František Lašek

Osobnostcsfd.cz

Herec

Filmografie

Herec

1942

Městečko na dlani

Film - Komedie, Drama


1941

Těžký život dobrodruha

Film - Komedie, Krimi

Gabriela

Film - Psychologický, Drama


1939

U pokladny stál...

Film - Komedie

Srdce v celofánu

Film - Drama, Romantický


1938

Zborov

Film - Válečný, Drama


1934

Anita v ráji

Film - Hudební, Komedie


1933

V tom domečku pod Emauzy

Film - Hudební, Drama, Romantický

Sedmá velmoc

Film - Drama


1931

To neznáte Hadimršku

Film - Komedie

To neznáte Hadimršku (německá verze)

Film - Komedie

Miláček pluku

Film - Hudební, Komedie


1930

Vendelínův očistec a ráj

Film - Komedie


1927

Batalion

Film - Drama

Pražský kat

Film - Dobrodružný


1926

Bludné duše

Film - Drama

Životopis

Herec František Lašek se narodil v Duchcově u Teplic, dne 30. března roku 1883, jeho otec se jmenoval Václav Lašek, maminka Kateřina. Studoval na keramické škole, ale zběhl k divadlu, začínal u kočovných společností, v Praze hrál v různých kabaretech, po otevření divadla v Českých Budějovicích v roce 1919 nastoupil do jeho řad.

Pak hrál v Kladně a v polovině 20. let se vrátil do Prahy, kde dál vystupoval, většinou v menších divadlech (Na Slupi, v Uranii). Informace o jeho divadelní dráze jsou však dnes již velmi skoupé.

V roce 1926 se poprvé dostal i do film. ateliérů, když si ve filmu Bludné duše zahrál Rozhodu. V němém filmu si zahrál celkem čtyřikrát, jeho druhé vystoupení bylo v roce 1927 ve filmu Batalion, kde hrál epizodku soudního úředníka a ve filmu Pražský kat hrál katova pacholka.

Jeho největší rolí v němém filmu byl Theofil Drmola, ve filmu Vendelínův očistec a ráj (1930). Ve zvukovém filmu si v letech 1931- 42 zahrál ve dvanácti filmech, ale vždy jen v malých epizodkách.

V roce 1931 byl postupně hostem na tancovačce ve filmu Miláček pluku, mluvčím delegace městské rady ve filmu To neznáte Hadimršku, v německé verzi si zahrál jen němou epizodku, jednoho ze dvou členů delegace městské rady. Po roční přestávce, v roce 1933, hrál ve dvou filmech, epizodku klenotníka ve filmu V tom domečku d Emauzy a o trošičku větší roli Josefa Rydvana, ve filmu Sedmá velmoc.

V následujícím roce 1934 si ještě zahrál jednoho ze zaměstnanců firmy Karen, ve filmu Anita v ráji. Pak se na tři léta z filmu odmlčel, aby se vrátil až v roce 1938, kdy ve filmu Zborov sehrál epizodku člena polního soudu. V roce 1939 si  ve filmu Srdce v celofánu zahrál radního a hlavně ve filmu U pokladny stál, si zahrál roztomilou epizodku pacienta s bolavými zuby.

V roce 1941 si opět zahrál jen epizodky ve dvou filmech, ve filmu Těžký život dobrodruha to byl jeden z členů Flokovy bandy a ve filmu Gabriela si zahrál hosta v kavárně. V roce 1942 ho bohužel čekala poslední role, ve filmu Městečko na dlani sehrál epizodku důlního.

Z jeho osobního života je známo, že od roku 1914 byl ženat s herečkou Ninou (Annou) Laškovou (1890-1936), po ovdovění se pak oženil s o 26 let mladší slečnou Otýlii (1909). Bohužel informace o Františku Laškovi po roce 1945 již nemáme. Víme pouze, že zemřel 13. března 1957 v Praze ve Strašnicích, kde žil, ve věku nedožitých 74 let. Jeho hrob nalezneme na Olšanských hřbitovech, kde je uložena i jeho první žena, Nina.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.