Lenka Podhajská

Lenka Podhajská

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1941

Advokát chudých

Film - Drama


1937

Harmonika

Film - Drama

Životopis

Lenka Podhajská se narodila jako Magdalena Podroužková 10. června 1921 v obci Teplýšovice u Benešova. Už jako malá projevovala umělecké a pěvecké vlohy. Tyto vlohy výrazně rozvíjela jako jedna z nejmladších žaček pěvecké školy Bohumily Rosenkrancové. V letech 1937 – 1945 měla profesionální pěveckou kariéru. Vystupovala s několika hudebními orchestry, na koncertech v českých a slovenských lázních (Karlovy Vary, Poděbrady, Mariánské Lázně a další), taktéž na samostatných koncertech, pódiích a sálech, na zájezdových představeních, v zábavných, koncertních a humorných pásmech, revuí, vystoupeních a i poté hostovala na různých divadelních a jiných scénách.

Svěží mladistvý zjev, kultivovaný projev a vystupování, výrazné kulaté oči, podlouhlý obličej, husté černé vlasy, vysoké čelo, úzké rty a roztomilý úsměv zaujal též filmaře, kteří však jisté výrazové schopnosti, zpěv a herectví Lenky Podhajské dokázali využít pouze dvakrát, zato však vždycky v titulních a velkých dívčích filmových postavách.

Ve filmu debutovala jako šestnáctiletá v úloze mladičké květinářky Emči Hájové v sociálním dramatu rovněž debutujícího režiséra Ladislava Broma HARMONIKA (1937). Lenka Podhajská zde rovněž měla možnost předvést své výrazné pěvecké sopránové umění, když zpívala dvě písničky „Harmonika" s Ladislavem Peškem a „Milovala jsem jednoho zloděje" s Betty Kysilkovou.

Po boku mladičké Lenky Podhajské se objevili známí a oblíbení divadelní a filmoví herci Jaroslav Vojta a sestra Hermína Vojtová, Ladislav Pešek, Theodor Pištěk, Zdeňka Baldová, Václav Trégl, Jindřich Plachta, Fanda Mrázek, František Kreuzmann, Raoul Schránil, Adina Mandlová, Ferenc Futurista, Ota Motyčka, Jaroslav Marvan, František Filipovský, Ladislav Hemmer, Betty Kysilková, Bedřich Vrbský, Alois Dvorský, Vladimír Hlavatý, Jindřich Láznička, Richard Záhorský, František Černý, Jiří Koldovský, boxer Frank Rose – Růžička, Emanuel Kovařík či Vladimír Smíchovský a též další začínající herečky Věra Petáková a Eva Gerová a další...

O čtyři roky později za války získala Podhajská svoji životní a nejslavnější filmovou příležitost, která z ní načas udělala populární hvězdičku českého filmu, i když byla tou úplně poslední. Podle stejnojmenného romaneta Jakuba Arbese natočil Vladimír Slavínský svůj nelepší film v dosavadní kariéře – ADVOKÁTA CHUDÝCH (1941).

Na Lenku Podhajskou připadl part schovanky JUDr. Josefa Kiliána – Kypra (Otomar Korbelář) Anny Marie Rynešové, začínající zpěvačky, jež si před objektivem kamery i zazpívala písně „Modlitba", „Ave Maria", „Zdráva Maria" a další. Bohužel, její zpěv v tomto filmu diváci neslyšeli, protože všechny její party přezpívala slavná operní pěvkyně Národního divadla Maria Tauberová (1911 – 2003).

Dobová kritika výkon Lenky Podhajské v roli Anny Marie Rynešové, jež je na počátku pěvecké kariéry a bloumá v nevědomí, kdo byli její rodiče (Miroslav Homola a Marie Brožová), a ochraňuje jí před zlým a záludným kavárníkem Janem Turbou (Vladimír Majer) již zmíněný bývalý vyšetřující soudce JUDr. Josef Kypr – Kilián, ohodnotila takto:

„...a Lenka Podhajská svým líbivým zjevem a svojí vytříbenou a dobře artikulovanou mluvou získává si naráz sympatii, i když nelze mluvit u ní o herecké dokonalosti, ukazuje se jako velký talent, a co hlavně, jako nový a mladý talent. Škoda jen, že ten zpěv není její..."

Vedle této herečky se objevila celá plejáda českých herců, např. Otomar Korbelář, Vladimír Majer, Marie Brožová, Miroslav Homola, Jiří Dohnal, Vojta Novák, Zita Kabátová, Jindřich Plachta, František Paul i Gabriel Hart. Jako zpěvačka využila též rozhlas a gramofonové desky.

Bohužel, o životě Lenky Podhajské toho víme velmi málo. Se ženatým houslovým virtuosem Janem Kratinou měla jako svobodná matka od roku 1943 syna Jana. Lenka Podhajská zemřela náhle a velmi mladá na vyčerpání svého organismu (způsobený porodem) již 8. srpna 1946 v Praze ve věku pouhých pětadvaceti let.

Přesto, že natočila pouhé dva snímky, se stala díky tomu druhému nanejvýše oblíbenou protektorátní hvězdičkou (obdobně jako její souputnice Zdenka Sulanová) a navždy oním mladým křehkým děvčetem s výrazným mladistvým sopránem... Patří mezi další předčasně zesnulé mladé herečky (např. Jarmila Horáková, Zorka Janů, Jana Rybářová, Soňa Danielová, Libuše Zemková, Zuzana Ondrouchová, Eva Čeřovská i Eva Karelová).

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.