Vladimír Klemens

Vladimír Klemens

Osobnostcsfd.cz

Herec

27. srpna, 1905, Chlumec nad Cidlinou, Rakousko-Uhersko

1. října, 1982, Praha, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1982

Čas černý jako voda

Film - Drama


1980

Kluci z bronzu

Film - Komedie


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1972

Bakaláři

Seriál - Komedie, Krátkometrážní


1971

Čaj s citronem

Film - Komedie, Krátkometrážní


1970

Vražedný týden

Film - Komedie, Krimi

Žraloci

Film - Drama, Historický


1969

Já, truchlivý Bůh

Film - Komedie, Drama


1967

Muž, který stoupl v ceně

Film - Komedie

Inzerát

Film - Komedie, Povídkový


1964

Čintamani & podvodník

Film - Komedie, Krimi, Povídkový


1963

Král Králů

Film - Komedie

Mlčení

Film - Krátkometrážní, Drama


1961

Hledá se táta!

Film - Komedie

Reportáž psaná na oprátce

Film - Válečný, Drama

Tažní ptáci

Film - Drama

Půlnoc s hrdinou

Film - Komedie

Sbohem, deštivé město !

Film


1960

Chlap jak hora

Film - Komedie

Postavy mimo hru

Film - Komedie, Krátkometrážní

Indiánský doktor

Film

Dokonalý zločin

Film - Krimi

Dokument za milión franků

Film - Krimi


1959

Dařbuján a Pandrhola

Film - Komedie, Pohádka

Májové hvězdy

Film - Povídkový, Válečný

Taková láska

Film - Psychologický, Drama

Kruh

Film - Psychologický, Drama


1958

Tři přání

Film - Komedie

O věcech nadpřirozených

Film - Komedie, Povídkový

Hlavní výhra

Film - Komedie

Povodeň

Film - Drama

Tajemství písma

Film - Komedie, Krátkometrážní


1956

Ztracenci

Film - Válečný, Drama, Historický

Husaři

Film

U lékaře

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1955

Hudba z Marsu

Film - Hudební, Komedie

Vzorný kinematograf Haška Jaroslava

Film - Komedie, Povídkový

Nechte to na mně

Film - Komedie

Kam s ním?

Film - Komedie


1954

Byl jednou jeden král...

Film - Komedie, Pohádka

Psohlavci

Film - Drama, Historický


1950

Bylo to v máji

Film - Komedie


Host

1983

Trnitou cestou za humorem

Seriál

Životopis

Vladimír Klemens se narodil 27. srpna 1905 v Chlumci nad Cidlinou do umělecké rodiny s kulturními tradicemi. Odešel do Prahy a roku 1929 absolvoval Státní konzervatoř. Ihned získal angažmá v Českém divadle v Olomouci (1929 – 1933). A v letech 1933 – 1945 setrval na pražských činoherních a operetních scénách: Divadlo Ference Futuristy, Rokoko, Švandovo divadlo na Smíchově, Tylovo divadlo v Nuslích nebo Uranie.

Po skončení okupace v rychlém sledu let 1945 – 1951 prošel oblastními divadly: liberecké Zemské oblastní divadlo, Ústecko – Karlovarská zpěvohra v Ústí nad Labem a plzeňské Městské divadlo. Po šesti letech se opět vrátil do Prahy, kde setrval až do odchodu na odpočinek.

Jako pražský herec byl v Armádním uměleckém divadle režiséra E. F. Buriana (1951 – 1955), v Divadle satiry (1955 – 1957), v Divadle ABC (1957 – 1962), v Městských divadlech pražských (1962 – 1963), kde ale hostoval po celá šedesátá léta až do let sedmdesátých jako penzista, a taktéž Herecký soubor Filmového studia Barrandov (1963 – 1969).

Klemens byl převážně charakterním hercem, ale přesto zpočátku ve 30. letech inklinoval často k pokleslým a laciným operetním představením a revue. Přesto využil nanejvýše svůj herecký rejstřík, mimiku, gesta, protáhlý obličej a „řeč“ těla. Ojediněle si vyzkoušel i operní režii („Hoffmannovy povídky“, „Mignom“ či „Eva“).

Z divadelních úkolů v inscenacích si uveďme: Abe Honesty („Limonádový Joe“), Mac Donald („Čert nikdy nespí“), Dr. Einstein a Witherspoon („Jezinky a bezinky“), Krištof („Těžká Barbora“), Simonides („Milenci z kiosku“), Starý mazák („Nasredin“), Novák („Občan Čančík“), Raffard („Vajíčko“), Jamarot („Rozveďme se!“), Písař („Benátský kupec“), Soudce („Hra o lásce a smrti“), Direktor Pilníček („Čekanky“), Kanovník ThDr. Chasuble („Jak je důležité míti Filipa“), Starosta („Naše drahá nebožka“), Vincenzio („Zkrocení zlé panny“), Andrejs („Velbloud uchem jehly“), Sonnail („Prababička Mourethová“) a nebo Georg Bamberger („Černá komedie“). Ve své úpravě i režíroval loutkovou „Fidlovačku aneb Žádný hněv a žádná rvačka“.

Debutoval už ve 30. letech, ale ne jako herec – zpíval píseň „Jen jednou je nám dvacet let“ v Antonově dramatu AFÉRA PLUKOVNÍKA REDLA (1931). Do ateliérů se vrátil po devatenácti dekádách v 50. letech a ve znárodněné kinematografii byl klempířem (BYLO TO V MÁJI), dirigentem (BYL JEDNOU JEDEN KRÁL…), mužem (VZORNÝ KINEMATOGRAF HAŠKA JAROSLAVA), členem orchestru ÚLT (HUDBA Z MARSU), domovníkem (KAM S NÍM?), kurýrem (PSOHLAVCI), vedoucím opravny zdviží (NECHTE TO NA MNĚ), husarem (ZTRACENCI), zaměstnancem čistírny (TŘI PŘÁNÍ), novinářem Halouskem (O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH), přítelem (film Studia FAMU TAJEMSTVÍ PÍSMA), loučícím se mužem (HVĚZDA JEDE NA JIH), Dědkem (POVODEŇ) a komisařem autokursu (HLAVNÍ VÝHRA).

Od konce 50. let se přes 60. léta uvedl ve snímcích TAKOVÁ LÁSKA (vrchní v kavárně), KRUH (číšník v hostinci), MÁJOVÉ HVĚZDY (listonoš), DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (doktor), POSTAVY MIMO HRU (muž), CHLAP JAK HORA (geometr), TAŽNÍ PTÁCI (kočí Forejt), REPORTÁŽ PSANÁ NA OPRÁTCE (vězeň), HLEDÁ SE TÁTA! (taxikář), MLČENÍ Studia FAMU (hudební skladatel Wiedeman), KRÁL KRÁLŮ (ministerský soudruh), ČINTAMANI & PODVODNÍK (průvodčí), MUŽ, KTERÝ STOUPL V CENĚ (lékař) a nebo JÁ, TRUCHLIVÝ BŮH (učitel hudby).

Ale během 70. let žádnou filmovou hereckou příležitost už nezískal. Úplně naposledy si na něho dva roky před smrtí a na začátku 80. let vzpomněl filmový režisér Stanislav Strnad, jenž mu nabídl epizodku staříka u tělocvičny v komedii KLUCI Z BRONZU (1980). Spolupracoval s rozhlasem („Paganini“ 1954, „Husaři“ 1956, „Učitel tance“ 1963 aj.), občas s televizními inscenacemi (mj. ČAJ S CITRONEM i INZERÁT) i se seriály, např. pan Theodor v epizodě TATRANSKÉ PASTORÁLE /1965/ (1978) ze Sequensova seriálu 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1974 – 1979).

Herec a zpěvák Vladimír Klemens zemřel v říjnu 1982 v Praze ve věku sedmasedmdesáti let. Zemřel na odpočinku a již polozapomenutý, neznáme ani přesný den jeho skonu. Za celý svůj život stihl odehrát až téměř třicet filmových úloh, díky nimž patří již natrvalo a neoddělitelně do dějin české kinematografie 50. až 80. let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.