Karel Damaj

Osobnostcsfd.cz

Herec

Filmografie

Herec

1958

Blednoucí romance

Film - Drama


1927

Krásná vyzvědačka

Film - Krimi, Drama


1926

Příběh jednoho dne

Film - Drama, Romantický

Životopis

Dnes zcela zapomenutý herec a kabaretiér Karel Damaj se narodil v Praze na Novém městě. Narodil se do rodiny obuvníka Karla Damaje (uváděný jako Damajl) a jeho ženy Barbory roz. Doležalové. Měl ještě starší sestru Boženu, která však jako malá zemřela.

Karel Damaj působil celý profesní život většinou v kabaretech. Začínal ve smíchovské Aréně. Od roku 1918 působil v Pardubské restauraci, u Karla Hašlera, U Rozvařilů, U čísla 1, kabaret Letná, divadlo Rokoko, kavárna Metropol. Po roce 1945 již jen krátce ve sboru divadla 5. května.

V kabaretech, působil nejen jako herec, ale i jako klavírista, a také jako režisér. V roce 1924 se v Praze oženil s Marii Jonášovou (1901–19??), se kterou se v roce 1949 rozvedl. V manželství se narodily dvě dcery, Věra a Eva.

Bohužel náš film nedokázal využít jeho popularity v různých kabaretech, jelikož si zahrál ve dvou filmech, navíc jen v epizodkách. Poprvé v roce 1926 ve filmu Příběh jednoho dne, kde sehrál opilce. V následujícím roce 1927 si ve filmu Krásna vyzvědačka zahrál epizodku člena Černého tribunálu.

Žádný jiný film jíž nenatočil a konec života je obestřen tajemstvím. Jeden zdroj uvádí, že zemřel ve věku 65 let v roce 1957, druhý zdroj uvádí, že měl zemřít v dubnu 1976 v Praze ve věku vysokých 84 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.