Fanča Foltová

Fanča Foltová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

4. března, 1918, Praha, Rakousko-Uhersko

29. března, 1996, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1941

Advokát chudých

Film - Drama


1940

To byl český muzikant

Film - Hudební, Poetický, Životopisný, Drama


1939

Dědečkem proti své vůli

Film - Komedie

Zlatý člověk

Film - Drama, Romantický

Žabec

Film - Komedie


1938

Holka nebo kluk?

Film - Komedie

Slečna matinka

Film - Komedie


1937

Falešná kočička

Film - Komedie

Lízin let do nebe

Film - Drama, Romantický

Žena pod křížem

Film - Drama, Romantický

Vdovička spadlá s nebe

Film - Komedie


1936

Tři muži ve sněhu

Film - Komedie

Srdce v soumraku

Film - Drama, Romantický


1935

Studentská máma

Film - Komedie, Romantický

První políbení

Film - Drama, Romantický


1934

Zlatá Kateřina

Film - Komedie

Životopis

Ryze filmová herečka, Fanča Foltová, se narodila jako Františka Foltová, dne 4. března v roce 1918. Narodila se do rodiny Františka Folty (1877-1952) a jeho ženy Kateřiny Foltové (1883-1955). Její starší sestra Ludmila Foltová (1908-1970) se provdala za režiséra Vladimíra Slavinského (1890-1949).

Informace o jejím studiu a civilním povolání nemáme, k filmu se dostala tak, že její švagr režisér Slavínský jí začal pravidelně obsazovat do svých filmů. Natočila 16 filmů během let 1935-41, ale jen do jednoho filmu jí obsadil jiný režisér, než její švagr Slavínský. První filmovací rok byl 1934, jako šestnáctiletá dívenka si zahrála němou roli, lyžařku v kulichu v horské chatě, kde se o ní uchází host horské chaty v podání Vladimíra Řepy.

Již další rok 1935 si zahrála ve dvou filmech, ještě jednou ztvárnila němou postavu, když ve filmu Studentská máma sehrála hosta v baru, ale v následujícím filmu První políbení dostala epizodku jedné ze studentek ve švýcarském penzionátu, která otevřeně mluví o svém prvním polibku.

V roce 1936 ji Vladimír Slavínský obsadil do tří filmů. Zatímco ve filmu Tři muži ve sněhu sehrála opět němou epizodku jedné z návštěvnic v horském hotelu, tak ve druhém filmu z toho roku jí již připadla jedna z vedlejších rolí, hrála zde jednu ze dvou dcer vdovy Vachové, jejího partnera si zahrál herec Jiří Dohnal. V dalším filmu Uličnice, pak hrála mazanou chovanku dívčího penzionátu Mirovskou.

V následujícím roce 1937 jí návštěvníci kin mohli spatřit hned čtyřikrát: Falešná kočička, kde hrála sestru v sanatoriu, Vdovička spadlá s nebe, kde hrála příbuznou továrníka, epizodku známé pana Hodaně, hrála ve filmu Žena pod křížem. V tomto roce jí obsadil režisér Václav Binovec do němé role snoubenky učitele Leštiny, ve filmu Lízin let do nebe.

V roce 1938 jí ve filmu Slečna matinka připadla menší role manekýnky Růži, zato ve filmu Holka nebo kluk sehrála vedlejší roli Emči Kučerové, která je zamilovaná do synovce statkáře Orlického, Ríši v podání Raoula Schránila, ale když pozná druhého synovce statkáře Orlického, Adu Bártů v podání Adiny Mandlové, zamiluje se do něj, aniž by tušila, že jde o dívku, převlečenou za chlapce.

Rok 1939 jí nabídl tři role, švadlenku hrála ve filmu Dědečkem proti své vůli, nemocniční sestru Boženku ve filmu Zlatý člověk a chovanku penzionátu v ztraceném filmu Žabec.

Rok 1940 jí přinesl jen jednu roli, zato však výraznou postavu nemocné Márinky Kalašové, která je zamilovaná do skladatele Kmocha, ve filmu To byl český muzikant. V následujícím roce 1941 jí spatřili diváci v kinech naposled, ve filmu Advokát chudých, sehrála chovanku kláštera Helenu.

Žádnou jinou roli již nikdy nedostala a informace o jejím profesním životě nejsou známy. Z jejího osobního života však ještě víme, že byla dvakrát provdaná, nejdříve jako Musilová a po ovdovění na konci 50. let, provdaná jako Novotná, v roce 1976 podruhé ovdověla a dožila v ústraní jako Františka Novotná. Zemřela v Praze 29. března 1996, ve věku 78 let. Je i se svou rodinou pochovaná na hřbitově Šárka v Praze.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.