Josef Mužík

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1926

Válečné tajnosti pražské

Film - Válečný, Drama

Loupežníci na Chlumu

Film - Komedie, Drama


1925

Do panského stavu

Film - Komedie

Z českých mlýnů

Film - Komedie

Životopis

Herec a zpěvák Josef Mužík se narodil jako druhý nejstarší syn hostinského Josefa Mužíka a jeho ženy Karolíny roz. Hoffmannové. Rodina měla celkem pět dětí. Josef Mužík byl civilním povoláním železničář a dotáhl to až na vrchního oficiála drah.

Začínal na konci 19. století u společnosti Petrnouškové, pak u Rozvařilů, u Šmída, u Samce, Kamenského, Sodomy a u Waltnera. Vystupoval se sestrami Rakovými a s J. Slavínskou. Byl konferenciérem v šantánu na Poříčí, v kabaretu Olympie, U Hvězdy a v Pištěkově divadle. Byl dokonce prvním českým Kašpárkem.

Do českého filmu (němého) vstoupil v roce 1925 filmem Do panského stavu, kde si zahrál učitele hudby Rudolfa Anděla. Ve druhém filmu z roku 1925, Z českých mlýnů, si zahrál epizodku zpěváka. V následujícím roce 1926 si ve filmu Válečné tajnosti pražské zahrál epizodku čtenáře novin.

Poslední filmem, který kdy natočil, se stali Loupežníci na Chlumu (1926), připadla mu zde jedna z titulních rolí loupežníka Tadyáše. Jinou roli mu film již nenabídl. O jeho popularitě před i po 1 sv. válce svědčí i to, že u příležitosti 60. narozenin, 1. února 1937, byl připomenut v denním tisku.

O soukromém životě Josefa Mužíka však mnoho informací známo není, ví se jen to, že se krátce na začátku 20. století oženil s Růženou Schilingovou (1880-po 1950).

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.