N!xau

N!xau

Osobnostcsfd.cz

Herec

17. března, 1944, Tsumkwe, Namibie

5. července, 2003, Tsumkwe, Namibie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1994

Bohové se zbláznili i v Číně

Film - Komedie


1993

Bohové se zase zbláznili

Film - Dobrodružný, Komedie

In Darkest Hollywood: Cinema and Apartheid

Film - Dokumentární


1991

Bohové jsou pořád šílení

Film - Komedie


1989

Bohové musejí být šílení 2

Film - Dobrodružný, Komedie


1980

Bohové musí být šílení

Film - Dobrodružný, Komedie, Akční

Životopis

Nepochybně jedna z nejpozoruhodnějších postaviček světové kinematografie. Muž známý jako N!xau (jeho skutečné jméno v jeho rodném jazyce je do naší řeči nepřeložitelné) byl členem jihoafrického domorodého kmene křováků z pouště Kalahari, kde se také narodil.

Zlom v jeho životě nastal v r. 1980, kdy jej objevil režisér Jamie Uys a obsadil jej do jedné z hlavních rolí ve své bláznivé komedii z Jižní Afriky BOHOVÉ MUSEJÍ BÝT ŠÍLENÍ. Film zaznamenal obrovský komerční ohlas a z N!xaua, který do té doby neměl prakticky žádné představy o civilizaci, se stala mezinárodní hvězda.

Během následujících let se objevil ještě v dalších, více či méně úspěšných, čtyřech pokračováních. Poté definitivně pověsil hereckou kariéru na hřebík a stal se farmářem. Na jaře roku 2003 nečekaně zemřel ve věku 59 let. Údajně trpěl tuberkulózou, která je nejpravděpodobnějším vysvětlením jeho předčasného odchodu, ale přesná příčina smrti dodnes není známa.

Zajímavosti:
-N!xau měl tři manželky a zůstalo po něm šest dětí. -Před natáčením svého prvního filmu se setkal s bělochy pouze třikrát. -Za svoji první roli dostal pouze několik set dolarů, ale za účast v dalším díle si už řekl o půl milionu USD. -Dodnes se vedou dohady také o datu jeho narození, neboť ani N!xau osobně nevěděl, kdy se přesně narodil.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.