Věra Bartošová

Věra Bartošová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1939

Lízino štěstí

Film - Drama, Romantický

U svatého Matěje

Film - Komedie

Žabec

Film - Komedie

Životopis

Herečka Věra Bartošová patří do malé skupinky herců, kteří zažili pouze krátkou filmovou kariéru, ale přesto po sobě zanechali nějakou stopu. Narodila se do rodiny lesníka Aloise Bartoše a jeho ženy Milady rozené Janštové. Věra měla ještě jednoho bratra a jednu sestru.

O její divadelní dráze nejsou známé skoro žádné informace. Víme pouze to, že na konci 30. let působila jako sboristka v brněnském divadle. Na začátku roku 1939 byla angažována do filmu Lízino štěstí, kde sehrála výraznou roli nafoukané a rozmazlené továrnické dcerky, toho času chovanky kláštera, Jely Pechlové. Po této roli dostala další výraznou roli ve filmu U sv. Matěje (1939), kde sehrála jednu z pěti dcer hlavního hrdiny (Jára Kohout) Vlastu, později provdanou za řidiče Srbka v podání herce Jiřího Vondroviče.

Na konci jejího prvního filmovacího roku sehrála roli jedné z chovanek v dívčím penzionátu ve filmu Žabec (1939). Bohužel její první filmovací rok byl zároveň i rokem posledním. Jiný film již nikdy nenatočila.

Z jejího osobního života víme, že v roce 1940 se v Praze provdala za svého hereckého kolegu Jiřího Vondroviče, se kterým se seznámila při natáčení zmíněného filmu U sv. Matěje. V roce 1941 porodila syna Jiřiho Vondroviče, který se stal hudebníkem a dirigentem. Ještě před koncem války se však její manželství rozpadlo a Věra Bartošová-Vondrovičová emigrovala sama neznámo kam.

Podle vzpomínek jejího syna Jiřího emigrovala do USA, kde se provdala a porodila dceru. Se synem byla v kontaktu do roku 1959, po tomto roce jsou již veškeré informace o Věře Bartošové neznámé.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.