André Mattoni

André Mattoni

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie
Životopis

Andreas Leo Heinrich Edler von Mattoni, rakouský herec, vnuk Heinricha Kaspara von Mattoniho, o kterém pojednává seriál JÁ, MATTONI. Andreas studoval na Tereziánské akademii ve Vídni, která poskytovala velmi kvalitní vzdělání. Jeho otec Heinrich Johann Peter von Mattoni byl vojákem z povolání a chtěl mít ze syna státního zaměstnance. Andrease zajímalo divadlo. Herecké vzdělání získal u Franze Hertericha (*1877 +1966, herec, režisér, ředitel divadla).

Debutoval roku 1922 jako elév v Burgtheateru. Poté hrál ve vídeňské Kammerspiele, hostoval v Aussigu, Olomouci, Brně či Bedenbachu. Na podzim 1924 se usadil v Berlíně. Rok nato natočil první film EIN SOMMERNACHTSTRAUM. Ve stejném roce následoval po dvou bezvýznamných filmech TARTUFFE (1925) Friedricha Murnaua. V roce 1927 zaujal rolí malíře Billyho v SVENGALI a hned nato si jej vybral Ernst Lubitsch do STARÝ HEIDELBERK. Téměř se neví, že Mattoni byl původním Frederem Fredersenem v METROPOLIS Fritze Langa. Lang byl s jeho pojetím role nespokojený a po několika natáčecích týdnech jej vystřídal Gustavem Fröhlichem. Roku 1933 se vrátil do Rakouska a nastoupil do divadla v Josefově městě.

Od roku 1938 do roku 1942 žil v Římě, poté se znovu vrátil do Vídně. Kromě hraní se živil produkcí a manažerskými funkcemi. Na konci války se vrátil do rodné vily v Karlových Varech v domnění, že je v americké demarkační linii. Jednou si šel zapytlačit a k jeho obrovskému šoku se k Varům blížili Rusové. Sbalil nejnutnější a utekl lesem do Bavorska. V letech 1957 až 1964 byl sekretářem Herberta von Karajana, který vedl vídeňskou Státní operu. Roku 1978 zpíval v komické opeře DER JUNGE LORD roli starého lorda. Posledním filmem jeho kariéry byl LAND DER SEHNSUCHT, kde nehrál, ale který koprodukoval. Projekt režisérů Ericha Engelse a Camilla Mastrocinqueze z roku 1950 na tomto fóru nenajdete. Film nebyl dokončen. Jednalo se o milostnou krimikomedii, která byla první německo-italskou poválečnou koprodukcí, ale zašla na „finanční spory“ mezi společnostmi Klagemann-Film, Mnichov a Campidoglio Film, Řím. Byl to poslední film Jenny Jugo i Rosy Porten. (Rosy Porten byla herečkou němé éry, přestala hrát v roce 1927 a LAND DER SEHNSUCHT měl být její comeback.)

V osobním životě - vzal si herečku, jejíž jméno se mi nepodařilo zjistit. Manželka pocházela z ruské socialistické rodiny, která po nezdařené revoluci roku 1905 utekla z Rigy do USA. Svatební cestu absolvovali novomanželé v Karlových Varech a Kyselce, jeho žena se později rozhodla pro porod v USA, kde se narodil syn Rudolf Mattoni- dnešní profesor Kalifornské univerzity, biolog a odborník na entomologii. Andreas Mattoni natočil 24 filmů a zemřel 11. ledna 1985 ve Vídni.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.