Jana Koulová

Jana Koulová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

25. dubna, 1926, Praha, Československo

19. listopadu, 2009, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Filmografie

Herečka

1986

Návštěvní hodiny

Film - Drama

Záhada zamčeného pokoje

Film - Krimi


1983

Takový talent

Film - Muzikál


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní


1969

Kamarádi

Seriál - Dobrodružný, Rodinný


1968

Vajíčko

Film - Komedie, Drama


1967

Láska jako trám

Film - Komedie


1962

Benátská vdovička

Film


1961

Příliš štědrý večer

Film - Komedie


1960

Černá sobota

Film - Krimi, Drama


1957

Padělek

Film - Krimi, Drama


1954

Přijďte všichni

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1953

Kavárna na hlavní třídě

Film - Krimi, Drama

Než přijde dítě

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1950

Pára nad hrncem

Film - Komedie


1947

Uloupená hranice

Film - Válečný, Drama

Parohy

Film - Komedie

Životopis

Jana Koulová se narodila 25. dubna 1926 v Praze do rodiny architekta Jana Emila Kouly (1896 – 1975) a její sestrou byla sochařka Zina Koulová (*1922). Po vystudování brněnské Státní konzervatoře v roce 1949 se na krátkou dobu let 1949 – 1954 stala oblastní herečkou Krajského krušnohorského divadla v Teplicích a kolínského Městského oblastního divadla. Nakonec odešla do své rodné Prahy a stala se dlouholetou členkou Městských divadel pražských (1954 – 1987), odkud odešla až po svém penzionování. Krátce na této scéně hostovala i po odchodu na odpočinek. Hostovala taktéž na dalších scénách.

Jana Koulová byla hlavně představitelkou mladých temperamentních slečen a milovnic. Později se stala charakterní herečkou menších a středních divadelních postav, jež ztvárňovala všemi hereckými aspekty a zejména svou jemnou tváří, magickýma očima a hustými černými vlasy. Představila se například ve hrách „Pygmalión“, „Gazdina roba“, „Skleněný zvěřinec“, „Vajíčko“, „Lištičky“, „Benátská vdovička“ apod. Jako spíkr byla pozvána ke vzniku dokumentárních krátkometrážních snímků, zdravotnického Bohumila Vošahlíka NEŽ PŘIJDE DÍTĚ (1953) a náborového PŘIJĎTE VŠICHNI / VŠEOBECNÁ PRŮPRAVA (1954) Jiřího Jeřábka. Při těchto příležitostí Jana Koulová spolupracovala mj. s nejzdatnějšími českými komentátory krátkých filmů, s Otakarem Brouskem st. a Bohumilem Švarcem st.

Ve filmových ateliérech, ve kterých se uplatnila jen v první fázi své kariéry, byla pouze šestkrát hostem. Debutovala ještě jako studentka konzervatoře ve snímku ULOUPENÁ HRANICE (1947) Jiřího Weisse. Po boku L. H. Struny, Rudolfa Deyla ml., J. O. Martina, Marie Nademlejnské, Josefa Maršálka a nebo Eduarda Linkerse se jako dcera dřevorubce Srbka (L. H. Struna) Jana objevila na stříbrném plátně poprvé. Ještě týž rok byla členem hereckého ansámblu komedie Alfréda Radoka a Františka Sádka PAROHY (1947) v čele se Sylvou Langovou, Zdeňkou Baldovou, Járou Kohoutem, Nelly Gaierovou, Oldřichem Novým, Stanislavem Neumannem, Hanou Šolcovou, Jiřím Plachým a Vladimírem Řepou.

Už jako absolventka se mihla v epizodce květinářky v komedii PÁRA NAD HRNCEM (1950) Miroslava Cikána s Vladimírem Rážem, Evou Marií Kavanovou, Robertem Vrchotou, Hanou Kavalírovou, Světlou Svozilovou, Stanislavem Neumannem, Vladimírem Řepou a též Marií Grossovou v titulních postavách. V postavení oblastní herečky byla Jana Koulová přizvána ke spolupráci na projektu režiséra Miroslava Hubáčka KAVÁRNA NA HLAVNÍ TŘÍDĚ (1953), kde byla mladou ženou. Snímek silně politicky ovlivněn má dnes především význam v obsazení největších hereckých hvězd té doby (Karel Höger, Jana Dítětová, Václav Voska, Saša Rašilov, Jiřina Šejbalová, Felix le Breux, František Vnouček i František Kreuzmann).

Herečka Městských divadel pražských Jana Koulová se už ke konci 50. let zjevila jen a pouze ve dvou filmových opusech. V kriminálce PADĚLEK (1957) Vladimíra Borského jí byl udělen part sekretářky právního zástupce JUDr. Petra Klimeše (titulní Vítězslav Vejražka). Kariéru filmové herečky ukončila manželkou hlavní postavy poručíka VBŽ Václava Hájka (představovaný Rudolfem Deylem mladším) ve snímku Miroslava Hubáčka ČERNÁ SOBOTA (1960), kde se dále uplatnil Zdeněk Dítě, Lubor Tokoš, Dana Medřická, Josef Bek, František Holar, František Filipovský, Josef Kemr, Oldřich Lukeš, Antonín Šůra či Václav Vydra mladší. A dalších téměř padesát let se už před filmové kamery Koulová nepostavila.

Výrazně spolupracovala s rozhlasem a televizí (LÁSKA JAKO TRÁM a nebo ZÁHADA ZAMČENÉHO POKOJE), seriály (KAMARÁDI) a záznamy divadelních představení (BENÁTSKÁ VDOVIČKA, VAJÍČKO atd.). Výjimečně vypomáhala i v dabingu. Byla druhou manželkou režiséra, dramaturga, překladatele a ředitele Oty Ornesta (1913 – 2002), který měl s herečkou Jarmilou Smejkalovou (1920 – 1994) syna a herce Jiřího Ornesta (*1946), manžel herečky Daniely Kolářové (*1946). Mezi příbuzenstvo patřili i bratři Oty Ornesta, básník Jiří Orten (1919 – 1941) a herec Zdeněk Ornest (1929 – 1990). Na konci své kariéry získala Cenu Senior Prix (1997). Herečka měla dceru, herečku Hanu Ornestovou (*1959). Jana Koulová zemřela 19. listopadu 2009 v Praze ve věku osmdesáti tří let. Svého manžela přežila o plných sedm let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.