Ella Voldánová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1930

Dáma z baru

Film - Krátkometrážní, Drama


1929

Popelka

Film - Pohádka

Hanba

Film - Drama


1928

Podskalák

Film - Komedie


1925

Parnasie

Film - Drama, Romantický


1924

Hříchy v manželství

Film - Povídkový

Životopis

Herečka Ella Voldánová se narodila jako Alžběta Woldánová. Její otec byl úředník Martin Woldán (*1864) a matka Vilemína roz. Zinková (*1866). Měla mladší sestry Marii (*1893) a Pavlínu (*1900).

Bohužel o profesním životě Elly Voldánové není moc známo, před vstupem do filmového světa pracovala jako modistka. Neví se tak, zda hrála i v nějakém divadle. V roce 1924 hrála poprvé ve filmu, a to Hříchy v manželství, kde ztvárnila roli bankovní úřednice. V roce 1925 hrála větší roli paní radovou Helenu Tůmovou ve filmu Parnasie.

Brzy po natočení tohoto filmu odjela do Berlína, kde nějakou dobu žila. Po svém návratu pokračovala dál ve filmové kariéře. V roce 1928 tak natočila výraznější postavu Marie Dvořákové, matky postavy Jana W. Speergera, ve filmu Podskalák.

V roce 1929 pak natočila poslední dva filmy. V pohádce Popelka hrála epizodku víly a v melodramatu Hanba hrála paní Žateckou, matku hlavní hrdinky filmu v podání Ity Riny. Bohužel zvukový film jí již žádnou roli nepřinesl.

Z osobního života je známo, že se v roce 1922 provdala za skladníka Václava Jungnikla (*1894), bohužel manželství zůstalo bezdětné. Poslední informace o bývalé herečce Elle Voldánové je z roku 1950, kdy žila s manželem na pražských Vinohradech. Kdy a kde zemřela není však známo.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.