Eugen Jensen

Eugen Jensen

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1933

Abenteuer am Lido

Film - Komedie


1932

Goldblondes Mädchen, ich schenk Dir mein Herz

Film

Tisíc za jednu noc (německá verze)

Film - Komedie


1931

To neznáte Hadimršku (německá verze)

Film - Komedie

Die Männer um Lucie

Film - Drama


1930

Zwei Krawatten

Film - Komedie, Muzikál


1927

Primanerliebe

Film

Lützows wilde verwegene Jagd

Film


1925

Der ungebetene Gast

Film


1924

Kurtisane von Venedig, Die

Film


1921

Der Findling des Glücks

Film - Krátkometrážní

Hotel Tartarus

Film - Krátkometrážní


1920

Bruder Martin

Film - Krátkometrážní

Ihre Liebe war ihr Tod

Film - Krátkometrážní

Integritas

Film - Krátkometrážní

Wie Satan starb

Film - Krátkometrážní

Golgatha

Film


1919

Der Leibeigene

Film - Krátkometrážní

Notar Möller

Film

Der Teufelsschlosser

Film - Krátkometrážní


1918

Das Geheimnis des Goldpokals

Film - Krátkometrážní, Drama


1914

Das Strumpfband

Film - Krátkometrážní

Životopis

Narodil se ve Vídni 26. ledna 1871 do židovské rodiny jako Eugen Jacobsen. Na přání otce se začal učit obchodníkem. Později se rozhodl studovat herectví u Ludwiga Gabillona, vídeňského divadelního herce a režiséra. Debutoval roku 1893 na scéně Německého divadla v Bukurešti. Od roku 1894 hrál ve slovinské Lublaňi, Olomouci, Štýrském Hradci a Drážďanech. V letech 1898 - 1903 působil v Raimundtheateru, dodnes činné scéně v 6. vídeňském okrese, zaměřující se na muzikály. Poté vystřídal německou Národní scénu ve Vídni, Novou Vídeňskou scénu a vrátil se znovu do Raimundtheateru.

Roku 1913 stál poprvé před kamerou ve filmu STERBEWALZER. Jeho filmografie čítá 35 rolí. V roce 1916 se zúčastnil natáčení filmu BOGDAN STIMOFF. Film vznikl na politickou objednávku. Popisuje příběh chudého bulharského rolníka Bogdana Stimoffa (Georg Reimers), který emigroval do „zlých" Států. Po falešném obvinění ze zabití je propuštěn z práce a vyhozen na ulici. Vrátí se do Bulharska. Požádá cara o milost. Dostává hodnost kapitána a bojuje na poli cti a slávy za Bulharskou korunu. (Pozn.: Jedna z málo známých, úspěšných operací německých tajných služeb byla, že se jim podařilo doslova a do písmene ukrást Rusku spojence. Pravoslavné, prorusky orientované a azbukou píšící Bulharsko se v roce 1915 připojilo k Německu.)

Film produkovala berlínská společnost Projektions-AG "Union" (PAGU) ve spolupráci s rakousko-maďarskou Kinoindustrie Wien. Exteriéry se natáčely v Bojaně, jedné ze sofijských čtvrtí. Ve své době šlo o velkofilm. Cívky měli přes 2200 metrů, promítání trvalo 110 minut. Řediteli společnosti Projektions-AG "Union" (PAGU) Paulu Davidsonovi udělil car Ferdinand I. (bulharský) řád Svatého Alexandra. Pro premiéry byly vybrány nejlepší sály, orchestry a dirigenti. Bulharská premiéra byla 16. dubna 1916. Rakouská 10.května 1916. Německá 7.září 1916, přičemž film byl zakázán mládeži. V roce 1919 vytvořil ve filmu DER TEUFELSSCHLOSSER roli satana. Hrál s Vlastou Burianem v německé verzi TO NEZNÁTE HADIMRŠKU (UNTER GESCHÄFTSAUFSICHT, 1931).

V třicátých letech působil opět v Rumunsku. Po anšlusu Rakouska emigroval natrvalo do Švýcarska. Hrál v Bernu, Basileji, Curichu. Byl dvakrát ženatý, poprvé s herečkou Rosa Monati, podruhé s Alice Lach. Rakousko mu po válce udělilo profesorský titul. Zemřel ve svých 86 letech, 24.11.1957 během pohostinského vystoupení v Mnichově.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.