Betty Tolarová

Betty Tolarová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1940

Život je krásný

Film - Komedie

Vy neznáte Alberta?

Film - Hudební, Komedie, Muzikál

Životopis

Dnes neznámá herečka a operetní subreta Betty Tolarová, se narodila 25. prosince 1914 v Budapešti, její otec se jmenoval Václav Tolar a matka Anna. Betty (Alžběta), měla ještě mladší sestru tanečnici a herečku ostravského divadla Helenku Tolarovou.

Začínala v roce 1928 v Plzni jako tanečnice, pak postupně přešla do Olomouce a na konci 30. let do Prahy. V Praze působila postupně ve Velké operetě a od roku 1946 v Tylově divadle v Nuslích, kde hrála a zpívala do roku 1964. Za tu dobu, zde sehrála na 50 rolí.

Ve filmu si však zahrála jen dvakrát, a to jen v roce 1940. Poprvé zavítala do hostivařských atelierů, aby si zahrála hlavní ženskou roli ve filmu Čenka Šlégla Vy neznáte Alberta, kde jako herečka Nina Králová, byla partnerkou Járy Kohouta. Podruhé zavítala do atelierů, tentokráte radlických, aby sehrála epizodku pokojské v hotelu ve filmu Život je krásný.

Po těchto zkušenostech již nikdy žádnou roli ve filmu nedostala. Zřejmě to bylo způsobeno i jejím učinkováním v neblaze proslulých rozhlasových skečích Hvězdy nad Baltimore, kde několikrát vystoupila i se svou sestrou Helenkou.

Z jejího osobního života víme jen to, že byla dvakrát provdaná, poprvé od roku 1937 jako Smetanová, podruhé od roku 1946 jako Pešková. Zemřela v nedožitých 81 letech v Praze v roce 1995, její hrob nalezneme na Olšanech.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.