Lída Plachá

Lída Plachá

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1992

Městem chodí Mikuláš

Film - Drama


1991

Proč pláčeš, břízo bílá

Film - Drama


1989

Letící delfín

Seriál - Drama

Studentky

Film - Krátkometrážní, Krimi


1988

Rodáci

Seriál - Válečný, Drama


1987

Půl pejska

Film - Rodinný


1986

O Popelákovi

Film - Pohádka

Území strachu

Film - Krimi, Drama


1985

Synové a dcery Jakuba skláře

Seriál - Drama, Historický

Výjimečná situace

Film - Psychologický, Drama


1984

Sanitka

Seriál - Drama

Venkovan

Film - Drama

Ohněm proti ohni

Film - Drama


1983

Návštěvníci

Seriál - Komedie, Rodinný, Sci-Fi

Velká kočičí pohádka

Film - Komedie, Pohádka

Psí kůže

Film - Drama, Historický


1982

Sůl země

Seriál - Drama


1981

Ubohý pan Kufalt

Film - Krimi, Drama


1980

Dnes v jednom domě

Seriál - Komedie, Drama

Tak se ptám

Seriál - Psychologický, Drama

Hlas krve

Film - Komedie


1979

Smrt stopařek

Film - Krimi, Drama

Švec Janek v pohádkové zemi

Film - Pohádka

Překupníkem proti své vůli

Film - Komedie

Signál

Film - Životopisný, Drama


1978

Začátkem září se dalo do deště

Film - Drama


1977

Vítězný lid

Film - Drama, Historický

Mílaři

Film - Sportovní, Drama

Já se vrátím

Film - Drama


1976

Nezbedná pohádka

Film - Pohádka

Skleník

Film - Komedie

Vítek

Film - Životopisný, Drama


1975

Tobě hrana zvonit nebude

Film - Drama

Mlynářka z Granady

Film - Hudební

Když Praha povstala

Film - Válečný, Drama

Magnetická luneta

Film - Životopisný, Drama

Vánice

Film - Drama


1974

Sokolovo

Film - Válečný, Drama, Historický

Jak přijít o život

Film - Krimi, Drama

Dlouhá cesta

Film - Drama

Případ Adler

Film - Drama

Eskulapův přístav

Film - Krimi

Svědkové obžaloby

Film - Drama


1973

Bratranec Pons

Film - Drama

Otevřený kruh

Film - Životopisný, Drama, Historický

Až jednou v Barceloně

Film - Drama

Vztek

Film - Drama


1972

Svatý Michal

Film - Drama

Neumannovy Poděbrady

Film

Střelcův stín

Film - Drama

Mrazivé ráno

Film - Drama


1971

Hlavní přelíčení

Film - Drama

Maryša

Film - Drama

Vyznání

Film - Drama


1969

Úsměvy světa

Seriál - Komedie


1967

Dům doni Bernardy

Film - Drama


1948

Dravci

Film - Drama

Životopis

Lída Plachá se narodila 24. listopadu 1921 (některé prameny uvádějí datum 24. února) v Městci Králové jako Ludmila Plachá. Zajímalo jí herectví, které chtěla složit na dramatickém oddělení pražské Státní konzervatoře. Krátce po složení zkoušek byla ale gestapem zatčena za odbojovou činnost ve skupině Julia Fučíka a vězněna až do roku 1945 v koncentračním táboře Ravensbrück. Po skončení války se rozhodla svůj sen pro herectví splnit. Zpočátku se na hereckou dráhu připravovala soukromě u hereček Národního divadla Evy Vrchlické a Boženy Půlpánové. Zprvu hostovala v divadle Větrník (1945 – 1946).

Už jako profesionálka hrála v Divadle pod Plachtou Jindřicha Plachty (1946 – 1947) a se souborem se zařadila do činohry Divadla 5. května v Praze (1947 – 1948). Po spojení Divadla 5. května s pražským Národním divadlem, se stala členkou jeho činohry (1948 – 1988). Z Národního divadla odešla herečka nakonec až po svém penzionování. Zpočátku byla Lída Plachá herečkou mladých dívek, naivek a hrdinek v českém i světovém klasickém a moderním repertoáru. Jako umělkyně realismu s vytvářením vnější i vnitřní podoby postavy se ale rychle přehrála do menších postav starších a zatrpklých žen, s jasným a jadrným komediálním nadáním.

Z četných divadelních inscenací Lídy Plaché si uveďme: „Makar Dubrava“ (Anka), „Lidé, bděte!“ (Lída Plachá), „Výnosné místo“ (Pavlínka), „Cesta do Ameriky“ (Indiánská dívka), „Vstanou noví bojovníci“ (Kotlářka), „Mordová rokle“ (Zahrádková), „Lucerna“ (Hanička, Klásková a Bába), „Maryša“ (Horačka), „Ženský boj“ (Vavruše), „Idiot“ (Nina Alexandrovna), „Kremelský orloj“ (Praskovja), „Měšťáci“ (Akulina Ivanovna), „Pěší ptáci“ (Kučerka), „Jánošík“ (Děvče), „Vojnarka“ (Bětka), „Bílá nemoc“ (Dcera a Matka), „Zdravý nemocný“ (Angelika), „Strakonický dudák“ (Mihulice), „Revizor“ (Avdoťa), „Po svatbě“ (Lenka) aj.

Poprvé se před filmové kamery postavila jako úřednice Fialová v dramatu DRAVCI (1948) Jiřího Weisse. Až po dvaceti šesti letech, během normalizačních 70. let, se dostala k další soustavnější filmové práci. Ale až do konce svého života přetvářela většinou menší a epizodní charakterní úložky uklízečky v odboji Rašnerové ve Vávrově SOKOLOVU (1974), zapisovatelky Lidušky Karešové v dramatu TOBĚ HRANA ZVONIT NEBUDE (1975) Vojtěcha Trapla, ministryně průmyslu Ludmily Jankovcové v Traplově dramatu VÍTĚZNÝ LID (1977), matky Bendové v Polákově kriminálce SMRT STOPAŘEK (1979), starší manželky Pacinové ve VÝJIMEČNÉ SITUACI (1985) Jaromíra Borka a nebo staré pacientky v Kachyňově smutné tragikomedii MĚSTEM CHODÍ MIKULÁŠ (1992).

Významnou měrou se podílela na formování rozhlasového vysílání (samu sebe v dramatu o životě Julia Fučíka „Lidé, bděte!“ 1951, královská princezna Dišperanda v „Hrátkách s čertem“ 1954, Dcera v „Bílé nemoci“ 1958 Karla Čapka, pohádková přadlena v „Pohádce z Cuckovýho království“ 1971, sestra v „Pěti sochách“ 1972, matka v Burianově „Hrázi mezi námi“ 1975, rychtářka Mařka v „Hastrmancké komedyji“ 1976 apod.), televizních inscenací (např. OTEVŘENÝ KRUH, JAK PŘIJÍT O ŽIVOT, PŘÍPAD ADLER, MAGNETICKÁ LUNETA, NEZBEDNÁ POHÁDKA, KDYŽ PRAHA POVSTALA, MÍLAŘI, SIGNÁL, HLAS KRVE, ČERNÁ KULIČKA, VELKÁ KOČIČÍ POHÁDKA, PROČ PLÁČEŠ, BŘÍZO BÍLÁ) a seriálů (DNES V JEDNOM DOMĚ, NÁVŠTĚVNÍCI, SANITKA či RODÁCI).

Nepoměla ani na přenosné zvukové nosiče („To bylo poslední představení“ 1983) a na dabing. K doplnění jejího profesního záběru je třeba doplnit i její politickou angažovanost. Už od mládí byla levicově orientována a po roce 1948 (zejména pak po roce 1968) se aktivně zapojovala do různých politických svazů, odborů, vedení a spolků. Byla např. od roku 1982 členkou předsednictva Ústředního výboru normalizačního Svazu českých dramatických umělců.

Zejména za svoji politickou práci získala titul Zasloužilé členky Národního divadla (1966), Řád práce (1971), titul Zasloužilého umělce (1976), Cenu Svazu českých dramatických umělců (1978, 1982), Cenu Jaroslava Průchy (1981) a taktéž Řád Vítězného února (1981). Byla druhou manželkou herce a kolegy z Národního divadla Zdeňka Šavrdy (1907 – 1982). Lída Plachá zemřela 13. října 1993 v Praze ve věku nedožitých sedmdesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.