50. let se (i přes nevalné herecké kvality a vlastně i díky protekci manžela) představila mj. ve filmových titulech SURRENDER (Violet Barton), BELLE LE GRAND (opět dvojrole Daisy Henshaw a Belle Le Grand), THE WILD BLUE YONDER (Helen Landers), HOODLUM EMPIRE (Marte Dufour Gray zvaná Marty), A PERILOUS JOURNEY (Francie Landreaux), FAIR WIND TO JAVA (Kim Kim), JUBILEE TRAIL (Florinda Grova alias Julie Latour), TIMBERJACK (Lynne Tilton), ACCUSED OF MURDER (Ilona Vance), SPOILERS OF THE FOREST (Joan Milna), GUNFIRE AT INDIAN GAP (mladá Cheel), THE NOTORIOUS MR. MONKS (Angela Monks) i naposledy THE MAN WHO DIED TWICE (Lynn Brennon).

Při poválečné návštěvě Československa využil osobnosti Věry Hrubé – Ralston také český režisér Jiří Krejčík (obdobně jako Otakar Vávra využil česko – francouzsko – americkou herečku Florence Marly pro film KRAKATIT). Poprvé a naposled tak měla herečka možnost zahrát si v naší české kinematografii paní Sieglovou (postava její dcery Marie byla svěřena Jiřině Steimarové) ve snímku podle známých Povídek malostranských spisovatele Jana Nerudy TÝDEN V TICHÉM DOMĚ (1947).

Jejím bratrem byl producent Rudy Hrubý – Ralston (jenž v USA produkoval kromě jiných i několik Věřiných filmů). Aktivní hereckou dráhu Věra Hrubá – Ralston ukončila v roce 1958, tedy v době, kdy Yates musel opustit post prezidenta společnosti. Po smrti manžela v roce 1966 se nerovově zhroutila, ale zdědila více jak deset milionů dolarů, což jí zajistilo do konce života blahobyt.

Věra dožila v klidu v Kalifornii a ještě se 16. června 1973 vdala za podnikatele Charlese de Alva, s nímž setrvala až do své smrti. Už americká herečka a krasobruslařka českého původu Věra Hrubá – Ralston zemřela po dlouhém boji s rakovinou 9. února 2003 v kalifornské Santa Barbaře ve věku nedožitých osmdesáti, jedna, dvou, tří a nebo čtyř let.

Na Věřinu počest (jako jediná „česká“ herečka) byla umístěna její Hvězda na Hollywoodský chodník slávy. I když byla její osobnost značně problematická a kontroverzní, je její přínos světovému filmu již neoddiskutovatelný… Již navždy zůstane filmovou divou s hřívou vlasů a umělou pihou na tváři.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.