Jarmila Kšírová

Jarmila Kšírová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1957

Die Schönste

Film - Komedie

Mazurka lásky

Film - Hudební, Komedie


1955

Rauschende Melodien

Film - Hudební


1940

Štěstí pro dva

Film - Hudební, Komedie


1939

Veselá bída

Film - Hudební, Komedie


1938

Lucerna

Film - Komedie, Pohádka, Fantasy, Historický


1935

Barbora řádí

Film - Komedie

Životopis

Jarmila Kšírová se narodila 29. prosince 1910 v Praze. Jako malá se však s rodiči přestěhovala do Bratislavy. Vystudovala gymnázium, obchodní akademii a začala se věnovat dráze úřednice na berním úřadě. V té době rovněž studovala soukromě zpěv u Josefa Egema na Hudební a dramatické akademii v Bratislavě. Její řádnou studentkou se stala až ve 4. ročníku. Absolvovala ji v roce 1931.

Na krátkou dobu byla Kšírová jako zpěvačka angažována do Velké operety. Zejména však zpívala (nejdříve pohostinsky) v operetě Slovenského národního divadla v Bratislavě (1930 – 1943). Ke konci třicátých let úspěšně a se slávou hostovala v cizině (například Vídeň, Berlín, Káhira, Curych aj.).

Byla vynikající, slavnou a oblíbenou sopránovou zpěvačkou v operách a operetách. Se svým pěveckým materiálem sklízela úspěchy po celém světě. Její herecký projev spočíval v jisté živelnosti a atraktivnosti se vznešenou krásou.

Její herecké umění však pokulhávalo za jejím pěveckým materiálem. Proto se v českém filmu objevila pouze čtyřikrát. Třikrát ji obsadil režisér Miroslav Cikán a jednou režisér a herec Karel Lamač. Cikán ji nabídl její první roli Karly Zemánkové v komedii BARBORA ŘÁDÍ (1935). O tři roky později ji dal Karel Lamač titulní úlohu paní kněžny v klasickém a oblíbeném dramatu podle spisovatele Aloise Jiráska LUCERNA (1938).

Následující dva roky ji Miroslav Cikán určil hlavní role zpěvaček Marji Marjanovské v hudební komedii VESELÁ BÍDA (1939) a Soni Jansové v další hudební komedii ŠTĚSTÍ PRO DVA (1940). V těchto snímcích uplatnila také své pěvecké schopnosti. Komedie ŠTĚSTÍ PRO DVA byla jejím posledním opusem v českém filmu. Často také vystupovala v rozhlase.

Po válce se Kšírová usadila a žila ve Východní Německu. Konkrétně v Berlíně, kde řadu let vystupovala v Komické opeře. Zde se také ukončila svoji kariéru. Na této scéně vystoupila ještě v několika malých charakterních postavách starých dam, tetinek a vysoce postavených hrdinských žen v osmdesátých letech.

V Německu se také v padesátých letech objevila ve třech snímcích: titulní postava Rosalindy v operetě RAUSCHENDE MELODIEN (1955), krásná žena ve filmu DIE SCHÖNSTE (1957) a hraběnka Palmatica Nowalská v další zfilmované operetě MAZURKA DER LIEBE (1957).

Kšírová byla nejdříve provdána jako Jarmila Kšírová – Havlíková a po válce v Německu jako německá občanka Jarmila Kšírová – Dabernig. Její datum úmrtí bylo dlouhá léta považováno za neznámé. Operní a operetní diva Jarmila Kšírová zemřela 27. listopadu 1983 ve Východním Berlíně v tehdejší sousední Německé demokratické republice ve věku nedožitých sedmdesáti tří let.

Její hlas můžeme slyšet na CD „Giuditta“ (2003). Roku 2004 v pětidílném slovenském rozhlasovém seriálu „Aj bez fraku som Veselý“ o dramatických životních osudech herce a operetního zpěváka Františka Krištofa – Veselého ztvárnila Jarmilu Kšírovou herečka Gréta Švercelová.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.