Frances Farmer

Frances Farmer

Osobnostcsfd.cz

Herečka

19. září, 1913, Seattle, Washington, USA

1. srpna, 1970, Indianapolis, Indiana, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1958

Party Crashers, The

Film - Drama


1943

I Escaped from the Gestapo

Film - Mysteriózní, Drama


1942

Kavalír pomsty

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický


1941

Among the Living

Film - Film-Noir, Thriller, Drama

World Premiere

Film - Komedie

Badlands of Dakota

Film - Western


1940

South of Pago Pago

Film - Dobrodružný

Flowing Gold

Film - Dobrodružný, Drama


1938

Ride a Crooked Mile

Film - Western


1937

The Toast of New York

Film - Komedie, Životopisný, Drama

Ebb Tide

Film - Dobrodružný

Exclusive

Film - Komedie


1936

Děvče z baru

Film - Drama

Rhythm on the Range

Film - Muzikál, Western

Border Flight

Film - Drama

Příliš mnoho rodičů

Film - Komedie, Drama


Hostka

1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný

Životopis

Frances Elena Farmer se narodila v americkém Seattlu. Vystudovala žurnalistiku a divadlo na University of Washington. V roce 1935 přesídlila do Hollywoodu, kde ji objevil hledač talentů Oscar Serlin, který ji doporučil studiu Paramount Pictures, se kterým Frances v den svých 22. narozenin uzavřela sedmiletý kontrakt.

Hned další rok – rok 1936 – byl pro Frances velmi úspěšný. Nejprve si zahrála ve dvou spíše béčkových, ale kritikou dobře přijatých filmech, a když se v druhé polovině téhož roku objevila ve westernovém muzikálu RHYTM ON THE RANGE s Bingem Crosbym a s Edwardem Arnoldem v úspěšném dramatu DĚVČE Z BARU, za které byla vychválena kritikou i diváky, začalo se o ní mluvit jako o nové vycházející hvězdě společnosti Paramount. Frances ale vadilo, že je na Paramountu příliš závislá a stále toužila především po vážnějších rolích v divadle.

Na konci roku 1937 se prosadila také na Broadwayi ve hře GOLDEN BOY. Poté, co skončilo uvádění této hry na Broadwayi, vyrazila s ní Francis na turné, které trvalo až do druhé poloviny roku 1938. Její sklony k pití a nevyrovnanému chování, které se začaly projevovat v roce 1939, ji ale začaly činit nepříliš spolehlivou. Její účinkování v další divadelní hře bylo propadákem a tak se Frances pokorně vrátila k Paramountu, kde v roce 1942 podala výborný výkon ve snímku KAVALÍR POMSTY. Její alkoholismus a vzrůstající duševní labilita ale přinutily společnost Paramount s ní v témže roce zrušit smlouvu.

V říjnu roku 1942 byla Frances zatčena za řízení auta v opilosti. Zaplatila kauci a byla propuštěna na podmínku. V lednu roku 1943 ale nezaplatila zbývající část pokuty, u soudu se chovala výstředně a byla agresivní na policisty i soudce, a tak byla odsouzena na 180 dní do vězení. Na základě tohoto zatčení, chování u soudu a předchozích problémů a alkoholem a s chováním celkově byla v roce 1943 lékaři prohlášena za nesvéprávnou, opatrovnictví nad ní převzala její matka. Frances byla následně za pozornosti médií převezena nejprve do psychiatrické léčebny v Los Angeles, kde jí byla diagnostikována maniodepresivní psychóza, poté do léčebny v San Fernando Valley v Jižní Karolíně, kde jí diagnostikovali pro změnu paranoidní schizofrenii. Později skončila v psychiatrické léčebně ve Washingtonu. Do této léčebny byla Frances umístěna celkem třikrát, její nejdelší pobyt trval od dubna 1946 do března 1950 – tedy čtyři roky. Po posledním pobytu v nemocnici začala Frances pracovat v hotelu v Seattlu jako pokojská, aby mohla finančně podporovat své rodiče. V roce 1953 – 10 let po aféře u soudu – jí soudce vrátil svéprávnost a plná občanská práva. V roce 1954 se odstěhovala do Kalifornie, kde několik let anonymně pracovala ve fotostudiu.

V roce 1957 ji zde objevil vyhledavač talentů, který jí umožnil – alespoň částečně – obnovit její kariéru, když se objevila v show Eda Sullivana TOAST OF THE TOWN a v THIS IS YOUR LIFE stejně jako v několika televizních dramatech. V roce 1958 se Francis přestěhovala do Indianapolis, kde ji angažovala pobočka společnosti NBC WFBM, aby uváděla odpolední program, jehož náplní byly především interview, nazvaný FRANCES FARMER PRESENTS. Během šesti let, kdy se tento pořad vysílal, se držel na špičce sledovanosti svého vysílacího času. V roce 1964 se ale Francesiny problémy s alkoholem vrátily a staly se natolik akutními, že s ní společnost WFBM musela ukončit spolupráci. Poslední léta svého života strávila drobnými obchodními aktivitami. Frances zemřela v srpnu roku 1970 – příčinou její smrti byl karcinom jícnu.

Jejím prvním manželem se v únoru roku 1936 stal Leif Erickson, manželství ale skončilo v červnu roku 1942 rozvodem. Během svého pobytu v Seattlu se v roce 1954 provdala za pomocného dělníka Alfreda Lobleyho, ale i s ním se v roce 1958 rozvedla. Ještě téhož roku se jejím třetím a posledním manželem stal Leland Mikesell, s kterým Frances žila až do své smrti v roce 1970.

Příběh Frances Farmerové insporoval mnoho filmařů, autorů divadelních her i hudebníků. Její vzestup a pád dokumentoval film FRANCES z roku 1982 s Jessicou Lange v hlavní roli a o rok později ji ztvárnila Susan Blakeley v televizním snímku WILL THERE REALLY BE A MORNING? Jejímu osudu se věnoval také režisér Lawrence Williams ve svém dokumentu FRANCIS FARMER: PARADISE LOST z roku 2001. Na základě jejího životního příběhu vzniklo i několik divadelních her, například The Frances Farmer Story od Sebastiana Stuarta nebo Saint Frances of Hollywood od Sally Clarke. O Frances Farmerové složily a nazpívaly píseň také skupiny Nirvana, Everything But the Girl nebo Culture Club.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.