Michel Qissi

Michel Qissi

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2023

Out for Vengeance

Film - Thriller, Akční


2019

Garra Mortal

Film - Akční


2016

Kickboxer: Vengeance

Film - Akční


2014

Kanyamakan

Film - Dobrodružný, Akční


2012

Marocain à Paris, Un

Film - Komedie


2001

Falkland Man, The

Film - Akční

Extreme Force

Film - Akční


1993

Zpětný úder

Film - Akční

Mistr kickboxu 2: Na smrt

Film - Akční


1991

Kickboxer 2 - Cesta zpátky

Film - Sportovní, Akční

Krvavý zápas

Film - Akční


1990

Lví srdce

Film - Sportovní, Drama, Akční


1989

Kickboxer

Film - Sportovní, Drama, Akční


1988

Krvavý sport

Film - Sportovní, Životopisný, Akční


1984

Breakin'

Film - Muzikál, Drama


Režisér

2001

Extreme Force

Film - Akční


1993

Zpětný úder

Film - Akční


Scenárista

2001

Extreme Force

Film - Akční

Životopis

Vlastním jménem Mohammed Qissi se narodil 12. 9. 1962 v Marocké Oujdě. Už když mu bylo sedm let, začal malý Michel s tréninkem boxu. Nedlouho na to se setkal a spřátelil s dalším podobně postiženým mladíkem - Belgičanem Jeanem-Claudem Van Varenbergem (také známým jako Jean-Claude Van Damme), který byl v té době pilným studentem Shotokan Karate a na společných trénincích často jeden druhého učili jednotlivé prvky svých bojových stylů.

Po boku Van Damma

V roce 1982 odjíždí Michel a Jean-Claude do Hollywoodu s cílem splnit si svůj společný sen - stát se hvězdami akčních filmů. Svůj filmový debut si sice oba odbyli už ve filmu BREAKIN´ (1984), nešlo však o nic víc než o malé role v komparsu. Zlom v jejich kariéře znamenal až rok 1986. Po osudovém interview s šéfem legendární továrny na béčkové akční filmy CANONU Menahemem Golanem podepsali oba smlouvy na účinkování ve třech snímcích, přičemž první z nich nesl dnes už kultovní název KRVAVÝ SPORT (1988). Po obrovském úspěchu KRVAVÉHO SPORTU přišla na řadu spolupráce s “legendárním“ režisérem Albertem Pyunem na dalším akčním hitu jménem CYBORG (1989). Qissi se sice tentokrát přímo před kameru nedostal, působil ale aspoň jako osobní trenér jeho hlavní hvězdy Van Damma. Opravdový průlom pro něj tak znamenal až další film s Van Dammem v hlavní roli - KICKBOXER (1989). Qissi v té době pracoval jako bojový choreograf, když se objevil nečekaný požadavek z produkce, která hledala vysokého orientálce se znalostí Muay Thai (thajského boxu). Lepšího kandidáta by producenti hledali asi těžko. Qissi před několika lety studoval Muay Thai přímo v Thajsku a tak se sám producentům nabídl a získal tím nejslavnější roli své kariéry - thajského zabijáka Tong Poa. Poslední filmová spolupráce s Jean-Claudem Van Dammem přišla pro Qissiho ve filmu LVÍ SRDCE (1990), ve které ztvárnil legionáře vyslaného s úkolem přivést dezertéra Van Damma zpět do armády.

Období úpadku

Po účinkování ve LVÍM SRDCI přešla Qissiho kariéra do období úpadku. Znovu se vrátil k roli Tong Poa v ne příliš oceňovaných sequelech ke KICKBOXEROVI - KICKBOXER 2 : CESTA ZPĚT (1991) a KICKBOXER 4: AGRESOR (1994), podruhé si vyzkoušel spolupráci s Albertem Pyunem na snímku BLOODMATCH (1991), ve filmu MISTR KICKBOXU 2: NA SMRT (1993) se utkal s další akční hvězdou Johnem Barrettem a nakonec i sám usedl na režisérskou stoličku ve filmech ZPĚTNÝ ÚDER (1993) a EXTREME FORCE (2001), ve které se pod přezdívkou Kong Li prozatím naposled vrátil k vizáži Tong Poa.

Michel Qissi sice nikdy nevystoupil ze stínu svého kolegy a přítele Van Damma, i tak si ale svou kultovní rolí zabijáka Tong Poa navždy získal nesmazatelné místo ve věrných srdcích filmových fanoušků a po boku Bolo Yeunga zůstává stále jedním z nejuznávanějších akčních záporáků vůbec.

Divočák

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.