František Růžička

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1929

Z českých mlýnů

Film - Komedie


1927

Pražský kat

Film - Dobrodružný

Životopis

Herec František Růžička se narodil jako nemanželský syn Josefy Růžičkové. Zpočátku studoval sklářskou školu v Německu. Posléze se učil na výčepního, kdy tuto profesi využil v pražském kabaretu.

Začínal v kabaretu u Rozvařilů jako herec. Později pracoval jako výčepní a příležitostný herec v hostinci U Nejedlých v Praze na Starém Městě. Pak se plně věnoval herectví u různých kočovných společností. V roce 1918 nastoupil do divadla v Brně. Po roce 1922 byl obchodníkem v Brně a po roce 1925 se přestěhoval do Prahy.

V Praze byl nějakou dobu vedoucím kina. V roce 1927 si zahrál výraznou roli císařského rychtáře ve filmu Pražský kat. O dva roky později si ve filmu Z českých mlýnů(1929) zahrál jednu z hlavních roli mlynáře Mařatky.

Z osobního života je známo, že se v roce 1918 v Brně oženil s Rosalii Cukerovou (*1888). V roce 1925 bylo manželství rozvedeno. Podruhé se oženil v roce 1935 v Praze s Emanuelou Motyčkovou, roz Kafkovou (*1894). Další informace z jeho života však již nejsou známy, až na tu, že zemřel ve věku 88 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.