Hermína Fordová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1934

Zlatá Kateřina

Film - Komedie


1933

Život je pes

Film - Komedie

V tom domečku pod Emauzy

Film - Hudební, Drama, Romantický

Skřivánčí píseň

Film - Drama, Romantický

Srdce za písničku

Film - Drama, Romantický


1927

Květ Šumavy

Film - Drama, Romantický

Životopis

Představitelka několika velkých filmových rolí, Hermína Fordová, se narodila do židovské rodiny Davida a Jany Moravcových. Bohužel informace o jejím životě jsou dnes neznámé. Dochovalo se tak jen pár utržků z jejího života.

V Praze dne 8. května 1886 se provdala za Josefa Faltina (1852–192?), se kterým měla dvě děti, dceru Markétu Faltinovou a syna Roberta Faltina (1887–1949), který se stal známým hercem pod jménem Robert Ford. Bohužel o povolání této pozdější herečky nejsou žádné dostupné zprávy. Víme, že dlouhá léta žila s manželem a synem Robertem ve Vídni, kde její syn hrál a zpíval v divadle.

V roce 1927 se vrátila do Prahy, kde natočila velkou roli osudem zkoušenou, pani Lorencovou, matku hlavní hrdinky (Anny Ondráková) v němém filmu Květ ze Šumavy (1927). Po natočení tohoto filmu se i z manželem přestěhovala do Mladé Boleslavi, kde již na konci 19. století manželé žili a kde její manžel zanedlouho zemřel.

Následně se vrátila do Prahy, kde žil její syn Robert. Po krátké době si na ní opět vzpomněli filmaři a obsadili jí během let 1933 –1934 hned do 5 filmů. Ve dvou z nich jí připadla velká role. První velkou rolí, již ve zvukovém filmu, v roce 1933, byl film V tom domečku pod Emauzy, kde hrála laskavou starou hraběnku Alžbětu Marii Lubeckou, která dohllíží na správné vzdělání své netěře Apolenky (Adina Mandlová)

V tomto roce si pak zahrála i velkou roli, matky Marijánky Kociánové, ve filmu Skřivánčí píseň, která si přeje, aby se její syn Petr (Adolf Horálek),stal knězem. Pak se již musela spokojit s třemi epizodkami. Hosta na zásnubách ve filmu Martina Friče, Život je pes (1933), hosta na večírku ve filmu Karla Hašlera Srdce za písničku (1933), a zcela naposledy, jako akcionářka ve filmu Zlatá Kateřina (1934), režiséra Slavinského.

Je zajimavé, že ve všech zvukových filmech hrál růżné epizodky i její syn herec Robert Ford. Hermína Fordová, vlastním jménem Faltinová, zemřela na zákeřnou rakovinu dne 7. května 1937 v Praze ve věku 75 let. Je jistě zajimavé, že v polovině 30. let se vzdala židovské víry a přijala i se synem a jeho rodinou víru křesťanskou. Její ostatky, společně se synem a jeho rodinou, nalezneme v kolumbarium na Olšanských hřbitovech.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.