Joe Dante

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 28.11.1946

Miesto Narodenia: Morristown, New Jersey, USA

Herecká Filmografie:

  1. 42nd Street Memories: The Rise and Fall of America's Most Notorious Street (2015)
  2. Apokalypsa v Las Vegas (2013)
  3. That $#!% Will Rot Your Brain: How the Monster Kids Transformed Popular Culture (2012)
  4. Butterfly Room, The (2012)  
  5. Corman's World: Exploits of a Hollywood Rebel (2011)  
  6. Ray Harryhausen: Special Effects Titan (2011)
  7. Legend of Ivan Tors, The (2011)
  8. Machete Maidens Unleashed! (2010)
  9. American Grindhouse (2010)
  10. Nightmares in Red, White and Blue (2009)
  11. Direct Your Own Damn Movie! (2009)
  12. Hollywood's Best Film Directors (2009)
  13. Starz Inside: Fantastic Flesh (2008)
  14. Trailers from Hell (2008)
  15. Shadows in the Dark: The Val Lewton Legacy (2005)
  16. Perfect Scary Movie, The (2005)
  17. RKO Production 601: The Making of 'Kong, the Eighth Wonder of the World' (2005)
  18. 100 Scariest Movie Moments, The (2004)
  19. Männer im Trenchcoat, Frauen im Pelz (2004)
  20. Edgar G. Ulmer - The Man Off-screen (2004)

Režijná Filmografie:

  1. Paris I'll Kill You (2018)
  2. Burying the Ex (2014)    
  3. Monster Love (2012)
  4. Splatter (2009)
  5. Hole, The (2009)  
  6. Trailers from Hell (2008)
  7. Greatest Show Ever, The (2007)
  8. Trapped Ashes (2006)
  9. Majstri hrôzy (2005)
  10. Kriminálka New York (2004)
  11. Looney Tunes opäť v akcii (2003)  
  12. Haunted Lighthouse (2003)
  13. Night Visions (2001)
  14. Warlord: Battle for the Galaxy, The (1998)  
  15. Malí bojovníci (1998)  
  16. Second Civil War, The (1997)  
  17. Rebel Highway (1994)
  18. Runaway Daughters (1994)
  19. Picture Windows (1994)
  20. Matinee (1993)
 

...více

Životopis

Režisér, producent / šéf výroby (nepodarená komixovka s Billy Zaneom FANTÓM), herec (POLICAJT V BEVERLY HILLS 3, paródia MLČANIE ŠUNIEK), strihač, scenárista (ROCK´N´ROLL HIGH SCHOOL - 1979), toľko v skratke Joe Dante... Ak máte takéto priezvisko, môžete nakrúcať aj romantické komédie, ale prečo by ste to dopekla robili? Dante nie je vyložený hororový tvorca, dvojnásobne tak nie tvorca kvalitných hororov, ale nebráni sa krvi ani humoru tak morbídnemu a politicky nekoketnému, že sa o ňom baviť ako o rodinnom režisérovi, je bláznovstvo. Joe Dante je pokladaný za žiaka Stevena Spielberga, ktorý ho v mnohých filmoch kryl z pozície producenta / šéfa výroby, ale na rozdiel od Zemeckisa Dante nemal veľa šťastia ani talentu a dnes patrí k tým menej schopným Spielbergovými „žiakom“ (ďalej napr. Tobe Hooper). Je to zároveň niekdajší adept na réžiu projektu „Batman“, ktorého napokon skrotil Tim Burton.

Prvým filmom, ktorým zaujal, bolo dnes už klasické hororové béčko PIRANHA (1978). Jeho sequel režíroval ako svoj debut už James Cameron. Dante sa vo filme, kde hrdinovia (Bradford Dillman & Heather Menziesová) omylom vypustia do voľnej rieky húf ľudožravých piraní, inšpiroval Spielbergovými „Čeľusťami“ (1975). K tomu odkazuje už v úvode kedy hrdinka hrá práve počítačovú hru inšpirovanú týmto filmom. Režisérovi nerobila problém ani skazená morálka, keď v jednej (veľmi dlhej) scéne nechal pirane útočiť na húf kúpucich sa detí, to všetko v produkcii neslávne slávneho Rogera Cormana.

1981 svoju reputáciu uchádzajúceho hororového tvorcu potvrdil ďalším dnes už pomerne kultovým filmom B kategórie - THE HOWLING (aka Vytie vlkolakov) s Dee Wallace-Stoneovou, ktorý aj strihal. Následne mal tú česť, že si ho Spielberg vybral ako jedného zo štyroch režisérov (okrem nich dvoch ešte George Miller a John Landis). Každý dostal možnosť nakrútiť po jednej epizóde do celovečerného filmu TWILLIGHT ZONE: THE MOVIE. Film sa však napokon smutne preslávil predovšetkým tým, že počas nočného nakrúcania Landisovej poviedky pri nehode s vrtuľníkom okrem herca Vica Morrowa zahynuli aj dve deti. Spielberg-producent sa od tragédie dištancoval a už rok nato ponúkol z pozície šéfa výroby Dantemu politicky nekorektný scenár inak ale politicky snáď až príliš korektného Chrisa Columbusa a výsledkom bola hororová vianočná komédia o pažravých potvorkách GREMLINS. V roku 1986 inšpirovala spriaznených Critterov. Kto by si nepamätal chutnučkého maličkého Gizma, ktorého ale ak po polnoci nakŕmite a navyše aj polejete vodou, povyskakujú mu z kožúšku hnusné obludky s až príliš veľkým apetítom? A aj keď to nebýva zvykom, dvojka (1990) - nakrútená pre nebývalý úspech originálu (150 miliónov) s podtitulom THE NEW BATCH - v hutnej dávke morbídneho humoru prekonala aj beztak už dosť odvážny originál. Ak sa vám to pletie, tak v jedničke boli gremlini v mestečku a v dvojke v mrakodrape (a hral tam aj Christopher Lee a Hulk Hogan).

Ďalej nakrútil niekoľko televíznych epizód „Twillight Zone“ a obdobne ladenej mysterióznej TV show Spielberga „Amazing Stories“. Že rozumie nenáročnému a hravému publiku 80. rokov, potvrdil aj ďalšími projektmi, či už to bola chlapčenské dobrodružstvo EXPLORERS (Bádatelia) s vtedy mladučkým Ethanom Hawkeom či Riverom Phoenixom z produkcie Amblin Entertainment a zaujímavým filmom o ľudskom tele – sci-fi komédia VNÚTORNÝ VESMÍR, v ktorom sa razantne zmenšený Dennis Quaid dostal do tela Martina Shorta. Film dokonca získal Oscara v kategórii najlepšie špeciálne efekty. Z jeho ďalších projektov menujme obľúbenú hororovú komédiu s Tomom Hanksom a Carrie „Leiou“ Fisherovou ĽUDIA Z PREDMESTIA.

V 90. rokoch sa však stratil a s novým miléniom dvojnásobne tak. Ešte v polovici 90. rokov si na svojho žiaka Spielberg spomenul a poctil ho možnosťou nakrútiť jeden z prvých filmov pre DreamWorks. MALÍ BOJOVNÍCI kombinovali „Toy Story“ s „Gremlinmi“ (morbídny humor vs. malé potvorky), účasť figúrok Stana Winstona, tvári Kirsten Dunstovej a postačujúcemu rozpočtu nepomohli a premiéra bola plná rozpakov. V roku 2003 dostal šancu naviazať na úspech filmov, kombinujúcich triky s hraným filmom („Kto obvinil králika Rogera?“ alebo „Space Jam“) ale LOONEY TUNES: BACK IN ACTION s Brendanom Fraserom, Jennou Elfmanovou, králikom Rogerom, káčerom Daffym a spol. prepadli.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.