Jon Avnet

Jon Avnet

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista, Producent

17. listopadu, 1949, Brooklyn, New York City, New York, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2005

Odvážný nový svět

Film - Dokumentární


2003

Jessica Tandy: Theatre Legend to Screen Star

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1997

Dreams of Tibet

Seriál - Dokumentární


Režisér

2017

Manhunt

Seriál - Krimi, Drama

Tři Kristové

Film - Drama


2015

Slizoun Pete

Seriál - Krimi, Drama


2014

Mizera

Seriál - Komedie, Drama


2012

Lauren

Seriál - Drama

Kendra

Seriál - Drama

Vanessa & Jan

Seriál - Drama

Jan

Seriál - Drama


2011

Have a Little Faith

Film - Drama


2010

Strážce pořádku

Seriál - Krimi, Thriller, Western, Drama, Akční

Pleading Guilty

Film - Drama


2009

Bunker Hill

Film - Krimi


2008

Oprávněné vraždy

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


2007

88 minut

Film - Krimi, Thriller, Drama

Odložená žena

Seriál - Komedie, Drama, Romantický


2006

Sixty Minute Man

Film - Drama


2002

Vzkvétající město

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


2001

Vzpoura

Film - Válečný, Drama


1997

Rudý labyrint

Film - Krimi, Thriller, Drama


1996

Intimní detaily

Film - Drama, Romantický


1994

Strom snů

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama


1991

Smažená zelená rajčata

Film - Komedie, Drama


1986

Between Two Women

Film - Drama


1984

Call to Glory

Seriál - Drama


Scenárista

2017

Tři Kristové

Film - Drama


2012

Lauren

Seriál - Drama

Kendra

Seriál - Drama

Vanessa & Jan

Seriál - Drama


2001

Vzpoura

Film - Válečný, Drama


Producent

2020

Four Good Days

Film - Drama


2017

Tři Kristové

Film - Drama


2008

Oprávněné vraždy

Film - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama


2007

88 minut

Film - Krimi, Thriller, Drama


2006

Země slepých

Film - Thriller, Drama


2005

Odvážný nový svět

Film - Dokumentární


2004

Svět zítřka

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Thriller, Akční


2001

Vzpoura

Film - Válečný, Drama


1999

Co vlastně ženy chtějí?

Film - Komedie, Povídkový, Drama, Romantický


1997

Král džungle

Film - Dobrodružný, Komedie, Rodinný

Rudý labyrint

Film - Krimi, Thriller, Drama


1996

Intimní detaily

Film - Drama, Romantický

Šampióni 3

Film - Komedie, Rodinný, Sportovní


1994

Když muž miluje ženu

Film - Drama, Romantický

Strom snů

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama

Šampióni 2

Film - Komedie, Rodinný, Sportovní


1993

Dva životy jedna smrt

Film - Drama


1992

Šampióni

Film - Komedie, Rodinný, Sportovní


1991

Smažená zelená rajčata

Film - Komedie, Drama


1990

Chlapi neutíkají

Film - Drama

Směšně o lásce

Film - Komedie, Romantický


1989

Až k bodu zlomu

Film - Thriller


1987

Feťáci

Film - Krimi, Drama, Romantický


1984

Vraždy podle kalendáře

Film - Krimi, Thriller


1983

Riskantní podnik

Film - Komedie, Krimi, Drama, Romantický


1982

Hlavní podezřelý

Film - Thriller, Drama


1980

Bláznivá cesta

Film - Komedie, Drama, Romantický

Homeward Bound

Film - Drama


Host

2007

On the Lot

Seriál - Reality-TV

Životopis

Jon Avnet režíroval, napsal a produkoval více než 80 filmů, televizních filmů, seriálů a divadelních her na Broadwayi, za které získal Oscary, ceny Emmy, Tony, Peabody, DGA, Humanitas, Zlaté glóby a medaili Franklina Shaffnera udělovanou AFI. Režíroval na Oscara nominovaný výkon Jessicy Tandy a tři na Emmy oceněné výkony Margo Martindale, Colleen Dewhurst a Judy Davis.
V roce 2013 obdržel čestný doktorát v oboru komunikace od Amerického filmového institutu a v roce 2016 cenu Creative Spirit Award od Pensylvánské univerzity. Mezi další ocenění, která Avnet získal, patří Bill of Rights Award od ACLU, Freedom of Expression Award od The New York Board of Review a GLAAD Media Award za vynikající celovečerní film.

Je známý především jako spoluautor scénáře, režisér a producent filmu Smažená zelená rajčata, který získal několik nominací na Oscara a cenu BAFTA. Snímek Smažená zelená rajčata byl nominován na Zlaté glóby za nejlepší film a v roce svého uvedení do kin patřil k nejvýdělečnějším filmům. Pro Davida Geffena a Warner Brothers produkoval film Riskantní podnikPaula Brickmana, který odstartoval kariéru Toma Cruise a zaznamenal velký kasovní úspěch. Produkoval také film Paula Brickmana Chlapi neutíkají, opět pro Davida Geffena a Warner Bros. s Jessicou Lange v hlavní roli.

Avnet byl výkonným producentem filmu Černá labuť s Natalií Portman (držitelkou Oscara za nejlepší ženský herecký výkon) v režii Darrena Aronofského. Černá labuť získala celkem pět nominací na Oscara (včetně nominace za nejlepší film) a také několik nominací a vítězství od PGA, WGA, SAG, BAFTA, AFI a Zlatých glóbů.

V televizi Avnet produkoval film Hořící postel s Farrah Fawcett v hlavní roli, který získal osm nominací na cenu Emmy a dodnes je nejlépe hodnoceným televizním filmem, který kdy NBC vysílala. Vyprávěl skutečný příběh Francine Hughes, která žila ve velmi násilnickém vztahu, který skončil tím, že svého manžela upálila. U soudu byla zproštěna viny. Film byl nominován na Zlatý glóbus za nejlepší film. Tento film se zasloužil o vznik „syndromu týrané ženy“ jako právní obrany obětí domácího násilí.

V roce 2017 Avnet režíroval a podílel se na scénáři filmu Three Christs s Richardem Gerem. Scénář je založen na kontroverzní studii z roku 1959, která je popsána v knize Dr. Miltona Rokeache „The Three Christs of Ypsilanti“. Tři paranoidní schizofrenní pacienti, kteří o sobě tvrdili, že jsou Ježíš Kristus, byli umístěni na společné oddělení, aby se zjistilo, zda lze jejich bludy změnit. Film měl premiéru na filmovém festivalu v Torontu a do kin jej v lednu 2020 uvedla společnost IFC Films.

V létě 2019 Avnet režíroval a výkonně produkoval dvě epizody limitovaného seriálu Manhunt o atentátníkovi v Olympijském parku z roku 1996. Avnet režíroval deset epizod seriálu Strážce pořádku stanice FX Network s Timothym Olyphantem a Waltonem Gogginsem v hlavních rolích. Seriál získal cenu Peabody a Margo Martindale za svůj výkon získala cenu Emmy. Následně se znovu spojil se svým častým spolupracovníkem Grahamem Yostem a režíroval epizodu v druhé sérii seriálu Slizoun Pete pro Amazon, v níž hrál Giovanni Ribisi.

V roce 2018 se stal výkonným producentem 3. série seriálu Slizoun Pete a režíroval další 4 epizody. S Grahamem Yostem poprvé spolupracoval jako výkonný producent na kritikou oceňovaném seriálu Vzkvétající město pro NBC a Amblin Television Stevena Spielberga. Avnet režíroval pilotní díl a dalších osm epizod. Vzkvétající město získal cenu Asociace televizních kritiků za nejlepší seriál a cenu Peabody.

Avnet byl generálním ředitelem společnosti Indigenous Media (IM), kterou založil spolu s Rodrigem Garciou a svým synem Jacobem Avnetem, který byl provozním ředitelem. Indigenous Media produkuje pořady 60 Second Docs, které zaznamenaly více než 8,5 miliardy zhlédnutí a sleduje je více než 11,5 milionu lidí. 60 Second Docs získala všechna významná digitální ocenění.

Avnet pro společnost Indigenous Media produkoval film Rodrigo GarciiFour Good Days, v němž hlavní role ztvárnily Glenn Close a Mila Kunis. Film, který napsal Garcia společně s novinářem Eli Saslowem, držitelem Pulitzerovy ceny, zobrazuje spoluzávislý vztah matky a dcery, které obě bojují se závislostí na opiátech. Film měl premiéru na festivalu Sundance a do kin jej v dubnu 2021 uvedla společnost Vertical.

Avnet režíroval videoklip k filmu podle písně Diane Warren „Somehow You Do“, kterou zpívá Reba McEntire. Píseň byla v roce 2022 nominována na Oscara. Jednalo se o opětovné setkání s Diane Warren, která pro Avnetův film Intimní detaily napsala píseň „Because You Loved Me“, jež získala cenu Grammy. Céline Dion nahrála píseň nominovanou na Oscara, která se celosvětově dostala na první místo. Avnet byl výkonným producentem této písně. Jon Avnet také ve spolupráci s Kerry Washington a Pilar Savone produkoval dvě série seriálu Five Points pro Facebook Watch a další úspěšné digitální produkce.

V roce 2001 Avnet režíroval spolu s Paulem Brickmanem kritiky oceňovaný film Vzpoura s Leelee Sobieski v hlavní roli. Brickman a Avnet tento film pečlivě připravovali po dobu pěti let, aby vyprávěli skutečný příběh ozbrojeného odporu během povstání ve varšavském ghettu v roce 1943. Avnet byl nominován na cenu DGA za nejlepší režii a film byl uveden do kin po celém světě společností Warner Bros.

Avnet režíroval Roberta De Nira a Al Pacina ve filmu Oprávněné vraždy, který byl uveden v září 2008. Dále režíroval a produkoval filmy Rudý labyrint s Richardem Gerem v hlavní roli a Intimní detaily s Robertem Redfordem a Michelle Pfeiffer podle scénáře Joan Didion a Johna Dunna. Jeho prvním režijním počinem (na němž se podílel i jako scenárista a producent) byl vysoce ceněný televizní film Between Two Women s Colleen Dewhurst a Farrah Fawcett v hlavních rolích, za který Dewhurst získala cenu Emmy.

Režíroval a výkonně produkoval šestihodinový limitovaný seriál Odložená žena pro USA Network s Debrou Messing. Seriál byl natočen podle románu Gigi Levangie Grazer, odvysílán v květnu 2007 jako nejlépe hodnocený limitovaný kabelový seriál toho roku a získal deset nominací na cenu Emmy a nominace DGA a PGA pro Avnet. Debutový film Rodriga Garcii Co vlastně ženy chtějí? produkovala společnost Avnet. V hlavní roli se představila Glenn Close, film měl premiéru na festivalu Sundance a získal cenu Un Certain Regard na festivalu v Cannes.

Společnost Avnet produkovala pro Paramount film Kerryho ConranaSvět zítřka s Judem Law v hlavní roli. Avnet produkoval (spolu s Jordanem Kernerem) například filmy Feťáci, Když muž miluje ženu, Rapsodie v Miami, Šampióni a Král džungle. Pro televizi Avnet produkoval film Alexe HaleyhoRodina matky Flory s Cicely Tyson. Film byl nominován také na cenu za nejlepší film. Produkoval film Horká vlna, ve kterém opět hrála Cicely Tyson, spolu s Jamesem Earlem Jonesem získali za svou práci na tomto filmu o Wattsových nepokojích, natočeném podle článků prvního černošského novináře Boba Richardsona z LA Times, cenu Cable ACE za nejlepší herecký výkon. Jones získal také cenu Emmy. Avnet měl tu čest a potěšení udělit Tyson čestný doktorát Amerického filmového institutu.

Na Broadwayi získaly jeho hry 35 nominací na cenu Tony a 12 cen Tony. Společně s Billem Haberem produkoval dvě představení oceněná cenami Tony: „Spamalot“ a „The History Boys“. Produkoval také „The Pillowman, Inherit the Wind“ s Christopherem Plummerem v hlavní roli, „The Seafarer“ Connora McPhersona a „Country Girl“ v režii Mika Nicholse s Morganem Freemanem v hlavní roli.

Avnet navštěvoval Pensylvánskou univerzitu, získal bakalářský titul na Sarah Lawrence College a získal stipendium na režii na Americkém filmovém institutu. Avnet byl místopředsedou správní rady Amerického filmového institutu, kde byl více než 30 let vůdčí osobností (a osm let předsedou). Kromě toho byl spolupředsedou výboru Directors Guild of America 2020 Negotiations, působil v představenstvu, v Radě západních režisérů a ve výboru DGA pro penzijní a zdravotní plán.

Avnet byl přes 17 let členem rady poradců School of Arts and Sciences na Pensylvánské univerzitě. Jako mentor se účastnil programu Director's Lab na festivalu Sundance a jeho sesterského programu Emergence ve Francii. Přednášel o filmu a studiu holocaustu na mnoha univerzitách po celém světě a podporoval nejrůznější charitativní organizace zaměřené na stipendia pro ženy a BIPOC studenty.

Jeho kariéra ho zavedla doslova do celého světa. Mezi nejvýznamnější okamžiky patří spolupráce s Nelsonem Mandelou, když byl ve vězení Pollsmoor, a později, když byl propuštěn. Avnet dělal s panem Mandelou týdenní rozhovor v jeho domě v Sowetu o historii apartheidu a jeho názorech na rasovou problematiku. Avnet měl také tu čest uskutečnit rozhovory s mnoha klíčovými osobnostmi ANC, jako jsou Walter Sisulu, Oliver Tambo, Thabo Mbeki, Cyril Ramaphosa a další.

Během přípravy pro film Vzpoura měl Avnet skromnou zkušenost s rozhovory s více než 200 přeživšími holocaustu v Polsku, Německu, Izraeli a Spojených státech, včetně Vladky Mead, Marka Edelmana (tehdy posledního žijícího vůdce povstání ve varšavském ghettu) a Simchy Rotema (Kazika). Avnet měl tu čest studovat tyto historické události s Dr. Michaelem Berenbaumem, tehdejším vedoucím Muzea holocaustu ve Washingtonu, D.C., Israelem Gutmanem z Jad Vašem, Simchou Steinem z Domu bojovníků za ghetto a Markem Webbem z Yiva. Na základě svého pětiletého výzkumu Avnet přednášel o odboji během holocaustu na univerzitách po celém světě.

Jeho manželkou je výtvarnice Barbara Brody Avnet. Mají dvě dcery Alexandru a Lily, které získaly magisterský titul v oboru sociální práce, a syna Jacoba, který rovněž získal magisterský titul na USC. Mají také pět vnoučat: Isabellu, Henryho, Sage, Ruby a Ezru.

Ajm "griph" Mýmr

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.