Josef Volman

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1958

Blednoucí romance

Film - Drama


1927

Pražský kat

Film - Dobrodružný

Krásná vyzvědačka

Film - Krimi, Drama


1926

Falešná kočička aneb Když si žena umíní

Film - Komedie

Příběh jednoho dne

Film - Drama, Romantický

Loupežníci na Chlumu

Film - Komedie, Drama


1925

Dobrý voják Švejk

Film - Komedie, Válečný

Vyznavači slunce

Film - Drama, Romantický


1924

Chyťte ho!

Film - Komedie

Poslední píseň

Film - Drama, Romantický


1923

Únos bankéře Fuxe

Film - Komedie, Krimi


1922

O velkou cenu

Film - Drama, Romantický

Děvče z Podskalí

Film - Drama


1921

Kříž u potoka

Film - Drama

Zelený automobil

Film - Komedie


1920

Zlatá žena

Film - Drama

Životopis

O představiteli menších a epizodních rolí, Josefu Volmanovy, dnes nemáme skoro žádné informace. Narodil se jako druhé nejstarší dítě Františka Wollmanna a jeho ženy Marii roz. Zachargašové (1858–1893), měl ještě 5 sourozenců, ale když mu bylo sedm, zemřela mu matka, jeho otec se znovu oženil, a tak se do rodiny narodil ještě jeden bratr.

Vyučil se litografem a v tomto uměleckém povolání pracoval i při herecké práci. Vystupoval v kabaretu, bohužel v dobovém tisku je u jeho jména uváděno jen kabaretní herec, ale chybí tu informace, v jakých kabaretech konkrétně vystupoval.

Z jeho osobního života se dochovalo mnohem více informací, ještě před 1. sv. válkou se oženil s Annou Krupičkovou, se kterou měl syna Karla.

Do filmu, tehdy ještě němého, vstoupil poprvé v roce 1920 a až do roku 1927, kdy natočil poslední filmy, jich bylo celkem 16. Tím prvním byla komedie Zlatá žena (1920), kde si zahrál roli otce Vlasty Orlíkové (Zdena Kavková).

V roce 1921 přibyli na jeho konto dva filmy, Kříž u potoka, kde sehrál epizodku karbaníka, a Zelený automobil, kde mu připadla role člena bandy. V následujícím roce 1922 si zahrál šoféra ve filmu O velkou cenu a rybáře v Děvčeti z Podskalí. Rok 1923, mu přinesl jen epizodku strážníka ve filmu Únos bankéře Fuxe.

Rok 1924 mu přinesl roli komorníka u herečky Martenové (Lo Marsánová) ve filmu Píseň života a sluhu v bláznivé komedii Chyťte ho!. Rok 1925 byl pro něho velmi skoupí, natočil jediný film Vyznavači slunce, kde mu připadla větší role starosty Křižana.

Jeho nejplodnějším rokem byl ten následující – 1926, kdy ho čekalo rekordních pět filmů, role komisaře v Dobrém vojáku Švejkovy, slepce ve Falešné kočičce, ponocného v Loupežnících na Chlumu, domovníka v Příběhu jednoho dne, a nezjištěná role v nedochovaném Otci Kondelíkovi a ženichu Vejvarovi.

Naposled filmoval v roce 1927, kdy si zahrál ministra financí ve filmu Krásná vyzvědačka a lupiče ve filmu Pražský kat. Žádnou jinou roli již nedostal, a tak bohužel byli diváci ochuzeni o jeho hlas. Po skončení 2. sv. války se odstěhoval do Rumburku, kde také 21. května 1951 ve věku 65 let zemřel.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.