Otto Zahrádka

Otto Zahrádka

Osobnostcsfd.cz

Herec

20. února, 1882, Praha, Rakousko-Uhersko

25. února, 1939, Praha, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1938

Boží mlýny

Film - Drama


1935

Jánošík

Film - Dobrodružný, Poetický, Drama, Historický


1933

Madla z cihelny

Film - Komedie

Zatykač Z - 48

Film - Dobrodružný, Drama

Exekutor v kabaretu

Film - Komedie


1932

Lelíček ve službách Sherlocka Holmese

Film - Dobrodružný, Komedie, Akční

Písničkář

Film - Drama

Právo na hřích

Film - Komedie


1931

Psohlavci

Film - Drama, Historický

Poslední bohém

Film - Komedie, Životopisný, Drama, Romantický

Karel Havlíček Borovský

Film - Životopisný, Drama

Skalní ševci

Film - Komedie

Aféra plukovníka Redla

Film - Drama


1930

Fidlovačka

Film - Hudební, Komedie, Muzikál

Černé oči, proč pláčete...?

Film - Drama, Romantický


1929

Svatý Václav

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama, Historický

Varhaník u sv. Víta

Film - Drama, Romantický

Plukovník Švec

Film - Válečný, Drama

Boží mlýny

Film - Drama

Loretánské zvonky

Film - Drama

Starý hřích

Film - Drama


1928

Láska kvete v každém věku

Film - Drama, Romantický

Tvrdohlavý Jura

Film - Drama


1927

Pražský kat

Film - Dobrodružný


1926

Válečné tajnosti pražské

Film - Válečný, Drama


1925

Josef Kajetán Tyl

Film - Životopisný, Drama

Do panského stavu

Film - Komedie

Syn hor

Film - Dobrodružný, Drama, Romantický

Šest mušketýrů

Film - Komedie

Karel Havlíček Borovský

Film - Životopisný, Drama


1922

Křižovatky

Film - Drama

Tulákovo srdce

Film - Drama

Koryatovič

Film - Drama


1910

Jarní sen starého mládence

Film - Komedie

Životopis

Otto Zahrádka se narodil 20. února 1882 v obci Samšina u Jičína. O jeho životě a osudech není nic známo, vyučil se holičem a tomuto řemeslu se krátce věnoval. Herecké zkušenosti získal v Městském divadle na Vinohradech (Divadlo na Vinohradech) a také v Rokoku. Avšak už v 10. letech ho okouzlila kinematografie, které (té české) se cele výhradně věnoval od roku 1922 prakticky až do konce života.

Ve 20. letech byl také ředitelem pražské půjčovny koní. Jeho devíza – výrazný obličej, vysoká postava a někdy až pitvořivá mimika ho v českém němém filmu vynesla do různých velkých, středních i epizodních rolí. Ve zvukovém mohl uplatnit i svojí nevšední dovednost, díky které byl taktéž znám, imitaci zvířecích a jiných hlasů a zvuků (dokázal napodobit malé dítě, starou babku i pilu) a kouzelnické dovednosti.

Jednalo se tedy v této dovednosti o předchůdce Vlasty Buriana či Antonína Jedličky. Ve filmu debutoval už roku 1910 a Otto Zahrádka patří tedy mezi první české filmové herce, průkopníky a pionýry. Ve filmu JARNÍ SEN STARÉHO MLÁDENCE / SEN STARÉHO MLÁDENCE (1910) režiséra Josefa Křičenského se představil jako strýc lesník.

O dvanáct let později se začal před filmovou kamerou objevovat celkem pravidelně, nejprve byl maďarským násilníkem Zoltánem v nedochovaném filmu Jana Justa – Rozvody KORYATOVIČ / ZAČAROVANÝ KLÍČEK KARPATSKÝ (1922), mužem ve Fialových KŘIŽOVATKÁCH / NA KŘIŽOVATKÁCH ŽIVOTA (1922), které jsou nedochované, a správcem Benderem ve Speergerově a Rovenského TULÁKOVĚ SRDCI / OSUDY SCHOVANKY (1922). Do filmu se vrátil o tři roky později.

V němém období pokračoval v letech 1925 – 1929 jako otec Lilinky (DO PANSKÉHO STAVU), kníže Alfred Windischgrätz (JOSEF KAJETÁN TYL a KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ), správce panství (SYN HOR), zupák Kabrna (ŠEST MUŠKETÝRŮ), pan baron Petr Vlnecký z Vlenec (VÁLEČNÉ TAJNOSTI PRAŽSKÉ), císařský prokurátor (PRAŽSKÝ KAT), Čechoameričan George Light (PRAMEN LÁSKY), pokoutný agent (STÍN VE SVĚTLE), soused Matěje (BOŽÍ MLÝNY), hejtman (LORETÁNSKÉ ZVONKY), v příběhu druhá hlavní postava majora Kaluži (PLUKOVNÍK ŠVEC), otec Bartoloměj Pelikán (STARÝ HŘÍCH), kníže Radslav Zlický (SVATÝ VÁCLAV) a jako otec Kláry (VARHANÍK U SV. VÍTA).

Jedním z posledních němých filmů ČERNÉ OČI, PROČ PLÁČETE…? (1930), kde Otto Zahrádka zahrál napraveného opilce Trnku, ukončil i zároveň jeho „němé“ působení v českém filmu. Ještě tentýž rok se dostal i do svého prvního zvukového snímku jako otec Matěje Dudka alias pana von Dudka (hrál Čeněk Šlégl) švec Dudek v Tylově a Škroupově FIDLOVAČCE (1930) režiséra Svatopluka Innemanna.

Ovšem v dalším období už představoval především malé a epizodní úložky, přesto se v roce 1931 (stejně jako roku 1925) objevil v pěti filmových titulech. Jeho filmografie čítá na pětatřicet filmových položek, z toho je dvacet němých a čtrnáct zvukových.

Ve 30. letech se představil ve snímcích AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA (Basilov), KAREL HAVLÍČEK BOROVSKÝ (četník), POSLEDNÍ BOHÉM (hostinský), PSOHLAVCI (Jakub Brychta), SKALNÍ ŠEVCI (plukovník vojenské posádky), zejména film LELÍČEK VE SLUŽBÁCH SHERLOCKA HOLMESE (ministr a vrchní kohoutník, jeden ze spiklenců proti králi, který se stal u diváků nejznámější postavičkou Otto Zahrádky), PÍSNIČKÁŘ (portýr v baru), PRÁVO NA HŘÍCH (dovádivý a rozpustilý host v baru), MADLA Z CIHELNY (hajný na panství Jana Dolanského), EXEKUTOR V KABARETU (herec), ŠTVANÍ LIDÉ / ZATYKAČ Z – 48 (policejní komisař) a nakonec JÁNOŠÍK (člen družiny Juro Jánošíka) z roku 1935.

Po další tříleté přestávce se s filmovými diváky rozloučil ve střední úloze sedláka Bulovce v dramatu podle stejnojmenného románu Jana Vrby BOŽÍ MLÝNY (1938) režiséra Václava Wassermana. Zahrádka se zjevil na sklonku němé éry i v prvním zpracování této látky. Byl aktivní i mezi filmaři a ve filmové obci, angažoval se v Organizaci českého filmového herectva jako jeho místopředseda.

Jako imitátor využíval i rozhlas a gramofonové desky. V létě 1938 onemocněl vážnou chorobou, za finanční prostředky přátel se léčil v sanatoriu na Pleši. Přesto na onu nemoc Otto Zahrádka podlehl ve věku padesáti sedmi let 25. února 1939 v malostranské nemocnici Milosrdných sester v Praze. Jeho pohřbu se účastnila řada filmařů.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.