Josef Čáp

Josef Čáp

Osobnostcsfd.cz

Herec

6. března, 1946, Praha, Československo

5. prosince, 2001, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

54%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1987

Prof. Václav Holzknecht vypravuje

Seriál - Dokumentární, Hudební


1986

Zlá krev

Seriál - Drama, Historický

Země úsměvů

Film - Hudební


1985

Vévodkyně valdštejnských vojsk

Film - Drama, Historický


1981

Okres na severu

Seriál - Drama


1980

Anna proletářka

Film - Drama

Orfeus v podsvětí

Film - Hudební, Komedie

More v kvapke vody

Film - Drama


1979

Zadržitelný vzestup Arthura Uie

Film - Drama


1978

Ve znamení Merkura

Seriál - Povídkový, Drama

Otec nebo bratr

Film - Komedie

Zákony pohybu

Seriál - Drama

Polská krev

Film - Hudební, Komedie

Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou

Film - Drama, Fantasy

Smír Tantalův

Film - Drama

Dalibor

Film - Hudební, Drama


1977

Vítězný lid

Film - Drama, Historický

Paličova dcera

Film - Drama

Básník, služka a král

Film - Hudební, Komedie

Odejít před svítáním

Film - Krátkometrážní, Válečný, Drama

Rose Mary

Film - Hudební, Western

Vlak má zpoždění

Film - Životopisný


1976

Krása

Film - Pohádka

Půjčka

Film - Komedie

Holka modrooká

Film - Komedie, Rodinný

Bratránek z Batávie

Film - Komedie, Muzikál


1975

Chalupáři

Seriál - Komedie

Nejmladší z rodu Hamrů

Seriál - Drama

Dívka jako ty

Film - Drama

Docela malý zlepšovák

Film - Drama

Tisíc a jedna noc

Film - Hudební


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Dvacátý devátý

Film - Drama, Historický

Eugen Oněgin

Film - Hudební

Dobrodruh a kavalír

Film - Hudební

Krajkový šátek

Film - Hudební


1973

Německé pohádky

Seriál - Pohádka

Josefina

Film - Hudební, Komedie

Krásná Helena

Film

Čekání

Film - Drama

Bojkot bálu

Film - Komedie

Lancelot

Film - Hudební


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní

Královská ozvěna

Film - Pohádka

Bližní na tapetě: Belle-mére

Film - Komedie


1971

Naši furianti

Film - Komedie

Zlatá hvězda na cestách

Film - Pohádka

Smrt kmotřička

Film - Hudební

Aleksander Fredro

Film - Komedie


1970

Nevěsta

Film - Komedie, Drama


1968

Jarní vody

Film - Poetický, Drama, Romantický

Andersenovy pohádky

Seriál - Pohádka

Vo modrým ptáčku

Film - Pohádka

Těch několik dnů...

Film - Drama

O princi Malíčkovi

Film - Pohádka


1967

Malá Dorritka

Film - Drama

Poupě

Film - Hudební

Zlatý kočár

Film


1965

Souhvězdí Panny

Film - Drama, Romantický

Životopis

Josef Čáp se narodil 6. března 1946 v Praze. Už za studií na DAMU, kterou vystudoval v roce 1967, hostoval v pražském Národním divadle. Po absolvování DAMU hrál v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého (1966 – 1970). Svou aktivní hereckou dráhu uzavřel opět v činohře Národního divadla (1. srpen 1970 – 31. červenec 1984). Ve třiceti osmi letech kvůli manželce Gabriele Beňačkové opustil herectví a vystudoval operní režii (operu měl rád už odmalička). Do konce života se následně věnoval jen operní režii a manželčině oslnivé kariéře.

Díky svému atraktivnímu zjevu vytvářel na divadelních prknech zejména úlohy milovníků, které hlavně v lyrických polohách umocňoval svým hlasem. Jeho vytříbený, rytmický hlasový projev se stupnicí barev a tónů pomáhal k větší stylizaci a zvýraznit cit pro přenášený verš. V některých rolích uplatnil i svůj kladný a od dětství vřelý vztah k hudbě, které dokázal vyjádřit i činoherními prostředky. Není proto divu, že si zahrál i v několika televizních zpracování známých oper.

Největší herecké úkoly dostal na scéně Národního divadla, např. ty významné: Václav („Naši furianti“), mladý Krüg („Bílá nemoc“), Florizel („Zimní pohádka“), Radúz („Radúz a Mahulena“), Bolkonskij („Vojna a mír“), Lafranc Cigalla („Soud lásky“), Pelops (Vrchlického trilogie „Hippodamie“ – „Námluvy Pelopovy“, „Smír Tantalův“ a „Smrt Hippodamie“), Slavoš („Ženský boj“), Orlando („Jak se vám líbí“), čert Omnimor („Hrátky s čertem“), vévoda burgundský („Král Lear“), Tranio („Zkrocení zlé ženy“), Sláma („Vstanou noví bojovníci“), Osrik („Hamlet“), Anděl („Nebožtík Nasredin“), Emanuelo Giri („Zadržitelný vzestup Artura Uie“), sir Benjamin Backbitte („Škola pomluv“), Crespino („Vějíř“), Amfitryon („Amfitryon“) nebo Václav mladší Doupovec z Doupova („Salomena“). Později už neměl příležitost svůj herecký talent rozvíjet více.

Na filmovém plátně debutoval ve svých devatenácti letech jako titulní hrdina, zamilovaný vojín Standa Urban v dramatu Zbyňka Brynycha SOUHVĚZDÍ PANNY (1965). Během své krátké filmové kariéry, trvající dvanáct let, natočil pouze sedm filmů (z toho dva silně poznamenané normalizací). Dále se v nadějných šedesátých letech představil jako student Stašek Klika v československo – francouzském koprodukčním filmu režiséra Yvese Ciampiho TĚCH NĚKOLIK DNŮ… (1968) a krásný brunet na plese v Krškově dramatu JARNÍ VODY (1968) podle novely Ivana Turgeněva „Jarní vody“.

V sedmdesátých letech na něho čekal pouze památkář Jan v Suchého NEVĚSTĚ (1970), mladý básník Jaroslav Seifert v „historickém“ dramatu DVACÁTÝ DEVÁTÝ (1974) Antonína Kachlíka o V. sjezdu KSČ v roce 1929, muž ve studentském filmu Studia FAMU a Zdeňka Trošky ODEJÍT PŘED SVÍTÁNÍM (1977) a nakonec v pouhých jednatřiceti letech poslední herecký úkol – americký vojenský atašé v Traplově politickém pamfletu o únorových událostí z roku 1948 VÍTĚZNÝ LID (1977). Kromě své první filmové role mu už nikdy česká kinematografie nestihla dát větší příležitost uplatnit se…

Během své herecké aktivity se výrazně uplatňoval také v rozhlase („Komedie o hvězdě“, „Smrt matky Jugovičů“ nebo „V temné aleji“), televizních inscenacích (např. POUPĚ; JOSEFINA; DÍVKA JAKO TY; HOLKA MODROOKÁ; PALIČOVA DCERA; BÁSNÍK, SLUŽKA A KRÁL; OTEC NEBO BRATR či ZEMĚ ÚSMĚVŮ) a seriálech (30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, BYL JEDNOU JEDEN DŮM, NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ, CHALUPÁŘI, OKRES NA SEVERU a ZLÁ KREV), záznamech divadelních představení (ZADRŽITELNÝ VZESTUP ARTHURA UIE aj.) a dabingu (VÁLKA POLICAJTŮ). Poprvé byl ženatý s herečkou a činoherní kolegyní z Národního divadla Klárou Jernekovou (1945 – 2003), se kterou měl syna, také herce, Filipa Čápa (*1971).

Ale nakonec se po několika letech rozvedl a vzal si kolegyni z operního souboru, světoznámou pěvkyni slovenského původu Gabrielu Beňačkovou (*1947). Právě o jeho velké lásce k Beňačkové svědčí fakt, že kvůli ní se dobrovolně vzdal herectví, odešel z naší první scény a plně propadl talentu této zpěvačky. V posledních letech svého života bojoval s těžkou nemocí. Herec a režisér Josef Čáp zemřel předčasně 5. prosince 2001 v Praze již trochu zapomenut ve věku pouhých pětapadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.