Václav Srb

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1958

Blednoucí romance

Film - Drama


1928

Dcery Eviny

Film - Drama, Romantický


1927

Bahno Prahy

Film - Drama

Krásná vyzvědačka

Film - Krimi, Drama

Kašpárek kouzelníkem

Film - Pohádka


1926

Loupežníci na Chlumu

Film - Komedie, Drama

Prach a broky

Film - Komedie


1925

Lucerna

Film - Pohádka, Drama, Fantasy, Historický

Vdavky Nanynky Kulichovy

Film - Komedie

Šest mušketýrů

Film - Komedie


1924

Poslední píseň

Film - Drama, Romantický


1923

Čarovné oči

Film - Drama


1922

Likérová princeznička

Film - Komedie

Románek zapadlé uličky

Film - Komedie, Loutkový, Drama

Choulostivé námluvy

Film - Komedie


1921

Zelený automobil

Film - Komedie

Sázka o hubičku

Film - Komedie

Životopis

Dnes zcela zapomenutý herec, ale před 1.sv. válkou a v průběhu 20. let 20. století poměrně známý kabaretiér Václav Srb, se narodil v Praze na Žižkově, dne 20. listopadu 1881. Byl nemanželský syn Anny Srbové, která se později provdala jako Rezková a měla ještě dvě dcery.

Václav Srb se vyučil pasířem a toto umělecké povolání několik let vykonával. Zamiloval si však kabaret a cca od roku 1907 v něm vystupoval. Hrál a zpíval v nespočtu kabaretech po celé Praze, v některých kabaretech působil i ve vedoucích funkcích.

S jeho oblibou u pražského publika si ho povšiml i náš film, tehdy samozřejmě ještě němý a nabídl mu 20 filmů. První film ve kterém si zahrál, se jmenoval Choulostivé námluvy (1920) a jelikož se dochovalo jen pár záběrů z filmu, neznáme roli, kterou zde hrál.

V následujícím roce 1921, si zahrál ve třech filmech, epizodku diváka v soudní síni ve filmu Cikáni, ve filmu Zelený automobil si zahrál jednoho z lupičů a sedlákova syna Matěje ve filmu Sázka o hubičku.

Rok 1922 mu nabídl jen dvě role, po epizodce zloděje ve filmu Proč se nesměješ, si ve filmu Likérová  princeznička zahrál Honzu, práška ve mlýně. Rok 1923 byl co do počtu roli stejný, jako ten předešlý. Po epizodce blázna ve filmu Únos bankéře Fuxe, si ve filmu Čarovné oči zahrál krčmáře Kováče.

Rok 1924 byl pro něho nejhorším filmovým rokem. Zahrál si jen ve filmu Píseň života, kde ztvárnil čeledína Melichara. Následující rok 1925 by mu jako chtěl vynahradit nedostatek rolí v předešlém období, když mu byla nabídnuta jedna z hlavních rolí ve filmu Vdavky Nanynky Kulichovy, kde si zahrál otce hlavní hrdinky (Jarmila Vacková), domovníka Bartoloměje Kulicha, jeho ženu si zde zahrála Antonie Nedošinská.

V dalším filmu z roku 1925, mu připadla ve filmu Šest mušketýrů, jedna z hlavních rolí vojenského švece Kubíka. A do třetice větší role muzikanta Kláska, ve filmu Lucerna. V dalším roce 1926, si zahrál ve dvou filmech, podomka v Loupežnících na Chlumu, a opět výraznější postavu hajného Mařánka, ve filmu Prach a broky. V roce 1927, tedy v roce své smrti si stihl zahrát ve čtyřech filmech. Bahno Prahy - harmonikář, Krásná vyzvědačka - slabomyslný Celestýn, a titulní roli Kašpárka, ve filmu Kašpárek kouzelníkem, tuláka si zahrál ve filmu Dcery Eviny.

Některé filmy, byly uvedeny až čtyři měsíce po jeho náhlé smrti. Z jeho osobního života, je nám známo, že se v roce 1908 oženil s Boženou Hynkovou (1888-19??), se kterou měl dvě dcery Boženu (1911), a Jindřišku (1918).

Václav Srb zemřel náhle, 19. prosince 1927 v Praze. Bohužel již nestihl zasáhnou do zvukového filmu, kde by jistě byl hodně zapotřebí.  Je pohřben na Olšanském hřbitově v Praze.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.