František Beranský

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1940

Dceruška k pohledání

Film - Komedie

Minulost Jany Kosinové

Film - Drama, Romantický

Artur a Leontýna

Film - Komedie


1939

Ženy u benzinu

Film - Komedie


1938

Děti na zakázku

Film - Komedie

Bláhové děvče

Film - Romantický

Stříbrná oblaka

Film - Drama, Romantický


1937

Svět patří nám

Film - Komedie

Otec Kondelík a ženich Vejvara

Film - Komedie

Filosofská historie

Film - Válečný, Drama, Romantický

Srdce na kolejích

Film - Drama, Romantický


1935

Jedenácté přikázání

Film - Komedie

Vdavky Nanynky Kulichovy

Film - Komedie, Romantický


1934

Hej-rup!

Film - Komedie

Žena, která ví, co chce

Film - Komedie


1933

Exekutor v kabaretu

Film - Komedie


1932

Pepina Rejholcová

Film - Hudební, Komedie


1929

Pancéřové auto

Film - Krimi

Pasák holek

Film - Drama


1923

Tu ten kámen

Film - Komedie

Když srdce promluví

Film - Dobrodružný


1922

Prodaná nevěsta

Film - Hudební, Komedie

Dejte se omladit

Film - Komedie

Likérová princeznička

Film - Komedie

Jejich svatební noc

Film - Komedie

Tajemný pražský doktor

Film - Drama


1921

Babička

Film - Drama, Romantický

Roztržené foto

Film - Komedie, Krátkometrážní

Kříž u potoka

Film - Drama

Sázka o hubičku

Film - Komedie


1920

Červená Karkulka

Film - Pohádka, Rodinný


1919

Probuzené svědomí

Film - Drama

Tanečnice

Film - Drama, Romantický


1918

Čertisko

Film - Komedie

Šestnáctiletá

Film - Komedie

České nebe

Film


1914

Láska a dřeváky

Film - Komedie

Zamilovaná tchyně

Film - Komedie

Životopis

Filmový herec, František Beranský, se narodil jako nemanželský syn švadleny Rozálie Beranské. Civilním povoláním, był knihařský pomocník, později był i pokladníkem Organizace filmového herectva, při tomto druhém povolání si i přivydělával hraním ve filmu.

Poprvé si zahrál již v roce 1914, ve filmu Zamilovaná tchýně, jelikož se film nedochoval, nevíme ani jakou roli, zde sehrál. Ve stéjném roce, si ještě zahrál milovníka ve filmu Láska a dřeváky. O čtyři roky později, si ve filmu České nebe zahrál Jindřicha Mošnu, chasníka ve filmu Čertisko, a nezjištěnou roli v nedochovaném filmu Šestnáctiletá.

V dalším roce 1919 si zahrál epizodku zaměstnance cirkusu ve filmu Probuzené svědomí, a opět nezjištěnou roli v ztraceném filmu Tanečnice. V roce 1920 si v pohádce Červená Karkulka zahrál Jirku, který je za trest proměněn v zlého vlka. Rok 1921, mu přinesl hned 4 filmové role, písaře Zlatohlávka ve filmu Babička, souseda Hovorku v Kříži u potoka, krejčího Klubíčka ve filmu Sázka o hubičku, starého mládence Vášu Palce si zahrál ve filmu Roztržené foto.

Rok 1922 był k němu štědrý, natočil 5 filmů, vedle epizodky fotografa ve filmu Jejich svatební noc, opět nezjištěné roli ve filmu Mrtví žijí, si zahrál výraznou postavu dr. Chytrolína prodávající elixír mládí ve filmu Dejte se omladit, detektiva Bázlivého, ve filmu Likérová princeznička, a opět výraznou postavu Vaška Míchu v Prodané nevěstě.

Rokem 1922 vlastně skončio úspěšné účinkování ve filmu, ačkoliv sice dál hrál, již jen v małých epizodkách. Například v následujícím roce 1923 už jen jako zpěvák ve filmu Tu ten kámen a nezjištěnou roličku měl i ve filmu Když srdce promluví
Po šestileté pauze si zahrál dědu ve filmu Pancéřové auto (1929), a číšníka ve filmu Pasák holek. Do zvukového filmu vstoupil nenápadně roličkou filmového herce ve filmu Pepina Rejholcová (1932) a rekvizitáře ve filmu Exekutor v kabaretu (1933).

Bohužel i jeho další role ve zvukovém filmu zůstali dál němé, nocležník ve filmu Hej-Rup! (1934), Oponář v Ženě, která ví co chce (1934), další role např. host v kavárně ve filmu Vdavky Nanynky Kulichovy (1935), hasič (Jedenácté přikázání, 1935), dirigent (Srdce na kolejích, 1937), host ve vinárně (Děti na zakázku, 1938).

Ve zvukovém filmu promluvil jen ve dvou filmech, ve filmu Stříbrná oblaka (1938), kde sehrál pacienta se zlomenou rukou, a v posledním filmu Artur a Leontýna (1940), kde si zahrál nezaměstnaného. Po tomto filmu v roce 1940, kdy mu było 53 let, již žádnou jinou roli nedostal.

Z jeho osobního života, se dochovali informace, že se v roce 1920 v Praze oženil s o pět let mladší Annou Oraskou, se kterou měl tři syny, Jaroslava (1920), a dvojčata Jiřího a Miloše (1922). Na sklonku života se dočkal i několika vnoučat. 

Filmový herec, František Beranský, zemřel 15. února 1946 ve věku pouhých 58 let na tuberkulózu a je pochován na Olšanském hřbitově v Praze.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.