Raymond Rouleau

Raymond Rouleau

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1979

Destin de Priscilla Davies, Le

Film


1965

Deux heures à tuer

Film - Krimi


1964

La Grande Frousse

Film - Horor, Komedie, Krimi, Mysteriózní


1962

Il est minuit docteur Schweitzer

Film - Životopisný, Drama


1959

Fric, Le

Film


1957

Čarodějky ze Salemu

Film - Drama, Historický


1955

Une fille épatante

Film


1954

Les Intrigantes

Film - Krimi, Thriller, Drama


1952

Tři esa

Film - Krimi, Drama

Massacre en dentelles

Film

Saint-Tropez, devoir et vacances

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1951

Vedettes sans maquillage

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Tapage nocturne

Film - Krimi


1950

Les femmes sont folles

Film


1949

Mission à Tanger

Film - Drama


1948

Aventure commence demain, L'

Film


1947

Dernier refuge

Film - Komedie, Krimi, Drama


1945

Falbalas

Film - Komedie, Drama, Romantický


1944

Na rohu vás čeká dobrodružství

Film - Komedie


1943

Secret de Madame Clapain, Le

Film

Honorable Catherine, L'

Film - Komedie

Monsieur des Lourdines

Film - Drama


1942

Mam'zelle Bonaparte

Film - Drama

Femme que j'ai le plus aimée, La

Film

Étoiles de demain

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1941

L'Assassinat du père Noël

Film - Komedie, Mysteriózní, Drama

Premier bal

Film - Komedie, Romantický


1940

Moře v plamenech

Film


1939

Coups de feu

Film


1938

Le Drame de Shanghaï

Film - Drama

Conflit

Film - Drama

L'Affaire Lafarge

Film - Krimi, Drama


1936

Le Coeur dispose

Film


1935

Tajemné město Donogoo Tonka (francouzská verze)

Film

Les beaux jours

Film - Komedie


1934

Volha v plamenech (francouzská verze)

Film - Drama

Vers l'abîme

Film - Drama


1933

Une vie perdue

Film - Drama

Femme nue, La

Film


1932

Jugement de minuit, Le

Film - Drama

Suzanne

Film - Komedie


1931

Idylle à la plage

Film - Krátkometrážní


1928

L'argent

Film - Drama


Režisér

1981

Guerre de Troie n'aura pas lieu, La

Film


1980

Inconnu d'Arras, L'

Film


1979

Destin de Priscilla Davies, Le

Film


1977

Eau sale, L'

Film


1976

Jalousie, La

Film


1975

Bérénice

Film

La fleur des pois

Film

Ondine

Film - Drama, Romantický, Fantasy


1974

Nouvelles d'Henry James

Seriál - Drama


1972

Ruy Blas

Film - Drama


1968

Bérénice

Film


1967

Hedda Gabler

Film - Drama


1962

Les Amants de Teruel

Film - Muzikál


1957

Čarodějky ze Salemu

Film - Drama, Historický


1946

Couple idéal, Le

Film


1937

Messager, Le

Film - Drama

Trois... six... neuf

Film - Komedie


1936

Rose

Film


1932

Suzanne

Film - Komedie

Životopis

Významný divadelní herec a režisér Raymond Rouleau si u filmu vyzkoušel různé profese, především byl ale hercem a zvláště před válkou patřil k oblíbeným tvářím francouzských kin, nicméně až práce režiséra (v divadle i ve filmu) mu na přelomu 50. a 60. let přinesla mezinárodní úspěchy, shodou okolností i na festivalu v Karlových Varech. Pocházel z Bruselu a jeho skutečné jméno bylo Edgar Marie Raymond Rouleau. Ve čtrnácti letech začal studovat na Královské konzervatoři v Bruselu, kde dosáhl několika ocenění v oboru komedie. V Bruselu také začínal jako divadelní herec, v té době se zajímal především o avantgardní tvorbu.

Koncem dvacátých let odešel do Francie, kde již zůstal natrvalo. Začínal původně v divadle a ve spolupráci se slavným Charlesem Dullinem začal sklízet první úspěchy na jevišti (zaujal například v titulní roli Hamleta). V návaznosti na to pak poprvé vystoupil i před filmovou kamerou, a sice ve slavném L'Herbierově dramatu PENÍZE (L'argent, 1928). Byl to jeho jediný němý film, podstatně častěji začal hrát po nástupu zvukové éry, přičemž jeho herecké umění v kombinaci se sympatickou tváří jej brzy katapultovalo mezi hvězdy francouzské kinematografie třicátých let. Již v této době se také začal zajímat i o režii, poprvé spolupracoval jako režisér s Léo Joannonem na komedii SUZANNE (1932), v níž také hrál. Jako režisér později realizoval ambicióznější projekty jako POSEL (Le messager, 1937) s Jeanem Gabinem v hlavní roli nebo po válce mysteriózní komedii IDEÁLNÍ PÁR (Le couple idéal, 1945).

Doménou jeho práce ale kromě divadla zůstávalo u filmu herectví; za zmínku stojí například mezinárodní projekt VOLHA V PLAMENECH (Volga en flammes, 1934), který se natáčel v barrandovských ateliérech a také s českými herci. Řada významných režisérů v něm našla ideálního představitele mladých milovníků různých charakterů, tím pádem i v různorodých žánrech. Zásadní herecké příležitosti mu přinesly filmy jako KRÁSNÉ DNY (Les beaux jours, 1935) nebo DRAMA V ŠANGHAJI (Le drame de Shanghai, 1937), divácky vděčné příležitosti dostal v adaptacích osvědčené klasiky, například v dramatu VÝSTŘEL (Le coup de feu, 1939), natočeném podle povídky A. S. Puškina. Zajímavý je také film MOŘE V PLAMENECH (s secrets, 1940), kde byl jeho protihráčem Hugo Haas v době své francouzské emigrace (tento film se však nedochoval).

V průběhu německé okupace natočil Raymond Rouleau deset filmů, vesměs opět s hlavními rolemi. Již v době protektorátu byl v našich kinech uveden film KOMISAŘ BERTHIER (Le secret de Madame Clapain, 1943), odborníci dnes ale především vysoce hodnotí Rouleauovo herecké mistrovství v komediální laděné kriminálce NA ROHU VÁS ČEKÁ DOBRODRUŽSTVÍ (L'aventure est au coin de la rue, 1944). I po válce zůstával předním hrdinou francouzských kin, jeho doménou byly především detektivky a dramata s kriminálním pozadím, z poválečné práce za zmínku stojí špionážní drama z nedávné minulosti MISE V TANGERU (Mission à Tanger, 1949), filmoví publicisté ale zdůrazňují i většinu dalších filmů té doby, v nichž Raymond Rouleau dospěl ke svým uměleckým vrcholům. Co se týče divadla, Rouleau v této době hrál nejčastěji na jevišti Théâtre de l'oeuvre a diváci jej mohli vídat převážně v moderním repertoáru, stále aktivněji se ale začal prosazovat jako režisér.

I když i na přelomu 40. a 50. letech točil několik filmů ročně, své působení rozvíjel především v divadelní režii. Na různých scénách realizoval světoznámá díla světového dramatu (Anna Karenina, Tramvaj do stanice Touha, Čarodějky ze Salemu, Kočka na rozpálené plechové střeše), s mimořádným úspěchem pracoval také v Itálii nebo rodné Belgii, dějiny francouzského divadla dodnes zdůrazňují jeho zpracování opery Carmen ve stylu poetického realismu (1959). V padesátých letech se Rouleau znovu vrátil k filmové režii a realizoval film ČARODĚJKY ZE SALEMU (Les sorcières de Salem, 1957), vycházející ze stejnojmenné divadelní hry, kterou Rouleau několik let předtím uvedl v divadle Théâtre Sarah Bernhardt. Film byl na mezinárodním festivalu v Karlových Varech nominován na hlavní cenu, Křišťálový glóbus. O pět let později pak natočil muzikál MILENCI Z TERUELU (Les amants de Teruel, 1962), který byl krátce nato překonán zásadními díly nové vlny, přesto měl ve své době značnou popularitu. Tento film byl nominován na Zlatou palmu v Cannes, kde také získal Velkou cenu technické poroty (k tomuto snímku si Rouleau napsal také scénář). Jako herec se Rouleau objevil naposledy v kriminálce DVĚ HODINY NA ZABITÍ (Deux heures à tuer, 1966), kde hrál spolu s dalšími velikány své generace. V sedmdesátých letech se pak prosadil již jen jako televizní režisér, kde se věnoval hlavně adaptacím literární nebo divadelní klasiky (Ruy Blas, Škola žen). V divadle naposledy krátce před smrtí režíroval Terezu Raquinovou od Émila Zoly (1981).

Raymond Rouleau byl dvakrát ženatý, jeho první manželkou byla herečka ruského původu Tania Balachova (1902-1973), která s ním spolupracovala v divadle i ve filmu. Po rozvodu s Taniou se Rouleau podruhé oženil s herečkou Françoise Lugagne (1914-1991). Z tohoto manželství pocházeli dva synové, oba herci – Philippe Rouleau (1940-2009) a Fabrice Rouleau (1947-2001). Raymond Rouleau zemřel v Paříži 1. prosince 1981 ve věku 77 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.