Jiřina Janderová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1926

Svéhlavička

Film - Komedie


1922

Noc tříkrálová

Film - Komedie


1921

Cikáni

Film - Drama

Otrávené světlo

Film - Krimi, Drama

Babička

Film - Drama, Romantický

Šachta pohřbených ideí

Film - Drama

Irčin románek II.

Film - Komedie

Životopis

Herečka Jiřina Janderová se narodila jako jediné dítě obchodníka Josefa Jandery a jeho ženy Marie roz. Havlíkové, kteří se ale poměrně brzy rozvedli a malá Jiřina pak žila jen s matkou v Praze na Vinohradech.

Od roku 1915 hrála v kabaretech, ale i v kamenných divadlech – kabaret Lucerna, v Rokoku, Komorním divadle a Komedii. V sezoně 1916-1917 hrála v Plzeňském divadle. Naposled je evidována na začátku 30 let jako členka Intimního divadla.

Na počátku 20. let 20. století jí náš němý film nabídl 6 rolí. Zajímavé je, že těchto šest filmů natočila pouze v rozmezí dvou let, přičemž 5 filmů v roce 1921 a jeden v roce 1922. Prvním filmem byla detektivka Otrávené světlo, kde sehrála společnici zavražděného dr. Selina (Jindřich Lhoták).

V dalším filmu, Irčin románek II., si zahrála jeptišku sestru Kláru. Ve filmu Cikáni ji můžeme spatřit jako podváděnou manželku hraběte Lomeckého. Její impozantní vysoká postava se objevila v roli kněžny Zaháňské ve filmu Babička. Posledním filmem z roku 1921 byl film Šachta pohřbených ideí, kde si zahrála Olgu Oblomskou.

V následujícím roce 1922 si zahrála jen v jediném filmu, a to v komedii Noc tříkrálová, kde jí připadla role Olgy Grimmové. Po čtyřleté pauze natočila svůj poslední sedmý film – ve filmu Svéhlavička si zahrála učitelku slečnu Hodanovou.

Jiný film bohužel již nenatočila, a tak diváci v kinech přišli o možnost slyšet její hlas v některém zvukovém filmu. Její osud po roce 1932, kdy zaniklo Intimní divadlo, kde hrála, již není zatím znám. Bohužel není ani známo, zda byla provdaná a zda měla děti. Nevíme ani místo a datum jejího úmrtí.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.