Nancy Rubensová

Nancy Rubensová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1942

Velká přehrada

Film - Drama


1941

Tetička

Film - Komedie


1939

Dědečkem proti své vůli

Film - Komedie

Tulák Macoun

Film - Drama, Romantický

Bílá jachta ve Splitu

Film - Drama, Romantický

U svatého Matěje

Film - Komedie


1937

Rozvod paní Evy

Film - Drama

Srdce na kolejích

Film - Drama, Romantický


1936

Světlo jeho očí

Film - Drama, Romantický

Divoch

Film - Komedie, Romantický

Divoch (rakouská verze)

Film - Drama, Romantický

Životopis

Nancy Rubensová se narodila 30. května 1915 v americkém Washingtonu českým přistěhovalcům, kteří do Ameriky odjeli za lepší budoucností, jako Louisa – Rosa Janečková (v českém prostředí byla poté psána jako Olga Janečková či Lola Janečková). Otec však brzy zemřel a opuštěná matka odjela i s dětmi zpět do Čech. Po porodu čtvrtého dítěte však také zemřela a malá Olga osiřela.

Vyrůstala a studovala u Českého Těšína a Brna. Chtěla se stát učitelkou v mateřské škole, ale v obrázkovém týdeníku „Hvězda“ nalezla inzerát, hledající mladá děvčata pro hlavní role do filmu SVĚTLO JEHO OČÍ (1936) Václava Kubáska. Okamžitě zaslala svoji fotografii a získala ihned druhou hlavní dívčí úlohu rozmarné a necitelné Elišky Davidové. Se Zitou Kabátovou, která se k tomuto filmu dostala obdobným způsobem, vytvořila dvojici rivalek, které (každá jiným způsobem) si získávají srdce syna železárenského koncernu Franka Nora (Jiří Dohnal). Samozřejmě, že Eliška jeho lásku nakonec nezíská. V tom snímku ještě vystoupila pod jménem Lola Janečková (záhy však přijala lépe znějící umělecký pseudonym Nancy Rubensová).

I když byl její herecký výkon nemastný neslaný a nezkušený, čehož si samozřejmě všimla i odborná kritika, srdce diváků si ihned získala. I díky svým plavovlasým hustým vlasům, krásným zjevem, milé tváři a sportem zušlechtěné postavě se stala v letech 1936 – 1939 oblíbenou představitelkou různých rozmazlených a temperamentních dcerušek, manželek či dívek různých zaměstnání. V tomto období sehrála velké či menší úlohy v sedmi (často velmi sentimentálních) snímcích.

Po filmu SVĚTLO JEHO OČÍ si zahrála dceru Vlastu Karasovou ve Svitákově komedii DIVOCH (1936) s Theodorem Pištěkem, Rolfem Wankou, Antonií Nedošinskou a také Trudou Grosslichtovou, který se také natáčel v jugoslávských exteriérech, manželku Evu Skálovou v dalším melodramatu Jana Svitáka SRDCE NA KOLEJÍCH (1937) a vychovatelku Elenku ve Svitákově ROZVODU PANÍ EVY (1937).

Za dva roky se již představila ve čtyřech snímcích. Byly to velké i menší úlohy Božky Matějové v řadové operetce U SVATÉHO MATĚJE (1939) opět pod režijním vedením režiséra Jana Svitáka, ošetřovatelky v porodnici ve filmu TULÁK MACOUN (1939) Ladislava Broma, snoubenky mladého Jiřího Ostena (Raoul Schránil) Emči Jánské ve Slavínského komedii DĚDEČKEM PROTI SVÉ VŮLI (1939) a také společnice hraběnky (Leopolda Dostalová) Džidžety Dundové v Bromově BÍLÉ JACHTĚ VE SPLITU (1939), ve kterém se Rubensová opět vrátila do malebných jugoslávských krajin.

Díky okupaci, kdy ubylo rolí i pro herecky nadané umělce, se Nancy Rubensové (jejíž kariéra začala pomalu, ale jistě upadat) dostaly pouze dvě menší úlohy. Nejdříve byla Slávčinou (Lída Chválová) neomalenou přítelkyní ve Fričově „duchařské“ komedii TETIČKA (1941) s Růženou Naskovou v titulní úloze tety Berty a ve svém posledním snímku, v Holmanově dramatu VELKÁ PŘEHRADA (1942) o stavbě velkého vodního díla, ztvárnila a zazpívala si se zpěvačkou Olgou Orlovou úložku zpěvačky u „Tří mušketýrů“. Do konce svého života si již na ni filmaři se zajímavou filmovou rolí nevzpomněli.

Souběžně s filmovou činností rozvíjela i svou dráhu zpěvačky na operetních scénách Nového divadla a Divadla Járy Kohouta U Nováků. Následně byla několik let mimo divadlo (1945 – 1955) a již jako téměř neznámá zakončila svoji uměleckou kariéru definitivně v Divadle Na Fidlovačce (1955 – 1957). Poté se definitivně stáhla do ústraní a v poklidu dožila. Své herecké začátky a pohnutý osud popsala v časopise Kinorevue ve článku „Příběh Nancy Rubensové“ (1940).

Dlouhá léta se o jejích dalších osudech nic nevědělo. Dnes již víme, že byla provdána jako Kovaříková za majitele vinohradského hotelu a měli spolu tři děti. V úplném zapomnění Nancy Rubensová zemřela až 4. června 1994 v Praze, pouhých pět dnů po svých vysokých sedmdesátých devátých narozeninách. Natočila pouhých deset snímků, z nichž čtyři režíroval Jan Sviták a dva Ladislav Brom, ale i tak je řádnou filmovou herečkou.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.