Anna Lamačová-Karinská

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1924

Bílý ráj

Film - Drama


1921

Otrávené světlo

Film - Krimi, Drama


1920

Zpěv zlata

Film - Mysteriózní, Fantasy


1919

Akord smrti

Film - Drama, Romantický

Životopis

Filmová herečka, Anna Lamačová-Karinská, byla ryze filmovou herečkou čtyř němých filmů. Na divadelních prknech si zřejmě nikdy nezahrála. Narodila se do rodiny Františka Lamače a jeho ženy Sofie roz. Kozákové. Anna měla ještě čtyři sourozence, Františka (*1849), Marii (*1853), Johana (*1857) a Karla Lamače (*1863), který byl otcem známého herce a režiséra Karla Lamače.

Anna Lamačová-Karinská byla civilním povoláním hospodyně a všechny čtyři filmy, ve kterých hrála, režíroval její synovec Karel Lamač, nebo v nich aspoň hrál. V roce 1919, pod režijním vedením synovce, hrála ve filmu Akord smrti postavu matky hlavní hrdinky filmu. V následujícím roce ve filmu Zpěv zlata, který sice režíroval Jan S. Kolár, ale její synovec Karel Lamač v něm hrál hlavní roli, jí zde připadla role bytné.

V roce 1921 ji její synovec obsadil do role hosta na seanci ve svém filmu Otrávené světlo. Poslední film, který natočila po tříleté pauze v roce 1924, se jmenoval Bílý ráj a opět pod režijní taktovkou Karla Lamače. V tomto filmu si zahrála dámu s dobročinného spolku. Ačkoliv Karel Lamač natočil do roku 1939 řadu filmů, Anna Lamačová- Karinská si již v žádném nezahrála.

Záhadou je i její druhé příjmení Karinská, podle dochovaných úředních dokumentů nebyla nikdy provdána,a zemřela ve věku 78 let jako svobodná a bezdětná.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.