Katy Fibingerová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1923

Pepánek Nezdara

Film - Komedie


1922

Neznámá kráska

Film - Komedie

Životopis

Divadelní herečka, Katy Fibingerová, uváděná i jako Fibingrová, či Katuše Fibingrová, se narodila v Praze na Žižkově jako Kateřina Gagalíková. Její rodiče Antonín Gagalík a Josefa roz. Šourková měli celkem čtyři děti.

Kateřina, která na divadle užívala jmen Katy či Katuše, začínala u kočovných divadelních společností, pak krátce v Praze, ale své životní angažmá nalezla v Národním divadle v Brně, kde hrála od první sv. války, a setrvala zde přes 20 let. Za tu dlouhou dobu zde odehrála něco přes 100 rolí. Z velkých rolí je třeba vzpomenout ráznou Barboru Štětivcovou v komedii „Na tý louce zelený“, panovačnou Elsu Hauswitzovou v „Na růžích ustláno“, kněžnu v „Labutím jezeru“, Mirabelu v „Cikánském baronu“, Královou v „Na Svatém Kopečku“, hraběnku Valérii v „Galánečce“ atd. Působila, tu hlavně v operetě, ale cizí jí nebyl ani balet, či činohra. Své jméno Fibingerová, získala provdáním za Viléma Fibingera.

Bohužel film nedokázal ocenit její nesporné herecké kvality a nabídl jí jen dvě role ve filmech, které se natáčeli v Brně a nebo v jeho okolí. Ve filmu Neznámá kráska z roku 1922 se převtělila do postavy Ludmily Veselé, matky hlavní hrdinky filmu. V následujícím roce si ve filmu Pepánek Nezdara zahrála chudou matku Klecánkovou.

Bohužel jinou roli jí náš film nenabídl. Po ukončení divadelní kariéry, se stáhla do ústraní, a tak neznáme ani datum jejího úmrtí. S jistotou to bylo v Brně, někdy po roce 1950. V roce 1947 totiž její jméno bylo připomenuto v tisku u příležitosti 60 narozenin umělkyně.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.