Igo Sym

Igo Sym

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Igo Sym, občanským jménem Karl Julius Sym byl rakousko - polský herec. Po otci Rakušan, po matce Polák. Po ukončení studií sloužil v průběhu první světové války jako důstojník v rakouské armádě. Po ukončení války sloužil u polské pěchoty, odkud byl roku 1921 v hodnosti nadporučíka vyřazen do zálohy.

V letech 1921 až 1925 pracoval jako prokurista u komerční banky Gospodarstwa Krajowego ve Varšavě. V roce 1925 hrál poprvé ve filmu DIE VAMPIRE VON WARSCHAU a ve stejném roce podepsal smlouvu s vídeňskou společností Sascha Filmgesellschaft (jednalo se o největší rakouskou společnost němé éry, založenou roku 1910 Sašou Kolowratem Krakovským).

Sym hrál v němých filmech především elegantní kavalíry a důstojníky a bodoval samozřejmě u dam. Populární herec dostal v roce 1927 nabídku na hlavní roli ve filmu Gustava Ucickeho DIE PRATERMIZZI. Jeho hereckou partnerkou byla Anny Ondra. Po třech letech, 29. ledna 1928 byl jmenován předsedou Svazu filmových umělců Sascha-studia. Od stejného roku natáčel filmy i v Německu. V roce 1931 hrál v operetě MAJESTAET LAEßT BITTEN. Bylo to jeho první vystoupení na divadelních prknech.

Igo Sym ztvárnil za svou kariéru 42 rolí. Po vypuknutí druhé světové války a obsazení Polska se přidal k Němcům. Stal se ředitelem německy hrajícího Městského divadla ve Varšavě a přesvědčeným nacistou. Jako udavače a zrádce polského národa jej podzemní odboj odsoudil k trestu smrti a 7. března 1941 byl zastřelen ve svém bytě.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.