Saša Dobrovolná

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1933

Jindra, hraběnka Ostrovínová

Film - Drama, Romantický


1930

Dáma z baru

Film - Krátkometrážní, Drama

Černé oči, proč pláčete...?

Film - Drama, Romantický


1929

Pasák holek

Film - Drama

Pražské švadlenky

Film - Komedie

Hanba

Film - Drama

Znáš onen malý domek u jezera?

Film - Drama, Romantický


1927

Paní Katynka z Vaječného trhu

Film - Drama, Romantický

Sextánka

Film - Drama, Romantický

Matka Kráčmerka II.

Film - Komedie


1926

Lásky Kačenky Strnadové

Film - Komedie

Kreutzerova sonáta

Film - Psychologický, Drama

Pohádka máje

Film - Drama, Romantický

Loupežníci na Chlumu

Film - Komedie, Drama

Na letním bytě

Film - Komedie

Pražský flamendr

Film - Drama

Dar svatební noci

Film - Drama

Neděle československých filmových pracovníků

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1925

Lucerna

Film - Pohádka, Drama, Fantasy, Historický

Syn hor

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Okovy

Film - Drama

Parnasie

Film - Drama, Romantický


1924

Bílý ráj

Film - Drama

Dvojí život

Film - Drama, Romantický

Nemodlenec

Film - Drama

Hříchy v manželství

Film - Povídkový


1923

Záhadný případ Galginův

Film - Dobrodružný

Buď připraven!

Film - Drama

Paličova dcera

Film - Drama

Závěť podivínova

Film - Drama, Romantický


1922

O velkou cenu

Film - Drama, Romantický

Ty petřínské stráně

Film - Drama

Cikán Jůra

Film - Dobrodružný

Tajemný pražský doktor

Film - Drama


1921

Jánošík

Film - Dobrodružný, Poetický, Drama, Historický

Ukřižovaná

Film - Drama

Karnevalový pastel

Film - Drama

Pomsta moře

Film - Drama

Stíny

Film - Drama

Trny a květy

Film - Drama, Romantický


1920

Magdalena

Film - Drama, Romantický

Životopis

Saša Dobrovolná se narodila jako Alexandra Kokošková 6. listopadu 1866 v Praze. Již od třinácti let si (od roku 1879) začala hrát u ochotníků a kočovných cestujících společností. Poté pokračovala již jako profesionálka (zpočátku vystupovala jen pod svým rodným jménem jako Saša Kokošková) v plzeňské Budilově společnosti, v Národním divadle v Brně a nakonec na pražských činoherních jevištích, kde i svojí hereckou dráhu ukončila.

Od roku 1920 se věnovala převážně filmování. Svojí drobnější postavu, charakterní herectví a uměleckou mimiku i tvář uplatnila v několika desítkách filmů, v němž ve svém pokročilém věku vytvářela desítky laskavých a milých babiček, tetiček, maminek, hospodyň a chův. Debutovala roku 1920 jako teta Jiřího (Karel Lamač) v Majerově dramatu MAGDALENA (1920).

Další němé filmy začátku 20. let prošla jako pěstounka Jana (Milošek Gröschel a Karel Lamač) v Orlického UKŘIŽOVANÉ (1921), babička Lojzky (Olga Augustová) v TRNECH A KVĚTECH / ŽABEC (1921) Theodora Pištěka, matka JUDr. Máchy (Miloš Vávra) v Pražského STÍNECH / ZÁHADA NOCI (1921), Marie v POMSTĚ MOŘE (1921) Vladimíra Pospíšila – Borna, stařenka v dalším snímku Vladimíra Pospíšila – Borna KARNEVALOVÝ PASTEL (1921), teta Heleny Lindnerové (Anči Jelínková) ve snímku TY PETŘÍNSKÉ STRÁNĚ / BLUDIČKA (1922) They Červené, babička Jelínková ve Slavínského O VELKOU CENU / ZÁVOD O ŽIVOT (1922) a starší žena ve filmech MRTVÍ ŽIJÍ / TAJEMNÝ PRAŽSKÝ DOKTOR (1922) J. S. Kolára a Vladimíra Slavínského CIKÁN JŮRA (1922).

Do poloviny 20. let se ještě uplatnila jako babička v ZÁVĚTI PODIVÍNOVĚ (1923) režisérky Zet Molas, dřevorubcova žena (Alois Charvát) v Kubáskově ZÁHADNÉM PŘÍPADU GALGINOVĚ (1923), matka Jeníka v PALIČOVĚ DCEŘI (1923) They Červenkové, matka MUDr. Hilberta (Jan Fifka) v Innemannově filmu BUĎ PŘIPRAVEN (1923), žena v povídkových HŘÍCHY V MANŽELSTVÍ (1924) Hanse Otty, matka Žofie Dražilové (Mary Jansová) ve DVOJÍM ŽIVOTĚ (1924) Václava Kubáska, teta Manon (Suzanne Marwille) v Ottově DÁMĚ Z BARU (1924), matka Ivana Holara (opět Karel Lamač) v dramatu BÍLÝ RÁJ (1924) režiséra a herce Karla Lamače a další.

Na prahu šedesátky byla matkou Petra Horyny (Vladimír Slavínský) ve Slavínského SYN HOR (1925), starou chůvou Markytou v Kokeislově PARNASII (1925), ženou v OKOVECH (1925) Václava Kubáska, mlynářovou matkou v Lamačově LUCERNĚ (1925), hospodyní Veronikou v PRAŽSKÉM FLAMENDRU (1926) Přemysla Pražského, matkou v Antonově POHÁDCE MÁJE (1926) a Slavínského NA LETNÍM BYTĚ (1926), krčmářkou v Hajského LOUPEŽNÍCÍCH NA CHLUMU (1926), babičkou v Innemannových LÁSKÁCH KAČENKY STRNADOVÉ (1926), matkou Věry (Hermína Rydrychová) v Kmínkově DARU SVATEBNÍ NOCI (1926) a i chůvou v KREUTZEROVĚ SONÁTĚ (1926) Gustava Machatého.

Svojí „němou“ dráhu dokončila hospodyní, Dobrušovou a hospodyní Verunou v Kubáskových snímcích V PANSKÉM STAVU (1927), PANÍ KATYNKA Z VAJEČNÉHO TRHU (1927) a NEMODLENEC (1927), matkou v SEXTÁNCE (1927) Josefa Medeotti – Boháče a v melodramatu ZNÁŠ ONEN MALÝ DOMEK U JEZERA? (1929), vychovatelkou v Pražského PRAŽSKÝCH ŠVADLENKÁCH (1929), babičkou ve snímku PASÁK HOLEK (1929), chudou ženou v Medeotti – Boháčově HANBĚ (1929) a matkou Annou Novotnou v Martenově ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE…? (1930).

Objevila se i v prvním slovenském filmu JÁNOŠÍK (1921) jako cikánka. Pouze jednou jedinkrát si zahrála i ve zvukovém filmu Karla Lamače JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ (1933), kde byla matkou Dr. Vojtěcha Lípy (hrál Karel Lamač). Po boku manžela se uplatnila též v rozhlasových studiích.

Saša Dobrovolná byla manželkou filmového a divadelního herce, činoherního a operetního režiséra, rozhlasového hlasatele, recitátora, dramatika a překladatele Adolfa Dobrovolného (1864 – 1934). Po smrti manžela zanechala hraní, odešla do ústraní a v zapomenutí dožila. Saša Dobrovolná zemřela 20. května 1942 v rodné Praze ve věku nedožitých vysokých šestasedmdesáti let. Svého o dva roky staršího manžela přežila herečka o plných osm let. Za třináct let aktivní filmové činnosti má Saša Dobrovolná na kontě filmografie čtyřicet různorodých titulů.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.