Hugo Svoboda

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1958

Blednoucí romance

Film - Drama


1924

Poslední píseň

Film - Drama, Romantický


1923

Madame Golvery

Film - Drama


1922

Koryatovič

Film - Drama


1921

Cikáni

Film - Drama

Kříž u potoka

Film - Drama

Moderní Magdalena

Film - Drama

Souboj s Bohem

Film - Drama

Životopis

Již neznámý herec Hugo Svoboda se narodil jako Hugo Kulhánek v Moskvě. Jeho rodiče Josef Kulhánek a Marie roz. Beyerová měli být české národnosti. V Moskvě se v roce 1912 oženil s Alžbětou roz. Olverburg (*1891). V roce 1915 uprchl z Ruska a usadil se na delší dobu v Praze.

Bohužel informace o jeho profesním životě po příjezdu do Prahy nejsou známy. Ale od roku 1921 začal hrát hlavní role v němých filmech. Výraznou roli, dá se říct že životní rolí, bylo drama Cikáni režiséra Karla Antona, natočeného podle románu K. H. Máchy, kde hrál tragickou roli gondoliéra Giacoma, později potulného cikána.

Hlavní mužskou roli Štěpána Potockého si zahrál ve filmu Kříž u potoka (1921), tragickou roli lékaře Jana Květa pak ve filmu Moderní Magdalena (1921) a ve stejném roce si ještě zahrál výraznou roli Donského ve filmu Souboj s Bohem.

V roce 1922 si zahrál ve filmu Koryatovič, kde hrál moldavského bojara Bohdana. V roce 1923 pak ve filmu Madame Golvery sehrál roli Zarožina. Poslední výraznou rolí byla v roce 1924 postava velkostatkáře Jiřího Adama Zalužanského ve filmu Píseň života.

Po delší době, kdy žil v Paříži, se na krátkou dobu vrátil do Prahy. Při pobytu v Praze si v roce 1931 pod svým jménem Hugo Kulhánek zahrál epizodku revolucionáře Lapšina ve filmu Svatopluka InnemannaTřetí rota.

Začátkem 30. let se natrvalo vrátil do Paříže a měl pracovat jako maskér. Bohužel další informace o jeho životě nejsou známy. Hugo Svoboda, uváděn i jako Georgij či Henry Svoboda, zemřel ve Francii v požehnaném věku 86 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.